Під час місцевих виборів нас запитають про легалізацію медичного канабісу. Ось чотири головні аргументи проти — і їх розбір

Автор:
Гліб Гусєв
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Під час місцевих виборів нас запитають про легалізацію медичного канабісу. Ось чотири головні аргументи проти — і їх розбір

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У неділю, 25 жовтня, в Україні пройдуть місцеві вибори — вибори мерів міст, в обласні та міські ради. Того ж дня партія «Слуга народу» проводитиме опитування біля виборчих дільниць. Нам поставлять пʼять питань, одне з яких звучить так: «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих?». На тему легалізації медичного канабісу в світі сперечаються вже кілька десятків років. В середині 1990-х кілька американських штатів провели офіційні референдуми і за їх результатами легалізували медичний канабіс — наприклад, для пацієнтів із раком у термінальній стадії і розсіяним склерозом. Відтоді медичний канабіс легалізували в Канаді (1999), Ізраїлі (2001), Нідерландах (2003), Чехії (2013), Австралії (2016) і Німеччині (2017). Кілька тижнів редактор «Бабеля» Гліб Гусєв стежив за спорами прихильників і противників легалізації медичного канабісу в Україні. Ось як звучать їхні аргументи і контраргументи.

1

Медичний канабіс, за великим рахунком, не потрібен: всюди, де його застосовують, можна використати інші препарати.

Це не так. Найбільш повно лікувальні ефекти канабісу описали співробітники підрозділу медицини і здоровʼя Національної академій наук США. Їхнє дослідження 2017 року вказує, що препарати з канабісу та канабіноїдів прописують у тих випадках, коли пацієнтам не допомагають інші препарати.

2

Медичний канабіс пропонують використовувати при посттравматичних розладах, депресії, розладах сну, при догляді за раковими пацієнтами в термінальній стадії. Насправді надійних свідчень, що вони допомагають у цих випадках — немає.

Це правда. Надійних (статистично значущих) свідоцтв, що канабіс допомагає в цих випадках краще, ніж плацебо, справді немає. Їх немає, тому що медики не проводили повноцінні клінічні випробування — на великих групах пацієнтів із контрольною групою. Є тільки свідчення окремих пацієнтів про те, що канабіс їм допоміг. Наприклад, існує тільки девʼять досліджень ракових пацієнтів із загальним числом учасників 1 561 людина — це занадто мала вибірка.

Насправді це аргумент на користь легалізації медичного канабісу: проводити повноцінні клінічні випробування, доки він заборонений, вкрай складно. Твердження про те, що медикам потрібні великі, якісні дослідження канабісу, можна зустріти у всіх оглядах літератури на цю тему.

У будь-якому разі, надійно досліджений головний (на сьогоднішній день) лікувальний ефект медичного канабісу — він полегшує хронічні болі, не повʼязані з раковими захворюваннями, зокрема нейропатичні болі — при розсіяному склерозі, ревматоїдному артриті, фіброміалгії. Деякі країни, наприклад Австралія, випустили інструкції для лікарів, як слід застосовувати медичний канабіс у таких випадках.

3

Якщо легалізувати медичний канабіс — це буде хибний сигнал підліткам про те, що канабіс абсолютно безпечний. Тому зросте вживання «звичайного» канабісу в рекреаційних цілях (для задоволення).

Це не так. Канабіс легалізований у багатьох штатах США і в деяких європейських країнах, а тому різні організації провели кілька сотень досліджень: вони вивчали, чи будуть підлітки і молоді люди вживати більше «звичайного» канабісу, якщо легалізувати медичний. Помітної різниці вони не виявили. Ось свіжий огляд таких досліджень.

Легалізація може дати невеликий ефект — але тільки якщо легалізувати саме «звичайний» канабіс, а не лише медичний. У цьому випадку, як показують дослідження, вживання зросте на 3 відсотки.

4

Якщо легалізувати медичний канабіс, то пацієнти будуть переходити з нього на більш важкі препарати і зросте кількість смертей від передозувань опіоїдами. Цей ефект уже спостерігається у США.

Як мінімум два дослідження показують, що такий ефект справді існує. У 27 американських штатах, де канабіс легалізований для медичних цілей (або для особистого вживання), кількість «опіоїдних смертей» зростає випереджальними темпами в порівнянні з тими штатами, де канабіс не легалізували.

Графік зі статті Shover CL, Davis CS, Gordon SC, Humphreys K. Association between medical cannabis laws and opioid overdose mortality has reversed over time. (2019)

«Бабель»

На ці дослідження посилається, приміром, заступник голови МВС Олександр Гогілашвілі: «Провели дослідження після легалізації і дійшли висновку, що це було помилкою. Причина — збільшилася [кількість загиблих від] опіоїдних наркотиків».

Проте дослідження не свідчать, що легалізація медичного канабісу «була помилкою». Крім того дослідження описує передозування від препаратів, які неможливо дістати в Україні без рецепта — наприклад, кодеїну і фентанілу.

Американські медики ще мають зʼясувати, який саме механізм повʼязує «опіоїдні смерті» і легалізацію канабісу в США. Можливо, справа не в тому, що пацієнти переходять з медичного канабісу на опіоїди, а в тому, що діє невідомий фактор (наприклад, різниця в кількості тюремних увʼязнених з опіоїдною залежністю в різних штатах).