Мер Дніпра Борис Філатов (майже) виграв місцеві вибори, але не війну з Коломойським. Чим йому заважає Зеленський, допомагає Ахметов і дратує Богдан — головні тези великої бесіди

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Мер Дніпра Борис Філатов (майже) виграв місцеві вибори, але не війну з Коломойським. Чим йому заважає Зеленський, допомагає Ахметов і дратує Богдан — головні тези великої бесіди

Олександр Течинський / «Бабель»

На виборах мера Дніпра у чинного міського голови Бориса Філатова немає серйозних конкурентів. Згідно з жовтневим опитуванням компанії «Социс», Філатова готові підтримати 54 відсотки містян, його найближчого конкурента Олександра Вілкула — 14 відсотків, а кандидата від влади, головного лікаря Дніпропетровської обласної лікарні Сергія Риженка — всього 7,6 відсотка. Проте Філатов каже, що це найбільш складна і брудна виборча кампанія в його житті. Він одночасно воює із центральною владою та колишнім другом — бізнесменом Ігорем Коломойським. Команді президента Володимира Зеленського Філатов дорікає за спроби знищити місцеве самоврядування, Коломойського — за бажання знищити його самого. Філатова опоненти звинувачують у тому, що замість того, щоб капітально оновлювати місто, він піариться на косметичних ремонтах. Кореспондент «Бабеля» Марія Жартовська провела один день у Дніпрі, поспілкувалася з близьким соратником мера Геннадієм Корбаном (його велике інтервʼю тут ) і самим Філатовим. Він розповів про допомогу олігархів, майбутні голосування з ОПзЖ і про те, чому у Зеленського немає абсолютної влади. Інтервʼю розтягнулося на день — ось його головні тези.

Про роботу мером, парковки та косметичні ремонти

Кажуть, я мер косметичних ремонтів, монополіст у парковках. Про які косметичні ремонти йдеться, якщо нам дісталося близько шести тисяч багатоквартирних будинків у напіврозібраному стані. Замість шести тисяч косметичних ремонтів, напевно, можна було зробити 500 капітальних, але що робити тим, у кого течуть дах і труби, немає тепла в будинках. Ми «підфарбували губи», тепер робитимемо фасади.

Олександр Течинський / «Бабель»

Що стосується парковок, це не є джерелом наповнення бюджету, це один з інструментів поліпшення міського середовища і регулювання транспортних потоків. Є нарікання з приводу паркувального оператора. Мені пригадують, що в одному інтервʼю я говорив про англійців, латвійців і естонців [які хотіли інвестувати в парковки в місті]. Так, усі вони зверталися, а потім зникали, бо оператор не просто отримує прибуток, але й вкладає у паркомати, шлагбауми, інфраструктуру. Якщо хтось покаже мій кіпрський офшор [який повʼязаний з компанією-оператором парковок], готовий подарувати йому його [офшор] у прямому ефірі на «Бабелі».

Про відносини з Зеленським, Офісом президента і неабсолютну владу президента

З чого починались відносини із Зеленським? Вони [«слуги народу»] прийшли до влади на хайпі. Після перевиборів до Ради хотіли зробити дострокові вибори до місцевих рад, потім спробували зорганізувати перевибори в обласних центрах через рішення Кабміну, потім провели абсолютно божевільну територіальну реформу, потім обрізали соц-економ...

Олександр Течинський / «Бабель»

Три тижні тому «Асоціація міст України» зажадала від Зеленського особистої зустрічі, щоб він пояснив, що відбувається, щоб вони припинили адміністративний тиск, перестали лізти до нас у кишеню. Ані [глава Офісу президента Андрій] Єрмак, ані Зеленський слухавку не беруть. Єрмак декларує, що цим не займається. [Перший заступник ОП Сергій] Трофімов відповідає за регіональну політику, але його ніхто не бачив. [Заступник голови ОП] Кирило Тимошенко займається «Великим будівництвом». [Перший помічник президента Сергій] Шефір, якому у вуха дме Коломойський, бігає до Зеленського і показує, що Філатов у Facebook написав. Ти не розумієш, з ким розмовляти, і кричиш у порожнечу.

Ще Володимир Олександрович зробив заяву, що мери, які не у вертикалі влади, — потенційні сепаратисти. Але коли вони у 2015 році давали концерти в Москві, я забезпечував виведення військ з-під Іловайська.

Влада фрагментована, Зеленський не розуміє, як працюють інституції та державні механізми. У нього начебто є абсолютна влада, а начебто й немає. Десь командують якісь силовики, десь — ОП, десь Ігор Валерійович [Коломойський] щось підпедалює. Систему починає лихоманити.

Олександр Течинський / «Бабель»

Про партію «Пропозиція», дострокові парламентські вибори та зрадника Андрія Богдана

Ми не продаємо франшизу [партії] і не допомагаємо нашим регіональним організаціям. Кожен з лідерів оплачує свою кампанію самостійно. У свої виборчі фонди я вношу особисті заощадження, усе задекларовано. Я ходжу по дворах і розмовляю з людьми — це найефективніший спосіб і це нічого не коштує, окрім бензину. Так, є витрати на агітаторів і членів [виборчих] комісій, але це не мільйони мільярдів.

Олександр Течинський / «Бабель»

У дострокові парламентські вибори можна вірити чи не вірити, але до виборів ми готуємося на філософсько-світоглядному рівні. Ми щоразу обираємо собі президента, а потім він іде обпаскуджений і з прокльонами. Може, потрібно подумати, якою ми бачимо систему в країні загалом? Ця ідея починає носитися в повітрі, про неї говорив і [колишній глава ОП Андрій] Богдан. Хоча до нього у мене багато особистих претензій — це мій давній товариш, який виявився зрадником і негідником.

Я однозначно не піду до парламенту, і в партії є велика проблема — у разі дострокових парламентських виборів ми не розуміємо, з кого формувати список.

Не виключаю, що після 25 жовтня ми [«Пропозиція»] можемо обʼєднатися з УДАРом, «Європейською стратегією» [Володимира] Гройсмана, [мером Чернігова] Владом Атрошенком.

Олександр Течинський / «Бабель»

Про конкурентів і спільні голосування з ОПзЖ

[Олександр] Вілкул і [Загід] Краснов для мене — як Джекіл і Хайд, абсолютно однакові. Олександру Юрійовичу потрібно йти та формувати свою фракцію в міськраді. Якщо він цього не зробить, втратить шанс. У Краснова інша історія — це людина з великими амбіціями. Він, напевно, сподівається на другий тур [виборів мера]. Коли я був журналістом, питав у нього, навіщо йому це. Він відповідав: «А мені подобається, коли зі мною люди на вулицях вітаються». Ірраціональна мотивація, але яка є. Чим більше кандидатів, хороших і різних, тим краще — вони розбивають поле, яке голосує проти мене.

Олександр Течинський / «Бабель»

Якщо ОПзЖ, Вілкул або Краснов [після виборів] голосуватимуть за бюджет, лікарні, програми соціальної допомоги, землевідведення, я голосуватиму разом з ними. Вони представляють волю своїх виборців, ми не можемо їх ігнорувати.

У міськраді не повинно бути політики. Якщо буде, я [як мер] накладатиму вето. Щоб його подолати, потрібно зібрати дві третини голосів. Картинка так складається, що вето вони не подолають, буду їх дресирувати.

Про Віталія Кличка

Думаю, Кличко недопрацьовує у захисті прав місцевого самоврядування в рамках «Асоціації міст», але він фігура, наш лідер, тому не буду говорити свою субʼєктивну думку. Ми йому розповідаємо, де він має рацію, а де не має. У нас є взаємоповага.

У нас було позачергове засідання «Асоціації», там у правлінні 56 осіб. Кличко їх зібрав і запитав: «Хлопці, підніміть руку, на кого немає кримінальних справ».

Олександр Течинський / «Бабель»

Про коронавірус, Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського

Від центральної влади Дніпро отримало тільки один ШВЛ. Усе інше придбали за гроші місцевого самоврядування і бізнесу, [бізнесменів Віктора] Пінчука, [Ріната] Ахметова. Не буду передавати приватні розмови з великими підприємцями, але вони сказали: «Ми не хочемо мати справу з ними [центральною владою]».

Ахметов спробував максимально дистанціюватися від політики. Розповідали, що ми з ним ведемо колаборантські переговори — це неправда.

Коломойський до людей у владі ставиться просто: якщо людина у кріслі, він з нею працює, якщо втратила крісло — людини [для Коломойського] вже не існує. Одна з причин мого з ним конфлікту — я маю представляти інтереси людей, а не Коломойського.

Візьміть список СН до міської та обласної рад — усе відразу стане зрозуміло. Перший номер [списку депутатів від СН до Дніпропетровської облради] Святослав Олійник — людина Коломойського. Два місяці тому він сказав, що зірвав у себе з телефону зелену наліпку, що не матиме з ними [владою] жодних справ, що вони всіх обдурили. А потім приїжджає президент і каже: «Ось ваш лідер».

Олександр Течинський / «Бабель»