Омбудсмен Людмила Денісова звинуватила «Традицію і Порядок» у нападах на ЛГБТ-активістів. Вони подають до суду за наклеп. Хто правий?

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Омбудсмен Людмила Денісова звинуватила «Традицію і Порядок» у нападах на ЛГБТ-активістів. Вони подають до суду за наклеп. Хто правий?

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Праворадикальна організація «Традиція і Порядок» (ТіП) вимагає звільнити уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову та збирається позиватися з нею за наклеп. Учасників ТіП обурило те, що Денісова звинуватила їх у нападах на ЛГБТ-активістів. Хоча вони не приховують, що зривають ЛГБТ-акції та закликають до цього у соцмережах. Раніше до Денісової звернулися правозахисні організації — вони заявили про насильство з боку учасників «Традиції і Порядку» та попросили омбудсмена їх підтримати. «Бабель» пояснює претензії обох сторін.

Двадцять пʼятого вересня близько 30 громадських організацій опублікували відкритий лист до уповноваженої Верховної Ради Людмили Денісової та Нацполіції. Вони вимагали, щоб ті перевірили діяльність організації «Традиція і Порядок». У листі йдеться про те, що члени ТіП регулярно нападають на активістів та представників ЛГБТ, зривають їхні події, при цьому часто застосовують фізичне насильство. Підписанти стверджують, що ТіП поводяться так через ненависть за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Більшість організацій-підписантів займається захистом прав ЛГБТ-спільноти.

Інциденти, перелічені у листі «АЛЬЯНС. ГЛОБАЛ» до Денісової та Нацполіції:

  1. У Києві невідомі напали на активісток організацій «Феміністична майстерня» та FemSolution, коли вони зривали листівки проти ЛГБТ. Активістки стверджують, що нападники були з «Традиції і Порядку».

  2. У Києві невідомі побили підлітків, яких сприйняли за представників ЛГБТ. Їм роздали листівки, які того ж дня в тому ж районі розклеювали члени ТіП.

  3. Члени «Традиції і Порядку» зірвали прайд в Одесі та побилися з поліцейськими. Одного учасника організації затримали, зараз він перебуває під нічним домашнім арештом. Пізніше ТіП повідомляла, що планує зірвати прайд і в Харкові.

  4. У Харкові невідомі тричі напали на ком’юніті-центр для ЛГБТ «Прайд-хаб», закидали його яйцями, написали на стіні «Содом» та побили вікна. Працівники хабу впізнали деяких нападників та стверджують, що вони є членами ТіП.

  5. Напади на офіси Асоціації ЛГБТ «Ліга» в Миколаєві та Одесі. В обох містах камери відеоспостереження зафіксували молодиків із пов’язками «Традиції і Порядку». Вони обклеїли двері листівками із дискримінаційними лозунгами та намагалися їх виламати.

  6. Невідомі напали на офіс «Гей-альянсу України» в Одесі та обклеїли двері листівками «Традиції і Порядку».

  7. На сценариста «Телебачення Торонто» Єгора Шатайла напали невідомі. Це сталося після того, як він пожартував про «традиційні цінності». Його колеги підозрюють активістів «Традиції і Порядку», оскільки саме представники цієї організації активно критикували жарти Шатайла напередодні.

Денісова підтримала авторів листа та попросила поліцію ретельніше розслідувати злочини «Традиції і Порядку». На Facebook-сторінці уповноваженої навели її позицію: Денісова занепокоєна тим, що члени організації вчиняють насильницькі дії, поширюють заклики проти окремих груп населення, дискримінують їх та залишаються безкарними. Вона попросила правоохоронців не ігнорувати те, що напади часто відбуваються через нетерпимість до певних груп. «Традицію і Порядок» Денісова називає праворадикальним угрупуванням.

У «Традиції і Порядку» звинуватили Денісову в порушенні презумпції невинуватості. Її заяву вони назвали маніпулятивною та неправдивою, бо та «не навела жодних доказів того, що члени ТіП причетні до насильства й будь-яких нападів». Заява уповноваженої з прав людини нібито порочить честь і гідність учасників організації. «Посадовець, що повинен здійснювати парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина, сам же їх і порушує», — йдеться в заяві. Голова «Традиції і Порядку» Богдан Ходаковський вимагає від Верховної Ради звільнити Денісову та просить її публічно вибачитися перед членами його організації. Також Ходаковський збирається позиватися з Денісовою та вимагати компенсації моральної шкоди. «Так, буде насильство. Насильство стосовно Денісової виключно в юридичній сфері», — заявив він.

Учасники «Традиції і Порядку» справді виступають проти будь-яких заходів на підтримку ЛГБТ-спільноти. Вони організовують альтернативні акції «за традиційні цінності», подають звернення до міських рад про заборону ЛГБТ-подій та всіляко заважають їх проводити. Про це учасники організації відкрито пишуть у соцмережах. Згідно з інформацією «Традиції і Порядку», за останній місяць вони провели 29 «антиліберальних» акцій. Серед них — зрив трьох прайдів в Одесі, Харкові та Запоріжжі, показу фільму Heil Satan у Києві та «агітрейди» на офіси організації «Квір Хоум» та Асоціації ЛГБТ «Ліга».

Правозахисні організації заявляють про девʼять нападів членів «Традиції і Порядку» на ЛГБТ-активістів за останні чотири місяці. Один із них стався в Києві 20 червня, того ж дня, коли учасники ТіП організовували рейд у центрі міста. Антоніна Савчук, мама дівчини-підлітка, заявила, що її дочку разом із друзями побили невідомі хлопці. Жінка стверджує, що на дітей напали через їхню зовнішність: дівчина має коротку зачіску, а хлопці, навпаки, довге волосся. Нападники вручили дітям листівки, в яких ішлося про традиційні цінності та шкоду ЛГБТ. Пізніше ТіП відзвітував про свою акцію того дня в тому ж районі, де невідомі напали на підлітків. Один із учасників організації тримав у руках таку ж листівку, яку постраждалі принесли додому.

Тридцятого серпня під час проведення прайду в Одесі сталися сутички між учасниками та їхніми противниками. Тоді постраждали пʼятнадцять ЛГБТ-активістів та кілька поліцейських, одного з них забрали в лікарню. У своєму Telegram-каналі «Традиція і Порядок» підтвердила, що протистояла ЛГБТ-активістам та зірвала проведення прайду в Одесі. Поліція затримала учасника «Традиції і Порядку» Миколу Шевченка за підозрою в насильстві проти поліцейського, суд дав чоловікові два місяці нічного домашнього арешту. У справі ще триває досудове розслідування.