Усіх лякають «карантинним законом Радуцького» (за яким держава зможе вилучати майно). Він справді страшний? І так, і ні. Пояснюємо разом з юристом

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Усіх лякають «карантинним законом Радуцького» (за яким держава зможе вилучати майно). Він справді страшний? І так, і ні. Пояснюємо разом з юристом

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Двадцять другого вересня група депутатів на чолі з головою Комітету з питань охорони здоров’я Михайлом Радуцьким зареєструвалa законопроєкт № 4142 «Про систему громадського здоров’я». Згідно з ним, громадяни зобов’язані стежити за власним здоров’ям, підприємці мають оплачувати щеплення працівників, а карантин стає схожим на воєнний стан. Користувачі соцмереж обурилися, що держава перекладає свої обов’язки на громадян. «Бабель» поговорив із Михайлом Радуцьким і проаналізував його законопроєкт разом з головою комітету Асоціації правників України з медичного права, керуючою партнеркою Kairos Group Law Firm Мариною Слободніченко.

Що це за новий законопроєкт? Для чого він?

Законопроєкт створили, щоб запровадити в Україні систему one health, яка вже діє в багатьох країнах, пояснив «Бабелю» Михайло Радуцький. «Це підхід до охорони здоров’я людини, при якому взаємодіють різні сектори. Держструктури працюватимуть скоординовано, керуватимуться одними правилами і житимуть за одним законом про громадське здоров’я», — сказав Радуцький.

Також законопроєкт має створити єдину систему профілактичної медицини.

У законі пишуть, що якщо я не пройду медогляд і не зроблю щеплення, мене не пустять на роботу. Це так?

Не зовсім. У законопроєкті справді є стаття, яка визначає, коли роботодавець або керівник може не допустити працівника до роботи. Серед причин — інфекційна хвороба, контакт із хворим або відсутність медогляду та вакцинації. Але ці положення стосуються лише окремих професій.

«Учителі, вихователі, комунальники, кухарі та інші люди, які займаються обслуговуванням населення і через яких хвороба може поширитись на велику кількість людей. Медогляд покаже, що людина хворіє, її відсторонять від роботи, і вона не зможе заразити інших», — пояснив Радуцький.

Повний перелік таких професій можна подивитись тут.

А дітей без щеплень не пустять до школи?

Так, але така норма вже існує. Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб» забороняє невакцинованим дітям ходити до шкіл і дитячих садків, якщо у них немає протипоказань до щеплень.

Це взагалі законно? А як же конституційне право на освіту та працю?

Юристка Марина Слободніченко пояснює, що питання про відсторонення працівників або учнів, якщо вони відмовляються від щеплень, є дискусійним. Існує конфлікт між нормами закону та конституційними правами.

Утім, Конституція України не забороняє обмежувати деякі права. Важливо, щоб це відбувалося згідно із законом і не порушувало базових засад демократичного суспільства. «Верховний суд вважає, що якщо вакцинація вбереже населення від небезпечних інфекційних хвороб, то суспільні інтереси та захист здоров’я населення важливіші за особисте небажання робити щеплення», — каже юристка.

Я підприємець. Мені треба буде вакцинувати працівників своїм коштом?

Так. Якщо у вас на підприємстві працюють люди, яким потрібно проходити обов’язковий медичний огляд. Подібна норма існує і зараз. Вона прописана в законі «Про захист населення від інфекційних хвороб», але там йдеться лише про медогляд.

«Зараз в Україні немає прямої вказівки закону про оплату роботодавцем вакцинації. Такий обов’язок покладає додатковий фінансовий тягар на роботодавців — невідомо, як це буде реалізовано. Ми можемо зіштовхнутися із ситуацією, яка вже є звичною: норма в законі є, однак не виконується через брак коштів», — пояснює юристка.

Чи не має держава забезпечувати ці потреби?

Не повністю. В Україні з 2016 року працює змішана модель фінансування охорони здоров’я. У ній держава виступає основним страховиком, тому вона покриває видатки на охорону здоров’я частково. «Якби ми говорили про страхову модель фінансування охорони здоров’я в її класичному розумінні, то по суті весь фінансовий тягар лягав би на плечі підприємця», — сказала Марина Слободніченко.

Хто відповідатиме за порушення вимог законодавства?

Підприємець. Окремий розділ законопроєкту присвячено відповідальності за порушення вимог санітарного господарства. Якщо робота вашого підприємства загрожує здоров’ю громадян, її можуть зупинити примусово. Відповідну постанову має ухвалити адміністративний суд.

Чи передбачає законопроєкт нові правила введення карантину?

Загалом ні. Згідно з чинним законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», карантин встановлюється та скасовується Кабінетом міністрів України за поданням профільного міністерства. Так само й в законопроєкті.

«Карантин вводить Кабінет міністрів, але він його вводить на підставі звернення санітарних лікарів і Міністерства охорони здоров’я. Закон також передбачає, що всі мають реалізовувати медико-санітарні заходи. Санітарні лікарі прописують специфічні заходи під кожну епідемію окремо. Зазначений закон упорядковує ці заходи, і відомства будуть працювати за загальними правилами», — пояснив Михайло Радуцький.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Обмеження для людей і права влади під час карантину в законопроєкті нагадують воєнний стан. Влада може забрати мій автомобіль чи житло ?

Так, якщо ви підприємець, місцеві органи влади можуть залучати вас до ліквідації наслідків епідемії. Наприклад, забрати автомобіль чи приміщення. Потім вартість майна або витрати мають відшкодувати.

Але це крайні заходи. «Якщо уряд вводить жорсткий «червоний» карантин, якщо в державних лікарнях не вистачає обладнання, тоді справді приватне підприємство має допомагати долати наслідки катастрофи. Це крайній випадок і особливо небезпечна хвороба — чума, холера, лихоманка Ебола», — пояснив Радуцький.