«Особисто мені Труханов навіть імпонує — одеська, не скупа людина». Кандидат у мери Одеси від «слуг» Олег Філімонов — про програму, бюджет кампанії і потоки бруду

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
 «Особисто мені Труханов навіть імпонує — одеська, не скупа людина». Кандидат у мери Одеси від «слуг» Олег Філімонов — про програму, бюджет кампанії і потоки бруду

Олександр Населенко / «Бабель»

Артист і в минулому телеведучий Олег Філімонов балотується в мери Одеси від партії «Слуга народу». Його головний конкурент — чинний мер Геннадій Труханов. Відповідно до вересневого опитування Київського міжнародного інституту соціології, розрив між кандидатами 55,5 процентних пункту — 61 відсоток у Труханова і 5,5 у Філімонова. Труханов і його партія «Довіряй ділам» ведуть традиційну кампанію — ремонтують двори, підʼїзди, ліфти, відкривають нові обʼєкти в місті. У штабі Філімонова кажуть, що роблять ставку на діджиталізацію і особисті зустрічі з виборцями. Кореспондентка «Бабеля» Маша Жартовська зʼїздила в Одесу, написала великий репортаж про виборчі кампанії головних кандидатів і взяла інтервʼю у Олега Філімонова. Ось головні тези цієї бесіди.

Про пропозицію балотуватися

Балотуватися мені запропонував [перший помічник президента] Сергій Шефір. Ми поговорили, я сказав «не знаю» — важка робота і велика відповідальність. Потім була довга розмова з Володимиром Зеленським, він знайшов потрібні слова. Мені говорили, що розглядали кілька кандидатів. Я хотів запитати у Володимира Зеленського, хто інші, але потім зрозумів, що не варто.

Йти у мери мені пропонували не вперше, я відмовлявся. Пропонували бізнесмени, які втомилися, що їх нагинають і не дають нормально працювати. Вони хотіли лояльної до бізнесу людини. Але я розумів, що безкоштовний сир — у мишоловці. Вони зараз профінансують мою кампанію, потім попросять поставити МАФи, а я буду змушений на це якось реагувати. Президенту не потрібно будувати будинки в Одесі, ставити МАФи, потрібно просто правильно вибудувати вертикаль влади.

Олександр Населенко / «Бабель»

Про перші враження в політиці

Не чекав, що зіткнуся з тим, з чим ніколи не стикався — з потоками бруду. Гаразд би [факти] відповідали дійсності, але ж ні. Це розраховано на людей, які не уявляють, що я за людина.

Моя впізнаваність серед одеситів — більш як 80 відсотків. Мене знають як артиста, бачили по телевізору — я веселий, співаю, часто в жіночій сукні. Але мій телевізійний і акторський образ — не те, ким я є в житті.

Люди не знають мого минулого: як навчався, чим займався. Я кандидат наук, доцент, написав дві дисертації. Очолював кілька підприємств з великими оборотами, піді мною люди працювали. [Без усього цього] створюється враження, що це ще один клоун. Перший — ви знаєте хто [натякає на президента], а другий, виходить, я.

Для моїх колег мій похід у владу — шок. Але якщо порядні люди у владу не йдуть, звідки такі там зʼявляться?

Олександр Населенко / «Бабель»

Про програму та плани після виборів

Завдання нашої команди — встановити прозорі, нормальні і прийнятні для світу правила гри. Ми зберемо бізнес і скажемо: ось такі тепер правила — в Одесі треба припиняти мародерствувати.

Головний пріоритет — розвиток Одеси, і тут я проти будь-якої політики. Мер міста — не політична посада. Потрібно домовлятися в міськраді з людьми, які хочуть зробити для міста щось корисне. Корисне для Одеси? Сідай, домовляйся. Немає користі для Одеси? Стій насмерть. Палицями бʼють, але ти повинен довести свою точку зору. Звичайно, якщо буде меншість, звичайно, якщо ми опинимося в глухому куті, що тоді вдієш? Будемо активно розповідати всім, що сидять [у міськраді] паразити, будемо в опозиції до конкретних поганих рішень.

Про бюджет виборчої кампанії

Який бюджет — я не знаю. Зараз почав залучати свої кошти, які залишилися від театрально-комерційної діяльності. Багато людей мене підтримують, думаю, вони щось додадуть до фонду [кандидата]. Коли кампанія закінчиться, покажу всі витрати.

Олександр Населенко / «Бабель»

Про мера Геннадія Труханова

Я його знаю і непогано ставлюся. Особисто мені він навіть імпонує — одеська, нескупа людина. Залишся ми сам на сам, я б поставив йому багато запитань. Але мені його навіть шкода — він собі не хазяїн.

[Голосувати за Труханова] — стокгольмський синдром. Це як міркувати: «Ну да, він терорист, але водички дав напитися. Ось тут скверик побудували, ось тут зробили шматок дороги, а ось тут освітлення налагодили». Та це зобовʼязана робити кожна міська влада, щодня! Ось це «крадуть, але бодай щось роблять» — ідіотський підхід.

Про партію «Слуга народу»

З одного боку, все добре, з іншого — є недоробки. Що погано: у партії немає своїх ЗМІ, щоб висвітлювати роботу, потрібен хоча б один федеральний канал. У «Опозиційної платформи — За життя» (ОПзЖ) три телеканали, у тих — два, у цих — три, а де у «Слуги народу»? Я питав у Зеленського, він говорить — ще не дійшли руки. Але потрібно інформувати, тому що люди не бачать, а зроблено більше, ніж попередньою владою за десять років.

Олександр Населенко / «Бабель»