На Луганщині горить 13 тисяч гектарів лісу, 9 осіб уже загинули, вогонь розносить сильний вітер. Пожежники гасять, волонтери рятують. Очевидець про те, що там відбувається — максимально коротко

Автор:
Дмитро Раєвський
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

У Луганській області 30 вересня знову загорівся ліс. Масштабні пожежі тут уже були в липні, тоді їх вдалося загасити за кілька днів. Тепер ситуація ще гірша: горить понад 13 тисяч гектарів лісу, 9 людей загинули, ще 17 у лікарні в тяжкому стані. Рятувальники евакуюють людей із сіл на ділянці від Сєвєродонецька до Станиці Луганської. До вечора 1 жовтня з палаючих селищ вдалося вивезти 242 людини, їх тимчасово поселили в школах № 8 і № 17 міста Сєвєродонецька. Рятувальникам вдалося не допустити поширення вогню на завод «Сєвєродонецьке обʼєднання «Азот» і магістральну газорозподільну станцію. Також із мінімальними наслідками ліквідовані пожежі на заводі антисептиків і на хлораторній насосній станції. Прокуратура розглядає кілька версій, чому могла виникнути пожежа: від підпалу до обстрілів бойовиків «ЛНР». Незважаючи на масштаби рятувальної операції, евакуюють, збирають речі та гроші для потерпілих і волонтери з «Восток-SOS». «Бабель» поговорив з координаторкою організації Олександрою Ворошиловою, яка весь день разом з командою їздила палаючою частиною Луганщини. Розповідаємо максимально коротко, що зараз відбувається в зоні лиха.

Ситуація [з пожежами] стає тільки гіршою. Вітер розганяє вогонь, він переходить на нові селища. Будь-яку нестиковку в інформації про масштаби пожеж можна сміливо округлювати до більшого. І це офіційні дані, а швидше за все ситуація ще гірша. Горить практично половина області.

Вся територія між Сєвєродонецьком і Станицею Луганською — це пожежа. Вогонь так швидко поширився через те, що сосновий ліс іде смугами, і ці смуги спалахують і моментально вигорають, перекидаючи вогонь із села на село. Це може здаватися чимось фантастичним, але це реальність. Знову згоріло Смолянинове, яке вже горіло в липні.

«Бабель»

Пожежники, рятувальники й поліція працюють добре. Є люди, техніка, підтягнули фахівців з інших областей України. Але техніка стара — наприклад, навіть пожежники не можуть заправитися нормально водою, тому що машина протікає. Поки вони доїдуть до села, в баках лишається половина води. Тож дуже швидко доводиться їхати назад і заправлятися знову.

Потерпілим переважно допомагають сєвєродончани та жителі найближчих сіл. Інформації про те, що область виділила якусь суму або закупила їжу, поки немає. Немає навіть польової кухні або гарячого чаю для пожежників і рятувальників. Це дуже дивно, тому що коли в липні були пожежі, то кухня насамперед зʼявилася. А цього разу пожежники працюють уже другу добу, і ніхто їм їжу та воду централізовано не організував. Тільки люди з сіл годують, або пожежники самі щось купують поїсти.

«Бабель»

Про причини пожежі поки говорити складно. Як і в липні, знову гасити почали пізніше, ніж потрібно. Першу добу працювали тільки місцеві служби, а потім уже прийшла підмога. Масштаби цієї пожежі шокують. Може бути, загорілося все через людей, а можливо винен дуже сильний вітер. Останні дні це було практично торнадо, яке зносило дахи будинків. Зараз повних офіційних даних про потерпілих та згорілі будинки поки немає — їх технічно складно зібрати. Занадто багато населених пунктів, вулиць, будинків. Але я думаю, що цифри будуть жахливі.

Як буде далі розвиватися ситуація з пожежею — передбачити неможливо. Зараз усі дороги [в зоні пожежі] відкриті, вся необхідна техніка вже приїхала, ДСНС задіяла більше ресурсів, ніж у перший день, нарешті почали працювати вертольоти. Залишається сподіватися, що вщухне вітер, який розносить вогонь із шаленою швидкістю.