У 1941 році фотограф Вермахту Йоганес Хеле зняв Бабин Яр одразу після масових розстрілів. Солдати СС порпаються в речах убитих євреїв, а радянські полонені закопують тіла — 12 фото (архівний матеріал)

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Двадцять девʼятого вересня 1941 року німецька окупаційна влада наказала всьому єврейському населенню Києва прийти в Бабин Яр. За два дні там розстріляли майже 34 тисячі людей. Перед цим у них забирали документи, дорогоцінні речі та одяг. Першого жовтня, коли розстріли завершилися, на місце трагедії приїхав німецький фотограф Йоганес Хеле, який служив у військах пропаганди Вермахту. Він зробив 29 кольорових фотографій, зокрема як солдати СС порпаються в речах розстріляних євреїв, а радянські військовополонені закопують тіла в Бабиному Яру. Того ж дня він прогулявся й іншими вулицями Києва — там він також побачив тіла вбитих киян. За кілька років Хеле зробив сотні фотографій, задокументувавши злочини Вермахту. Частину знімків він ховав у себе вдома. Хеле зник безвісти в 1944 році, а після війни його вдова передала сховані фотографії німецькому журналісту Гансу Георгу Шульцу. Останні 20 років вони зберігаються в Гамбурзькому інституті соціальних досліджень.

Німецький солдат порпається в речах розстріляних євреїв, 1 жовтня 1941 року.

Johannes Hähle / WW2DB

Німецькі солдати (згори урочища) привели радянських військовополонених (внизу) засипати тіла розстріляних євреїв. На фото ті стоять серед речей загиблих.
Речі розстріляних євреїв, 1 жовтня 1941 року.

Німецькі солдати (згори урочища) привели радянських військовополонених (внизу) засипати тіла розстріляних євреїв. На фото ті стоять серед речей загиблих. Речі розстріляних євреїв, 1 жовтня 1941 року.

Johannes Hähle / WW2DB

Радянські військовополонені засипають тіла розстріляних напередодні євреїв. Одна з найвідоміших фотографій, що ілюструє трагедію в Бабиному Яру.

Johannes Hähle / WW2DB

Особисті речі розстріляних євреїв — хутро, документи, дитяче взуття.

Johannes Hähle / WW2DB

Тіла вбитих киян лежать на бульварі Тараса Шевченка. Імовірно, це євреї, які відмовилися прийти до Бабиного Яру напередодні.
Радянські військовополонені під наглядом німецьких солдатів засипають землею тіла розстріляних євреїв.

Тіла вбитих киян лежать на бульварі Тараса Шевченка. Імовірно, це євреї, які відмовилися прийти до Бабиного Яру напередодні. Радянські військовополонені під наглядом німецьких солдатів засипають землею тіла розстріляних євреїв.

Johannes Hähle / WW2DB

Бульвар Тараса Шевченка в окупованому Києві. Люди проходять повз тіла вбитих — імовірно, євреїв, які відмовилися прийти до Бабиного Яру; 1 жовтня 1941 року.

Johannes Hähle / WW2DB

Німецькі поліцаї серед натовпу жінок біля стадіону «Зеніт» (зараз «Спартак»), 1 жовтня 1941 року.

Johannes Hähle / WW2DB

Андріївська церква, 1 жовтня 1941 року.
Будівля ЦК Компартії України на Михайлівській площі (нині — Міністерство закордонних справ).

Андріївська церква, 1 жовтня 1941 року. Будівля ЦК Компартії України на Михайлівській площі (нині — Міністерство закордонних справ).

Johannes Hähle / WW2DB

Успенський собор Києво-Печерської лаври. Через місяць його підірвали.

Johannes Hähle / WW2DB