«Тенет» Крістофера Нолана мав повернути глядачів до кінотеатрів, але не повернув. Схоже, ми залишимося без гучних кінопремʼєр (їх переносять) — матеріал The Atlantic

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
«Тенет» Крістофера Нолана мав повернути глядачів до кінотеатрів, але не повернув. Схоже, ми залишимося без гучних кінопремʼєр (їх переносять) — матеріал The Atlantic

«Бабель»

Студія Warner Bros. випустила фільм Крістофера Нолана «Тенет», і він став першим блокбастером від початку карантину. На картину витратили 200 мільйонів доларів. Кінотеатри почали відкриватися після перерви, нехай і з обмеженнями за кількістю глядачів, а фільм мав перевірити, чи готові люди взагалі знову ходити в кіно. Але за три тижні в прокаті «Тенет» зібрав 207 мільйонів доларів, з них менше 30 мільйонів — на найбільшому світовому кіноринку, у США. Після таких касових зборів кіностудії вирішили відтермінувати премʼєри своїх блокбастерів на кілька місяців, а деякі — на цілий рік. «Бабель» переказує колонку The Atlantic про те, чого кіноіндустрія чекала від «Тенета», і чого глядачам тепер чекати від кіноіндустрії.

Наприкінці серпня студія Warner Bros. випустила фантастичний фільм Крістофера Нолана «Тенет». Спершу він вийшов у кінотеатрах за кордоном і зібрав у світовому прокаті 207 мільйонів доларів. На початку вересня картина зʼявилася на екранах США, але збори були куди скромнішими: за перший вікенд лише 20 мільйонів доларів. У цю суму входили купівлі попередніх переглядів і збори в Канаді. Чистий касовий дохід у США склав 9,4 мільйона доларів. Такі невеликі збори налякали американські кіностудії. Вони почали переносити релізи інших блокбастерів, які мали вийти в жовтні. Warner Bros. змінила дату виходу «Диво-жінки 1984» з 2 жовтня на кінець грудня. А студія Universal перенесла рімейк культового горору «Кендімен» на 2021 рік. Тепер у жовтні не вийде подивитися жоден високобюджетний фільм.

Ще два блокбастери мали вийти в листопаді. Це фільм Marvel «Чорна вдова», премʼєру якого призначили на 6 листопада, і новий фільм про Джеймса Бонда — «Не час помирати», вихід якого запланували на 20 листопада. Їх тепер також можуть перенести. Кіностудії сподівалися, що реліз «Тенета» дасть відповідь на питання, коли можна буде знову повертати на екрани велике кіно. А після премʼєри зʼясувалося, що так як раніше, може вже не бути. За минулі вихідні кінотеатри у США заробили менше 15 мільйонів доларів — близько 5 тисяч доларів на один кінотеатр. Таких грошей не вистачить навіть на те, щоб покрити поточні витрати.

Задля зменшення збитків від карантину деякі студії переносять фільми на стримінгові сервіси. Наприклад, студія Disney показала фільм «Мулан», який теж коштував 200 мільйонів доларів, у в кінотеатрах, а ще дозволила передплатникам Disney+ подивитися його вдома за 30 доларів. У перший вікенд прокату в Китаї фільм зібрав 23 мільйони доларів касових зборів. Однак скільки заробила стрічка на Disney+ і чи працює стратегія, поки невідомо. Тому, швидше за все, ми не побачимо найближчим часом довгоочікуваних голлівудських премʼєр.