Держава забрала в Курченка великий медіахолдинг і обіцяє віддати його в нові руки. Коломойський каже — це руки Курченка. Що відбувається і за кого Ахметов — пояснюємо

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Двадцять восьмого серпня державне Агентство з розшуку і менеджменту активів (АРМА) закінчило прийом заявок на управління «Українським Медіа Холдингом» (УМХ). Рік тому Печерський суд конфіскував його у олігарха Сергія Курченка і передав агентству. Це друга спроба знайти нового керівника для УМХ — визначити переможця з першого разу АРМА не змогло: за версією агентства, учасники неправильно заповнили документи. Обома конкурсами незадоволені великі медіагрупи, які претендують на активи УМХ — «1+1 media» Ігоря Коломойського і МГУ Ріната Ахметова. Другого вересня «1+1 media» заявила, що умови останнього конкурсу змінили в інтересах повʼязаної з Курченком компанії-учасниці — «Видавництво «Український Медіа Дім». Пізніше цю версію повторив власник «плюсів» Ігор Коломойський і уточнив, що повернути УМХ колишньому власникові від керівництва АРМА вимагає радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. В МГУ наполягають, що незалежно від результатів «конкурс має бути скасований». За що воюють головні медіамагнати країни і чому вони не вірять у чесний конкурс — пояснюємо по порядку.

УМХ — один з найбільших медіахолдингів країни. У листопаді 2013 року близький до Віктора Януковича олігарх Сергій Курченко купив компанію у тодішнього власника Бориса Ложкіна. Суму угоди сторони не розголошували, але Forbes.ua оцінив її в 450—500 мільйонів доларів. Після цього через спроби ввести цензуру з холдингу пішли багато працівників журналів і сайтів Forbes і «Кореспондент». У серпні 2015 року, після того як США ввели санкції проти Курченка, Forbes відкликав ліцензію у УМХ.

Зараз УМХ — третій за інтернет-охопленням медіахолдинг країни — в липні його онлайн ресурси відвідали 5,7 мільйона осіб. До складу холдингу входять популярні сайти, видання та радіостанції: «Авторадіо», «Ретро FM», Lounge FM, «Джем FM», сайти — Korrespondent.net, Bigmir.net, KP.ua, а також журнали «Корреспондент», «Теленеделя», «За рулем», газети «Комсомольская правда в Украине», «Аргументы и факты» та інші.

Наприкінці 2017 року Печерський районний суд заарештував активи УМХ, а у вересні 2019-го передав їх АРМА. Високопоставлене джерело «Бабеля» в Офісі генпрокурора каже, що така велика затримка виникла через те, що в справу втрутилася влада — не передавати холдинг АРМА вимагала Адміністрація президента Петра Порошенка.

За рішенням суду АРМА дістався довгий список популярних медіаактивів — «Авторадіо», «Ретро FМ», Bigmir.net, I.ua, Tochka.net, «Корреспондент». Також до АРМА відійшли рекламні агентства, відділи продажів і мережі розповсюдження, зокрема кіоски «Твоя преса» (повний список тут ).

12 червня 2020 року АРМА оголосило конкурс на право управляти конфіскованими активами УМХ — це корпоративні права на 72 юрособи, акції семи компаній, майже три сотні товарних знаків, нежитлові приміщення, поліграфічне обладнання і навіть пара гаражів.

За умовами конкурсу, потенційні керівники мали надати план прогнозованих доходів і суму, яку вони гарантовано будуть вносити до держбюджету, навіть якщо вийти на прибуток не вийде. Також учасники мали написати план розвитку компанії. В АРМА попередили: відбір керуючого — це конкуренція не тільки грошей, але й програм розвитку.

МГУ Ріната Ахметова не подала документів на участь у цьому конкурсі, але наперед його розкритикувала. Компанія заявила, що все, що відбувається — це прихована позаконкурсна передача ліцензій на мовлення, і наперед назвала результати конкурсу незаконними.

20 липня АРМА заявило, що визначити переможця конкурсу йому не вдалося: учасники неправильно заповнили документи і подали частину резюме майбутніх керівників УМХ англійською мовою. АРМА оголосило новий конкурс з крайньою датою подання заявок 28 серпня.

Цю заяву розкритикували у «1+1 media». Компанія заявила, що, всупереч закону, АРМА не опублікувало конкурсні пропозиції учасників і призначило новий конкурс, не оголосивши результатів попереднього. Крім того, «плюси» повідомили, що АРМА прийняло документи від двох учасників вже після дедлайну, тобто 3 липня. «Все це дає нам підстави вважати, що на АРМА чинять тиск з метою ухвалення рішення на користь якоїсь конкретної компанії», — заявили в компанії і подали документи на повторний конкурс.

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Окрім представників «плюсів» і МГУ документи на повторний конкурс подали ще чотири компанії — видавничий дім «Масаві», «Комунікаційний хаб «Економіка» , «Обʼєднана Медіа Група» , «Видавництво «Український Медіа Дім».

В АРМА кажуть, що учасники обіцяють щомісяця відраховувати до держбюджету від однієї гривні (пропозиція МГУ) до пʼяти мільйонів (гарантійний платіж «1+1 media»).

Третього вересня «1+1 media» заявила, що АРМА змінило умови конкурсу. Зокрема, звідти зник пункт про те, що потенційний керівник холдингу не повинен знаходитися під контролем УМХ або його бенефіціарів.

«За інформацією джерел «1+1 media», такі суттєві зміни в правилах конкурсних умов активно лобіюються одним з учасників конкурсу — ТОВ «Видавництво «Український Медіа Дім», яке тісно повʼязане зі структурами, що входять до сфери впливу Сергія Курченка», — повідомили «плюси» в офіційному релізі. «Український Медіа Дім» справді відноситься до УМХ — компанія управляє тими активами холдингу, які не передали АРМА.

З Курченком опосередковано може бути повʼязана ще одна компанія-учасник — «Видавничий дім «Масаві». Компанія відокремилася від холдингу «Еволюшен Медіа», який належав бізнесмену Віталію Гайдуку. Холдинг видавав тижневик «Коментарі», англомовне видання Kyiv Weekly, а також йому належав сайт Comments.ua. У 2013 році зʼявилася інформація, що Гайдук продав холдинг Сергію Курченку, але офіційно жодна із сторін цю інформацію не підтвердила. Один з колишніх топменеджерів «Коментарів» на умовах анонімності підтвердив «Бабелю», що в 2013 році холдинг справді купив Курченко — у планах було обʼєднати його з УМХ, але від цієї ідеї відмовилися. У 2018-му медіаактиви під брендом «Коментарі» вивели з «Еволюшен медіа» і продали бізнесменові Віктору Гольдському — у 2015 році він працював заступником гендиректора з економіки в УМХ. Наприкінці 2019 року Гольдський розповів, що в 2020 році його медіахолдинг «Видавничий дім «Масаві» планує розширюватись і відкрити ще пʼять-сім інформаційних проєктів.

Девʼятого вересня про те, що АРМА хоче повернути Курченку конфісковані у нього ж медіаактиви, заявив акціонер «1+1 media» Ігор Коломойський. За його словами, на керівництво агентства тисне радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. Він, як стверджує Коломойський, вимагає оголосити переможцем безпосередньо повʼязане з Курченком «Видавництво «Український Медіа Дім», а у разі відмови — погрожує посадити тимчасового виконувача обовʼязків керівника АРМА Віталія Сигидина до вʼязниці. Коломойський також стверджує, що директор «Українського Медіа Дому» — адвокат Курченка і представляє його в кримінальних процесах.

АРМА звинувачення учасників конкурсу по суті не коментує. А Подоляк стверджує, що заяви Коломойського «абсурдні й беззмістовні. Немає ані найменшого бажання грати в якісь кулуарні домовленості. Особливо — на користь утікачів».

Ранком 11 вересня менеджмент УМХ опублікував на сайті «Корреспондент» відкритий лист до Коломойського і порадив «забути на х... про цей медіахолдинг».