Терористи «Ісламської держави» на випадок відродження створили «резервну копію» ІДІЛ. У архіві чотири тисячі папок з інструкціями, як робити бомби та викрадати літаки — переказуємо матеріал Wired

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Терористи «Ісламської держави» на випадок відродження створили «резервну копію» ІДІЛ. У архіві чотири тисячі папок з інструкціями, як робити бомби та викрадати літаки — переказуємо матеріал Wired

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У березні 2019 року Демократичні сили Сирії витіснили «Ісламську державу» з Ель-Багуза — останнього підконтрольного їй населеного пункту. Після цього ІД втратила усі захоплені території та військові бази у Сирії та Іраку, а вже у жовтні 2019 року американські спецслужби вбили лідера організації Абу Бакра аль-Багдаді. Низка поразок змусила терористів перейти у підпілля, проте вони створили бекап — на випадок відродження. Архів, розташований у хмарному сховищі, складається з чотирьох тисяч папок зі специфічними назвами: від «Авіаліній “Аль-Каїди”» до «Сумки моджахеда». У них зберігаються усі знання терористів: як викрасти літак, виготовити бомбу і навіть шкільна програма, за якою вчилися діти у ІД. Щомісяця архів переглядає десять тисяч людей. «Бабель» переказує матеріал Wired про те, хто створив «резервну копію» ІДІЛ і що в ній зберігається.

Наприкінці жовтня 2019 року почали ширитися чутки про те, що лідер ІД Абу Бакр аль-Багдаді — мертвий. Жодних доказів цього ще не було, але саме тоді заступник директора аналітичного центру боротьби з екстремізмом «Інститут стратегічного діалогу» Мустафа Аяд помітив дещо дивне. Прихильники «Ісламської держави» почали публікували у своїх Twitter-акаунтах короткі посилання.

Аяд перейшов за одним з таких посилань і побачив архів з ретельно каталогізованим терористичним контентом. На перший погляд він нагадував купу файлів у DropBox, проте був дуже великим. Чотири тисячі папок містили більш ніж півтора терабайта текстових файлів, відео та різноманітних презентацій у PowerPoint кількома мовами: арабською, англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською, турецькою, бенгальською і навіть пушту.

Члени Сирійської національної армії (SNA) готуються увійти на територію на схід від річки Євфрат на півночі Сирії в рамках турецької операції «Весна миру», 10 жовтня 2019 року, Шанлиурфа.

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Більша частина файлів описувала повсякденне життя ІД. Серед них були документи, презентації, журнали, навчальні матеріали та фото з воєнними трофеями та полоненими.

У одній папці зберігалася шкільна програма, що охоплювала шість предметів: англійську мову, фізвиховання, арабську мову, кораністику, географію та історію, а також предмет із назвою «ідеологія». На таких уроках дітям розповідали про моторошні наслідки, які чекають на зрадників ІД.

Серед інших файлів були звіти про поразки, успіхи та стратегію організації. У презентації «Операція “Крововилив”» терористи описали стратегію знищення Заходу за допомогою методу «тисячі порізів». Суть полягає в тому, щоб проводити менш масштабні, але більш часті теракти і так «знекровити ворога до смерті».

Серія презентацій «Авіалінії “Аль-Каїди”» описувала технологію викрадення літаків та попередні терористичні атаки. До папки під назвою «Сумка моджахеда» увійшли матеріали про те, як воювати у місті, створювати хімічну зброю та переховуватися від спецслужб, а у ілюстрованому гайді із назвою «200 порад майбутнім терористам» розповідали, як правильно робити вибухівку, відключати камери спостереження та перев’язувати рани.

Члени «Аль-Муджахедів» марширують під час мітингу, присвяченого 14-й річниці заснування, 24 квітня 2015 року, місто Газа.

У листопаді 2019 року Аяд розповів про свою знахідку американським та британським правоохоронцям. Проте архів досі існує і за рік став ще більшим. Дизайн деяких матеріалів змінився. Кілька папок змінили місцерозташування.

Мустафа Аяд разом з колегами з’ясував, що посилання на архів можна отримати за допомогою бота у Telegram. Він підключений до відкритого каналу. Коли до нього долучається новий користувач, бот запитує арабською, чи потрібен йому доступ до матеріалів. Якщо так — генерує посилання на файли у хмарному сховищі.

Відстежуючи ці посилання, дослідники з’ясували, хто й де саме поширює матеріали ІД. Вони дійшли висновку, що у Twitter посилання на архів зазвичай публікують у інформації про профіль. Інколи — вбудовують у зображення. Акаунти, які поширюють пропаганду ІД, зазвичай існують не більше доби — їх блокують модератори соцмережі. Через це терористи крадуть чужі акаунти і постійно створюють нові. У Facebook матеріали «Ісламської держави» поширюють невеликі групи, які також використовують викрадені агентами ІД сторінки людей.

Пропаганду «Ісламської держави» активно публікує низка сайтів. Один з них — такий собі «Netflix для джихадистів». Він постійно змінює домен. За словами Аяда, на ньому розміщені записи терористичних актів, страт та знакових промов лідерів організації. Інший сайт, Muslim News, зберігає увесь офіційний контент ІД: від повідомлень про бойові успіхи та виступів лідерів організації до інформаційних бюлетенів.

Площа аль-Джабір в Алеппо після вибуху в жовтні 2012 року.

Wikimedia

За даними Similar Web, щомісяця «резервну копію» ІДІЛ переглядають десять тисяч людей. Файли до архіву додавали роками, проте по-справжньому члени ІД взялися за це після того, як терористична організація почала втрачати території — спершу Мосул, потім Ракку та Ель-Багуз. Архів — це бекап Ісламської держави на піку могутності.

Файли ІД зберігаються за допомогою програмного забезпечення Nextcloud. Воно безкоштовне, а ще його можна встановити на приватні сервери. Nextcloud дозволяє синхронізувати файли таким чином, щоб уникнути будь-якого централізованого хостингу та контролю. Nextcloud нерідко користуються політики та активісти, проте програма популярна також серед терористичних угруповань. Це не сервіс і не платформа на кшталт Facebook або Google, тому компанія-розробник не відповідає за контент, який зберігає. Окрім ІДІЛ, за допомогою Nextcloud та іншого проєкту засновника цієї компанії — OwnCloud зберігають файли «Аль-Каїда» і група сомалійських ісламістів «Харакат аш-Шабаб».

Бекап ІД не може замінити повноцінну державу, проте псевдокраїни нерідко знаходять спосіб перенести частину функцій онлайн. Тому «Ісламська держава» все ще розповсюджує свою пропаганду для людей, які вважають себе її громадянами, навіть після втрати усіх своїх територій. Мустафа Аяд каже, що історія угрупування — це історія постійних відступів та відроджень. Стратегія «Ісламської держави» — Baqiya wa tatamadad, що означає «утримувати та розширюватися». І поки архів ІД зберігається онлайн, терористи мають опору.

Моджахеди дивляться в бік долин, де раніше знаходилися сили «Аль-Каїди», 21 грудня 2001 року, передовий табір в районі Тора-Бора в Афганістані.