Що дивитися у вересні: серіал про андроїдів-вихователів, другий сезон «Хлопців», шведський детектив про Курта Валландера. Короткий гід «Бабеля»

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Що дивитися у вересні: серіал про андроїдів-вихователів, другий сезон «Хлопців», шведський детектив про Курта Валландера. Короткий гід «Бабеля»

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У перший тиждень вересня на платформах Netflix, Amazon та HBO Max відбулися три помітні премʼєри. Ось вони: фантастичний серіал «Виховані вовками» (перші дві серії зняв Рідлі Скотт), другий сезон бойовика «Хлопці» (перший сезон хвалили за дотепний сценарій і акторську гру) і шведський детектив «Молодий Валландер» (про молодого шведського інспектора Валландера). Чи варто їх дивитися? «Бабель» зібрав відгуки і оцінки критиків.

Фантастичний серіал «Виховані вовками»

Про що серіал. Двоє андроїдів — Мама і Тато — прибувають на планету Kepler-22b після того, як Землю знищили ворогуючі релігійні групи. З собою вони привозять шість ембріонів. З них андроїди збираються виростити людей, здатних заснувати на планеті нову цивілізацію. Через дванадцять років живою залишається тільки одна дитина — хлопчик Кемпіон, якого Мама й Тато виховали атеїстом. Одного дня у небі над Новою Землею з’являється корабель мітраїстів — релігійних фанатиків, які вірять у божество «Сол». Андроїди розходяться у поглядах на те, чи варто віддавати Кемпіона людям, щоб урятувати його від загибелі на пустельній планеті.

Raised by Wolves / HBO Max / шоуранер — Аарон Гузіковський / у головних ролях — Тревіс Фіммель, Вінта МакГрат, Джордан Лофран / тривалість — 10 епізодів по 42—54 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 69%.

Що кажуть критики. Forbes зазначає, що шоуранером Raised by Wolves є Аарон Гузіковський, проте перші два епізоди шоу зрежисував Рідлі Скотт і «серіал сприймається як створений ним». Він нагадує старі науково-фантастичні фільми та «постійно перевершує сподівання». CNN пише, що Raised by Wolves страждає на «подекуди нерівний виклад подій», проте сюжет шоу — «постійно дивує і затягує».

Бойовик «Хлопці»

Про що серіал. У «Хлопцях» надприродні здібності — не рідкість. Супергероїв знають усі. Корпорація Vought International монетизує їхні образи і заробляє гроші, відправляючи їх на різноманітні місії. Найсильніші супергерої входять до елітної команди, відомої як «Сімка». Попри свій позитивний імідж, команда під керівництвом супергероя Патріота зловживає славою та безкарністю, а Vought International це покриває. Кілька простих «хлопців» під керівництвом колишнього агента ЦРУ Біллі Батчера знають, що відбувається насправді, і хочуть вивести Vough International та «Сімку» на чисту воду.

The Boys / Amazon Prime / шоуранер — Ерік Кріпке / у головних ролях — Карл Урбан, Джек Квейд, Ентоні Старр / тривалість — 8 епізодів по 55—66 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 97%.

Що кажуть критики. Перший сезон серіалу «Хлопці» вийшов майже одночасно з гучними супергеройськими прем’єрами — зокрема, серіалом The Umbrella Academy від Netflix та Doom Patrol від DC Universe — проте все одно став одним з найпомітніших релізів минулого року. Другий сезон серіалу вийшов ще не повністю — переглянути можна лише три епізоди. Проте Rotten Tomatoes вже назвав реліз «чудовим сезоном, який досліджує складних персонажів та містить ще більше екшену і соціальної критики». СNN пише, що «серіал не тільки захопливий та непередбачуваний, а й неперевершено зображує небезпеку поклоніння героям».

Детектив «Молодий Валландер»

Про що серіал. Про шведського інспектора Курта Валландера, популярного героя книг Геннінга Манкелля. За останні двадцять років про нього зняли чотири серіали — три шведські та один британський. У 2015 році, незадовго до своєї смерті, Манкелль продав права на екранізацію стримінговому сервісу Netflix. Новий серіал «Молодий Валландер» зображає персонажа таким, яким його ще не бачили. У першому епізоді Курт Валландер — офіцер-початківець, який працює у поліцейському відділку у Мальме і фіксує скарги. Усе змінюється, коли Курт стає свідком жорстокого вбивства підлітка-футболіста.

Young Wallander / Netflix / шоуранер — Бен Гарріс / у головних ролях — Адам Полссон, Ліенн Бест, Річард Діллейн / тривалість — 6 епізодів по 41—52 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній.

Що кажуть критики. Forbes пише, що Young Wallander «захоплює з першого епізоду», проте відзначає, що насправді у «переосмисленому» образі шведського детектива немає нічого нового. На думку видання TechQuila, сюжет серіалу «дещо розтягнутий, проте не нудний».