Розвідки США, Китаю і Росії полюють на вакцину від коронавірусу. У хід йдуть звʼязки у ВООЗ, кібератаки і дезінформація — переказуємо матеріал NYT

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Розвідки США, Китаю і Росії полюють на вакцину від коронавірусу. У хід йдуть звʼязки у ВООЗ, кібератаки і дезінформація — переказуємо матеріал NYT

Артем Марков / «Бабель»

Одинадцятого серпня 2020 року Володимир Путін оголосив, що в Росії зареєстрували першу в світі вакцину від коронавірусу. Це посилило підозри, що російські вчені використовували дані, вкрадені в інших країн: в останні місяці хакерів, повʼязаних зі спецслужбами РФ, викривали у зламуванні компаній та інститутів, що займаються подібними дослідженнями. У шпигунські перегони за вакциною від коронавірусу, окрім Росії, включилися розвідки Китаю, США, Великої Британії та інших країн. Китайці використовують свої звʼязки у ВООЗ і намагаються проникнути в американські інститути. ЦРУ намагається перехоплювати дані, вкрадені іноземними шпигунами. У хід ідуть і фейки про вірус, його походження, про шкідливість щеплень. «Бабель» переказує великий матеріал The New York Times — про те, що полювання на вакцину від коронавірусу все більше нагадує шпигунські ігри часів Холодної війни.

Пандемія коронавірусу призвела до того, що більшість великих світових розвідслужб різко перепрофілювалися і почали нові шпигунські перегони. Вони чимось нагадують суперництво спецслужб СРСР і США у полюванні на космічні розробки за часів Холодної війни. Але якщо тоді відлік ішов на роки й десятиліття, то тепер — на місяці й дні, адже йдеться про розробки вакцини від коронавірусу.

Китай націлився на американські університети, які всіх випередили. Росія намагається зламати бази даних США, Великої Британії і Канади. Американські спецслужби офіційно тільки захищають дані. Але насправді, зʼясовуючи, що вкрали китайці й росіяни, самі збирають інформацію про дослідження в цих країнах.

Перепрофілювалася навіть розвідка НАТО. Якщо раніше вона стежила за переміщеннями військ і за терористами, то тепер звертає увагу і на спроби шпигунів-конкурентів викрасти наукові результати. «Було б дивно, якби ніхто не намагався викрасти передові біомедичні дослідження. Вони цінні з фінансової точки зору і безцінні з геополітичної», — говорить Джон Демерс, високопосадовець Міністерства юстиції США.

Китай користується звʼязками у ВООЗ і намагається «зламати» університети США

Китайські шпигуни діють масштабніше за інших, кажуть нинішні та колишні чиновники американської розвідки. За їхніми словами, китайські агенти таємно користувалися інформацією Всесвітньої організації охорони здоровʼя, щоб скорегувати свої хакерські атаки в США і в Європі. Суть у тому, що ВООЗ збирає і публікує дані про дослідження, що стосуються коронавірусу, по всьому світу. Китай же міг отримувати інформацію про найперспективніші вакцини ще до публікації.

Про таку співпрацю Китаю і ВООЗ американська розвідка дізналася ще на початку лютого. І після доповіді ЦРУ Білий дім звинуватив ВООЗ у тому, що вона підіграє Китаю, призупинив виплату своїх внесків до бюджету організації і вимагав розслідувати недбалість в її керівництві.

Ґрунтуючись на даних від ВООЗ, китайські шпигуни зосередилися не на великих фармацевтичних компаніях, а на інститутах, які винаходили вакцину. Вони припускали, що інститути будуть легкою мішенню. Тільки за останні тижні у ФБР заявили про кілька невдалих спроб китайських хакерів проникнути в компʼютерні мережі університетського епідеміологічного відділу.

У ЦРУ вважають, що крім зламу Китай намагається використовувати партнерські відносини між американськими та китайськими інститутами і збирає досьє на провідних дослідників по всьому світу. Наприклад, наприкінці липня США вимагали закрити китайське консульство у Хʼюстоні, тому що, за даними ФБР, китайські оперативники використали його як форпост для вторгнень в середовище медичних експертів міста.

Російські хакери атакують Оксфордський університет

Наприкінці липня британські, американські та канадські спецслужби заявили, що російські шпигуни намагаються викрасти дані розробки вакцини від коронавірусу. Їхня мета — Оксфордський університет і його партнер, фармацевтична компанія AstraZeneca.

Йшлося про групу хакерів Cozy Bear, які працюють на російську Службу зовнішньої розвідки. Їх підозрюють у зламі компʼютерних серверів Демократичної партії під час президентських виборів у США у 2016 році. За словами американських контррозвідників, подібні спроби також робили хакери, повʼязані з іншими російським спецслужбами.

На початку серпня Росія оголосила про створення першої в світі вакцини від коронавірусу. Це тільки посилило підозру, що російські вчені використовували дані, вкрадені шпигунами в інших країн.

Жодна корпорація або університет публічно не оголошували про зламування і крадіжку даних. Однак, за словами американського урядовця, в ході деяких спроб хакерам вдалося як мінімум подолати захист і проникнути всередину компʼютерних мереж. А представники спецслужб говорять, що російські та китайські хакери мало не щодня намагаються знайти уразливості в компʼютерній безпеці компаній та інститутів.

Кібератаки і дезінформація тільки шкодять розробкам вакцини

Працівники компаній та університетів побоюються, що подальші спроби зламування можуть нашкодити зусиллям із розробки вакцини. Адже в гонитві за даними хакери можуть випадково або, навпаки, спеціально пошкодити дослідні системи і просто знищити інформацію про напрацювання. Крім збору даних, шпигуни можуть завдавати шкоди, поширюючи фейки про коронавірус, його походження та ефективність вакцинації. Росію і Китай вже ловили на подібних вкиданнях. В Агентстві національної безпеки передбачають, що російські і китайські спецслужби спробують дискредитувати будь-яку вакцину, розроблену на Заході.