Найбільше грошей з фонду боротьби з COVID-19 витратили на будівництво і ремонт доріг. Як їх витрачають і скільки ще залишилось? — інфографіка

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Найбільше грошей з фонду боротьби з COVID-19 витратили на будівництво і ремонт доріг. Як їх витрачають і скільки ще залишилось? — інфографіка

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

У середині квітня 2020 року Верховна Рада створила Фонд боротьби з коронавірусом. За ці гроші планувалося забезпечити лікарні усім необхідним та компенсувати економічні втрати від карантину — допомогти безробітним та малозабезпеченим. У червні Рада дозволила використати більш ніж половину грошей — 35 мільярдів гривень — на будівництво та ремонт доріг. Решту коштів розподілили між кількома міністерствами. Фонд існує вже три з половиною місяці — і в ньому залишилося близько 70 відсотків грошей. «Бабель» вивчив дані Міністерства фінансів та Держказначейства і показує на інфографіці, які міністерства отримали кошти, як їх використали і чи багато у них залишилося.

«Бабель»

«Бабель»

Загалом у Фонд для боротьби з коронавірусом заклали майже 66 мільярдів гривень, на сьогодні з нього витратили трохи менше третини грошей. Ось на що міністерства витрачали ці кошти:

  • Міністерство інфраструктури — будують і ремонтують дороги.
  • Міносвіти — повернули кошти за пробне ЗНО, яке скасували через пандемію.
  • Мінсоцполітики — мають виплатити лікарняні та соціальну допомогу працівникам та гроші для дітей підприємців.
  • Міністерство внутрішніх справ — мають доплатити нацгвардійцям, поліцейським та прикордонникам, а також медикам у лікарнях МВС.
  • Державне управління справами — закупили обладнання та засоби захисту для лікарів.
  • Мінекономіки — мають виплатити допомогу тим, хто втратив роботу.
  • Міністерство юстиції — закупило ліки та захист для медиків у тюрмах і СІЗО, в’язнів та затриманих.
  • МОЗу виділили кошти на те, щоб купити апарати ШВЛ, обладнати приймальні відділення опорних лікарень та підвищити зарплати медикам, але, за даними Мінфіну, з Фонду вони отримали кошти тільки на обладнання для лабораторій та захист для медиків.

«Бабель»

Кабмін виділив кошти ще декільком міністерствам, але вони поки що їх не використали. Це пов’язано з процедурою отримання коштів, пояснив «Бабелю» експерт з державного управління та публічних фінансів Віктор Мазярчук. Щоб міністерство могло розпорядитися цими коштами, воно має:

  • розробити проєкт розпорядження Уряду про виділення коштів, погодити його з іншими міністерствами. Далі Уряд має ухвалити цей документ;
  • погодити цей проєкт з бюджетним комітетом Ради;
  • розробити та узгодити з Мінфіном пропозиції про зміни до державного бюджету, а коли зміни внесуть — документ надсилають до Держказначейства.

Поки що передбачені гроші не витратили Міністерство культури, Міністерство молоді та спорту, Міністерство розвитку громад та територій, Фонд держмайна, а частину коштів не використали у Міністерстві охорони здоров’я.