Пісні деяких українських музикантів використали на концерті до Дня Незалежності без їхнього дозволу. А так можна було? Виявляється, що так. Але є нюанси

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:

Двадцять четвертого серпня Офіс президента організував у Києві концерт до Дня Незалежності України. На ньому зірки виконали хіти українських артистів, що були популярні у різний час. Кожен співав не свою пісню, а твір іншого. Наприклад, пісню «Там, де нас нема» гурту «Океан Ельзи» виконала Вєрка Сердючка, а Джамала заспівала хіт гурту The Hardkiss “Make Up”. Декілька музикантів у Facebook обурилися тим, що їхні пісні використали без їхньої згоди. Кореспондентка «Бабеля» подивилася сам концерт, зібрала реакції музикантів у соцмережі і поцікавилася в юриста, чи можна використовувати пісні артистів без їхньої згоди. Виявляється, що так, але є нюанси.

Що сталося?

Двадцять четвертого серпня Україна святкувала 29-й День Незалежності. У цей день у столиці відбувся святковий концерт, який організував Офіс президента. Він називався «Пісенна історія сучасної України». Зірки українського шоубізу (гурт «Время и Стекло», Олег Винник, Оля Полякова, Руслана, Ніна Матвієнко та інші) заспівали попурі з 42 українських пісень. За 17 хвилин концерту виступили 19 артистів. Після цього концерту користувачі Facebook почали запитувати, чи давали музиканти дозвіл на виконання пісень? Тоді дехто з виконавців сказав, що ні.

Пресслужба Офісу президента України

Хто ці музиканти?

Про те, що пісні виконали на концерті без їхньої згоди, розказали представники гуртів «Океан Ельзи», «Тартак», «Бумбокс», «Плач Єремії», Yurcash та ТНМК. Вони не брали участь у концерті, їхні пісні заспівали інші виконавці.

Що саме їх обурює?

Те, що їхні пісні заспівали без дозволу. Зокрема, менеджер гурту «Океан Ельзи» Вікторія Хоменко написала, що вони не давали дозволу на використання пісні «Там, де нас нема», і до них навіть не зверталися з таким проханням. На офіційній сторінці гурту з’явилося питання до Офісу президента: «Україна — це Європа. А Європа — це повага до прав, в тому числі авторських. Чи не так, Офіс Президента?»

Продюсер гурту «Бумбокс» Олексій Согомонов написав, що гурт не запитували, чи можна використовувати пісню «Вахтерам» під час концерту. Він додав, що навіть якби музикантам запропонували грати, «Бумбокс» би відмовився.

Колишній лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський (він нещодавно відмовився від ордена «За заслуги ІІІ ступеня», яким його нагородив Володимир Зеленський) написав, що вже отримав всі свої нагороди, [маючи на увазі любов глядачів], а «пісню [«Ні, я не ту кохав»] взяли в якесь попурі, його не спитавши».

Про те, що пісні використали для концерту без дозволу, сказали також лідер гурту «Плач Єремії» Тарас Чубай (пісня «Вона») і засновник гурту Yurcash Юрко Юрченко (пісня «Я йду»). Фагот із гурту ТНМК дізнався про те, що пісню «Зроби мені хіп-хоп» заспівали на концерті, коли його тегнули у коментарях.

Пресслужба Офісу президента України

Використання пісні без дозволу може мати юридичні наслідки?

Частково. Юрист Axon Partners Михайло Юдін, експерт з права інтелектуальної власності пояснив «Бабелю», що Закон «Про авторське право і суміжні права» дійсно забороняє використовувати твори без згоди автора. Однак у ньому є стаття 21, у якій описані винятки — в тому числі «публічне виконання творів під час офіційних церемоній (в обсязі, виправданому характером таких церемоній), а також використання творів для попурі. «Тут є важлива умова — обов’язково треба вказати ім’я автора. Однак у підписах були тільки назва пісні й рік, коли її виконали вперше. Більш того — навіть наприкінці ми не знайшли титрів, у яких були б написані імена виконавців та авторів пісень. Не можна сказати, що це коректно з точки зору закону — імені автора немає, тож норма порушена», — сказав юрист.

Хто винен і що йому загрожує?

Михайло Юдін уточнив, що за українським законодавством і враховуючи судову практику, якщо автори пісень подадуть до суду, вони можуть претендувати лише на компенсацію моральних збитків. Конкретна сума компенсації у законі не прописана, її визначає суд, враховуючи тяжкість порушення.

«Зазвичай за використання твору автори отримують роялті. Але на концерті пісні використали під час офіційного заходу і як попурі — це винятки, тому компенсувати майнові збитки навряд чи вийде. І про моральні збитки говорити складно, адже точно конкретну суму порахувати майже неможливо. Окрім того, що імені автора немає, все інше не суперечить закону», — зазначив юрист.

А що кажуть в Офісі президента?

Офіційно ситуацію поки не прокоментували. «Бабель» відправив інформаційний запит до Офісу президента, але на момент публікації не отримав відповіді.

Пресслужба президента України