Після подій 2014 року в Криму Фінляндія реформувала армію. Зараз вона випустила навчальний фільм, як давати відсіч «зеленим чоловічкам» — переказуємо матеріал Foreign Policy

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Фінляндії, на відміну від багатьох країн Європи, діє загальна військова повинність. Щороку приблизно 30 тисяч призовників приходять на строкову військову службу, не рахуючи 35 тисяч резервістів, які йдуть на перепідготовку. Після російської агресії проти України в 2014 році фінський уряд зрозумів, що в сучасній гібридній війні оборонні тактики часів Другої світової більше не ефективні. Тоді фіни реформували армію: скоротили бюрократичну тяганину для мобілізації, перетворили резервістів на загони територіальної оборони, створили елітні загони спецпризначення для боротьби із «зеленими чоловічками». Цього літа Сили оборони Фінляндії випустили навчальний фільм про те, як діятиме армія у разі напруженості в Балтійському регіоні. І хоча «ймовірного противника» прямо не називають, з контексту зрозуміло, що йдеться про Росію. «Бабель» переказує матеріал Foreign Policy про те, як змінилася фінська армія після 2014 року.

Більшість європейських країн відмовилася від призову на військову службу, але у Фінляндії обовʼязкова військова повинність зберігається. Приблизно дві третини чоловіків призовного віку проходять службу в армії. Також зростає кількість жінок у військах. А фінський уряд розглядає питання про запровадження призову для жінок.

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Після окупації Криму і подій на Донбасі у 2014-му фіни згадали, що востаннє воювали ще за часів Другої світової. Оборонні тактики вже застаріли, та й сучасні війни ведуться іншими, гібридними методами. Тому уряд зважився на кардинальні реформи армії.

Цього літа Сили оборони Фінляндії (СОФ) спільно з фінським суспільним мовником YLE випустили 19-хвилинний фільм Taistelukentta 2020 («Поле битви 2020»). У ньому розповідається, як сучасний конфлікт може перетворитися з кризи на повномасштабну війну, і як СОФ планують справлятися з ситуацією. А також про ключові результати реформи фінської армії після 2014 року.

Сценарій фільму такий: у Балтійському регіоні посилюється напруженість, на цьому тлі «якийсь противник» починає тиснути на Фінляндію, використовуючи все більш агресивні методи гібридної війни. Хоча у фільмі прямо не зазначають, хто саме є «противником», але паралелі з нинішньою Росією занадто очевидні.

З урахуванням нинішньої політичної ситуації, головними антагоністами в Балтійському регіоні є Росія і НАТО. Фінляндія, хоч формально і не член Альянсу, але є одним з найближчих партнерів і бере участь в різних програмах і навчаннях НАТО. Що ж стосується Росії, то згідно з минулорічним опитуванням, фіни вельми критично ставляться до нинішньої російської влади і її зовнішньополітичних рішень, які, на їхню думку, спричинюють нестабільність як у світі, так і в регіоні Балтійського моря.

Військові аналітики вже неодноразово писали про роль Фінляндії в разі, якщо таке протистояння трапиться в реальності. Один з важливих моментів — Фінляндія не може розраховувати на статтю 5 договору НАТО. Цим може скористатися Росія, щоб у той чи інший спосіб схилити Фінляндію на свій бік. Наприклад, щоб розмістити свої військові бази на її території або домогтися заборони польотів літаків НАТО в повітряному просторі Фінляндії.

Оповідачем у фільмі виступає полковник СОФ, доктор політичних наук і військовий радник міністра оборони Юрі Райтасало. На сьогодні Райтасало — один з головних конструкторів фінських військових реформ. «Атака може початися по-різному», — говорить він. І дійсно — у фільмі показані великомасштабні кібератаки на фінансову інфраструктуру, енергосистему і систему водопостачання. Ось тут і проявляються головні наслідки реформ.

Мінімізується бюрократична тяганина для мобілізації. Раніше за законами, які діяли ще з часів війни 1939 року, на мобілізацію і підготовку йшло кілька місяців. Тепер передові підрозділи можуть реагувати на будь-яку ситуацію набагато швидше і розраховувати на те, що резерви підтягнуться оперативно.

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Посилюється роль і підготовка резервістів. На сьогоднішній день у разі необхідності Фінляндія може задіяти близько 280 тисяч військовослужбовців, з яких понад 56 відсотків — резервісти. Під час зовнішньої загрози з них формують свого роду загони територіальної оборони. Добровольці-резервісти періодично проходять навчання. У мирний час вони можуть допомагати цивільній владі у разі стихійних лих і техногенних катастроф.

Далі фільм розповідає, що змінилося в самих СОФ. Показаний такий сценарій: в аеропорту приземляється літак, що надсилав сигнал про надзвичайну ситуацію на борту, з нього виходять озброєні люди і захоплюють аеропорт. Тут на сцену виходить новий підрозділ швидкого реагування VYKS. Це елітний загін спецпризначення, навчений різних тактик — від боротьби з диверсійними групами «зелених чоловічків» до бою в умовах повномасштабної війни. Такі підрозділи створюються в кожному військовому гарнізоні. У фільмі показана така послідовність дій: місцева поліція звʼязується з СОФ і на місце вирушає загін спецпризначенців VYKS та штурмує будівлю терміналу, де ховаються бойовики.

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Наступна загроза виникає в південній частині країни. Ворожа техніка намагається захопити порт, а місцевий аеропорт атакують з повітря. На землі противнику протистоять передові частини фінської армії, які складаються з мобільних груп. Вони здатні діяти як самостійно, так і в складі більших формувань, залежно від військових завдань. У цей час морська піхота відрізає шляхи постачання противника, а флот розставляє оборонні мінні поля уздовж узбережжя, щоб перешкодити висадці десанту.

Окремий пункт у фільмі — оперативна евакуація мирного населення. Фінляндія практикувала це ще за часів Другої світової. Подібні навчання відбуваються й досі. Наприклад, у 2018 році відпрацьовувалася тактика евакуації 600 жителів реального села Дегербі.

Інша частина фільму показує події на головному фронті: атаки і контратаки, дії артилерії і піхоти. Керівництво СОФ називає фільм коротким освітнім посібником для майбутнього призовника і саме тому виклало його у відкритий доступ.

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube

Puolustusvoimat - Försvarsmakten - The Finnish Defence Forces / Youtube