Переселенця Віктора Ручка судять за вирощування 27 кущів конопель. Він курив канабіс 20 років, щоб полегшити біль через ниркову недостатність

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
Переселенця Віктора Ручка судять за вирощування 27 кущів конопель. Він курив канабіс 20 років, щоб полегшити біль через ниркову недостатність

Віктор Ручко

Сергій Моргунов / «Бабель»

Рік тому поліція в Ірпені Київської області прийшла з обшуком до Віктора Ручка. У його дворі знайшли 15 кущів і 12 паростків конопель. Чоловік має інвалідність через ниркову недостатність і стверджує, що вирощував медичний сорт і використовував його винятково для лікування. Суд над Ручком триває досі — щодо нього порушили кримінальну справу та можуть оштрафувати на 8 500 гривень. Сам він вболіває за легалізацію медичного канабісу в Україні і сподівається, що його справа прискорить процес. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко познайомилася з Віктором Ручком, побувала на одному з судових засідань у його справі та розповідає деталі історії.

1

Віктор Ручко добре пам’ятає ранок 6 червня 2019 року. Правоохоронець у бронежилеті, чорній кепці й балаклаві перелазить через його паркан, гне металеву хвіртку й грюкає у двері будинку. Ручко відчиняє в трусах і футболці з Че Геварою — вони з дружиною, дворічною донькою й тещею ще спали. Чоловіка валять на підлогу, поки він намагається надягнути штани.

Адвокат Олександр Куликов і його підзахисний Віктор Ручко.

Сергій Моргунов / «Бабель»

«Я вирощую коноплі у теплиці, вдома нічого немає», — одразу зізнається Ручко. Поліцейські із собакою не слухають і разом з понятими вриваються до будинку — всього близько десяти людей. Вони відчиняють шафи та риються в особистих речах, нічого не знаходять та зрештою просять чоловіка показати теплиці. Там поряд із помідорами росте 15 великих кущів конопель, деякі заввишки з людський зріст. Поряд — ще 12 маленьких паростків, тож усього поліція нарахувала 27 рослин. Ручко не опирається й сам допомагає поліцейським викопати, порахувати і запакувати рослини в мішок. На той момент проти чоловіка вже порушено кримінальну справу — його підозрюють у незаконному вирощуванні конопель. За це карають обмеженням волі до трьох років.

Адвокат Олександр Куликов і його підзахисний Віктор Ручко.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Віктор наполягає, що вирощував коноплі для лікувальних цілей. Із дитинства він має ниркову недостатність, а два роки тому отримав інвалідність першої групи. Курити марихуану він спробував ще в студентські часи й одразу помітив, що це покращує його самопочуття. «Я почувався здоровим — сон, апетит. І тиск знижувало краще, ніж таблетки», — каже він. Ручко вивчав питання й консультувався з лікарями, а у 2016 році спробував вирощувати коноплі. «Я спеціально їздив у Чехію на Cannafest, щоб купити насіння медичних сортів. У нас такого було не знайти», — розповідає чоловік. У лікувальних сортах дуже низький вміст тетрагідроканабінолу, вони не дають психоактивного ефекту та не спричинюють залежності. Такі сорти конопель використовують у медицині в понад 40 країнах — наприклад, у Канаді, США та багатьох країнах Європи.

2

Віктор їде до суду прямісінько з лікарні. Тричі на тиждень він їздить за 40 кілометрів від дому поблизу Ірпеня у Київ, щоб робити гемодіаліз. Процедура займає близько чотирьох годин та потрібна йому, щоб очищати кров. Так він живе останні два роки, відколи його нирки майже відмовили. Зараз вони працюють лише на десять відсотків.

Двір Віктора Ручка в селі Романівка під Ірпенем.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Він спокійний і привітний — розповідає, що щойно повернувся з родиною з відпустки під Одесою. Кермує невеликим двомісним «смартом» — машиною дружини. «Жере менше пального, ніж моя. Економлю як можу», — пояснює чоловік. Раніше Віктор працював економістом, але через проблеми зі здоров’ям залишив постійну роботу. Перед судом він встигає заїхати додому — в невеличкий будинок над річкою. Разом із дружиною він переїхав сюди у 2015 році, коли в рідному Донецьку почалася війна. У дворі — кілька високих яблунь, мангал, невеличкий курятник і теплиці, в яких він раніше вирощував коноплі. Тепер там ростуть тільки помідори.

Віктор Ручко у своєму дворі.
Теплиця, де Віктор вирощував коноплі.

Віктор Ручко у своєму дворі. Теплиця, де Віктор вирощував коноплі.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Віктору одразу запропонували угоду: визнати провину й заплатити мінімальний штраф у 1 700 гривень, але він відмовився. Чоловік уже не перший рік бореться за легалізацію медичного канабісу в Україні, тож вирішив боротися за свої права в суді. «Якщо людина вирощує собі для кайфу, тут не відмажешся, — каже він. — Але в мене є виправдання: так я лікуюся і подовжую собі життя». Навіть якщо суд визнає Ручка винним, йому загрожує максимум 8 500 гривень штрафу, пояснює його адвокат Олександр Куликов. Через інвалідність чоловікові не можуть присудити суворішого покарання.

Канабіс в Україні

  • В Україні канабіс входить до переліку наркотичних та психотропних речовин і заборонений законом. За вирощування конопель, зберігання й поширення передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність залежно від кількості. 

  • У 2013 році в Україні ухвалили Стратегію державної політики щодо наркотиків. Згідно з нею, мали створити правову базу для легалізації медичної марихуани, але цього так і не сталося. Законопроєкт розробили лише в 2019 році, але досі не ухвалили. Парламент попереднього скликання відправив його на доопрацювання, а нинішній навіть не хоче його реєструвати.

Дикорослі коноплі на вулиці, де живе Віктор Ручко.

Сергій Моргунов / «Бабель»

3

Близько десяти активістів із Києва теж приїхали на суд, щоб підтримати Віктора Ручка. Серед них — Тарас Ратушний, який понад десять років бореться за декриміналізацію і просував законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Це він допоміг чоловікові знайти адвоката.

Віктор тримається обіч і спокійно чекає початку засідання, яке затримується вже на годину. Він не знає, хто на нього доніс. «Може, хтось запах почув. А так паркан у мене низький, усе видно», — каже він. За кілька днів до обшуку чоловік помітив у городі чиїсь сліди, але не надав цьому значення. Зараз думає, що поліція могла приходити на розвідку.

Суддя Яна Шестопалова.

Суддя Яна Шестопалова.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Адвокат Олександр Куликов спілкується з активістами та пояснює позицію захисту. Його підзахисний приймає всі докази прокуратури та погоджується, що незаконно вирощував 27 кущів конопель. При цьому наполягає, що його злочин був малозначним. За словами адвоката, фактично Ручко не скоїв злочину, хоч і порушив закон. Адвокат взявся за цю справу безоплатно та хоче створити в Україні прецедент: щоб людей з інвалідністю не карали за те, що вони вирощують коноплі для лікування. Якщо суд першої інстанції визнає Ручка винним, вони готові йти в апеляційний і навіть Верховний суд.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Минулого року суд у Вознесенську Миколаївської області слухав схожу справу. Тоді він виправдав Віталія Румянцева — чоловік теж має інвалідність і вирощував коноплі, щоб тамувати біль. Це був перший такий випадок в Україні, але адвокат Ручка все ж не вважає його показовим. Румянцева виправдали, бо прокуратура надала неналежні докази й не змогла переконати суд у тому, що чоловік вирощував 18 кущів конопель, пояснює адвокат. У справі Віктора зовсім інша позиція захисту.

Відео обшуку в будинку Ручка — головний доказ обвинувачення — не можуть подивитися вже кілька засідань поспіль. Цього разу суддя Яна Шестопалова оголошує: відео дивитись не будемо, бо технік суду знову не знайшов потрібний адаптер. Активісти в залі починають сміятися. Прокурор пропонує перейти до дослідження інших доказів: різноманітних актів і довідок. Вона передає судді папери, та ледь чутно їх зачитує.

— Акт застосування службового собаки, який був спрямований на пошук наркотичних речовин... Собака працював в умовах +20... Почато в 6:20, завершено в 8:50...

Наступний доказ обвинувачення — відео з Facebook Тараса Ратушного. Це сюжет про Ручка, де він розповідає про свої коноплі та просить легалізувати медичний канабіс. Зала знову сміється, суддя уважно дивиться. «Тобто це відео ми можемо подивитися, а відео обшуку ні?» — обурюється дівчина в фіолетовій хустинці, зав’язаній на обличчі замість маски.

Суддя переходить до довідок про стан здоров’я Ручка.

— Хронічна хвороба нирок, хвороба печінки, полікістоз, гемодіаліз із серпня 2018-го… Гіпер... гіпербо… — суддя не може розібрати почерк.
— Гіпертонія? — допомагає Віктор.
— Ні-ні, тут щось інше.
— Ваша честь, ми зробимо вам кращу копію, — втручається адвокат.
— Добре, давайте далі. Інвалідність встановлена довічно. Добре.

Засідання завершується менш ніж за годину, бо в суді кінець робочого дня. За цілий рік у цій справі відбулося лише сім коротких засідань, їх часто переносять із технічних причин. Якщо рішення не винесуть до 6 червня 2021 року, справу закриють — закінчиться строк давності.