Міністерство «Республіки Крим» судиться з компанією дружини Віктора Медведчука за ділянку землі на півострові. І перемагає (поки що) — суть справи максимально просто

Автор:
Гліб Гусєв
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Міністерство «Республіки Крим» судиться з компанією дружини Віктора Медведчука за ділянку землі на півострові. І перемагає (поки що) — суть справи максимально просто

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Двадцять шостого травня кримський апеляційний суд задовольнив скаргу Мінземлі «Республіки Крим» до компанії «Фірма Укрснаб»: компанія повинна повернути міністерству ділянку площею в 10 гектарів, розташовану біля Ялти. Це вже другий (апеляційний) етап судового процесу, який почався два з половиною роки тому, коли Мінземлі РК разом з підприємством «Масандра» зажадали повернути їм ділянку. Цікавий цей процес насамперед складом учасників. Відповідач, «Фірма Укрснаб» належить Оксані Марченко — дружині народного депутата Віктора Медведчука, кума президента Володимира Путіна. Один з позивачів, державне підприємство «Масандра» входить до структури Управління справами президента Володимира Путіна. Справа про ділянку не завершена: фірма Оксани Марченко подала касаційну скаргу, і вчора її прийняв Арбітражний суд в Москві. Чотири дні тому Віктор Медведчук і Оксана Марченко поїхали відпочивати на півострів. Два дні тому там приземлився літак з авіапарку Володимира Путіна.

Спірна ділянка землі розташована за межами Ялти, біля водосховища «Магобі-2» — від міста і селища Лівадія його відокремлює Южнобережне шосе. Понад двадцять років тому, у 1999-му, Ялтинська міськрада передала цю ділянку в постійне користування українському державному підприємству «Лівадія». «Лівадія» входила в обʼєднання «Масандра» і підпорядковувалася Міністерству аграрної політики України.

У червні-липні 2006 року Лівадійська селищна рада отримала два листи: один від Міністерства аграрної політики і один від «Масандри». На підставі цих листів селищна рада припинила право користування ділянкою, яке було закріплено за «Лівадією». У жовтні того ж року селищна рада здала ділянку в оренду «Фірмі Укрснаб» на 49 років.

Артем Марков / «Бабель»

У лютому-березні 2014 року Росія анексувала півострів. Держрада «Республіки Крим» націоналізувала «Масандру» (і «Лівадію», що входить до неї), а потім передала її Управлінню справами президента Росії. При цьому спірну ділянку зареєстрували в російському земельному кадастрі, вказавши, що вона є муніципальною власністю Ялти. У серпні наступного року «Фірма Укрснаб» попросила міськадміністрацію Ялти переоформити права на ділянку. У лютому 2016-го вона уклала новий договір оренди, цього разу — на десять років.

Про те, що «Фірма Укрснаб» належить Оксані Марченко, стало відомо у травні 2020 року, коли її чоловік Віктор Медведчук задекларував доходи і майно своєї сімʼї.

До цього моменту Мінземлі РК вже два роки судилося з «Фірмою Укрснаб» і міськадміністрацією Ялти. Міністерство просило повернути йому спірну ділянку і визнати, що вона є державною, а не комунальною власністю. Третьою стороною в суді виступала «Масандра». Після відмови суду першої інстанції міністерство і «Масандра» подали скарги до Арбітражного апеляційного суду в Севастополі.

Двадцять шостого травня суддя Юлія Колупаєва ухвалила рішення на користь Мінземлі РК. Вона постановила «витребувати з чужого незаконного володіння земельну ділянку» на користь міністерства.

Своє рішення вона обґрунтувала, спираючись на Земельний кодекс України: у 2006 році за українськими законами «Лівадія» повинна була написати заяву в Міністерство аграрної політики України про те, що відмовляється від права користування ділянкою, а міністерство — ухвалити окреме рішення і зареєструвати в українському кадастрі. Щодо Лівадійської селищної ради, то вона ніколи не володіла спірною ділянкою і розпоряджатися нею не мала права.

Справа про спірну ділянку не завершена: «Фірма Укрснаб» подала касаційну скаргу, і вчора її прийняв до провадження Арбітражний суд Центрального округу РФ в Москві. Наступне засідання у справі призначено на 21 вересня.

Примітка

Україна не визнає незалежність «Республіки Крим» і її перехід до складу РФ, а також суди і міністерства, які працюють на території півострова під контролем Росії, їхні постанови і рішення. Для зручності читачів ми вживаємо деякі назви і терміни без лапок.

Автор:
Гліб Гусєв
Редактор:
Катерина Коберник
Теги:
Віктор Медведчук

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо