23 роки тому вийшла перша книга про Гаррі Поттера. В історії про пригоди 11-річного хлопчика знайшли сатанізм і окультизм. Відтоді книги палять і забороняють, а Поттера називають дияволом

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Алла Кошляк
Дата:
23 роки тому вийшла перша книга про Гаррі Поттера. В історії про пригоди 11-річного хлопчика знайшли сатанізм і окультизм. Відтоді книги палять і забороняють, а Поттера називають дияволом

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцять шостого червня 1997 року у Великій Британії вийшов перший роман про Гаррі Поттера. Завдяки йому письменниця Джоан Роулінг здобула світову славу, а за книгами про «хлопчика, який вижив» зняли дев’ять кінострічок, кожна з яких заробила близько мільярда доларів. Попри шалену популярність, історія Поттера від початку сприймалася неоднозначно. Представники різних релігійних конфесій стверджували, що ці книги пропагують сатанізм, окультизм і чорну магію. Дотепер деякі священники називають Гаррі дияволом, у школах забороняють читати книги Роулінг і навіть спалюють їх. «Бабель» розповідає, чому представники різних релігій оголосили війну «поттеріані».

Книги про Поттера від початку були комерційно успішними, і вже з виходом першої почалися релігійні дебати

Перша частина саги — «Гаррі Поттер і філософський камінь» — вийшла у Великій Британії 23 роки тому. Вона одразу стала бестселером видавничої компанії Bloomsbury. Вражені популярністю книги, права на публікацію придбали американці. Компанія Scholastic Corporation заплатила за них 105 тисяч доларів, що на той час приблизно у 10 разів перевищувало середню вартість прав на іноземну книгу у США.

Для американського ринку змінили назву книги. Видавці вважали, що американці не будуть асоціювати слово «філософський» з магією — і книгу не купуватимуть. Тож у США вона вийшла під назвою «Гаррі Поттер і чаклунський камінь». Видавці не прогадали — книга добре продавалася й отримала схвальні відгуки від американських ЗМІ. А от релігійна спільнота сприйняла її неоднозначно. Серед героїв книги були реальні історичні персонажі, які займалися алхімією, наприклад Ніколя Фламель, до того ж вона містила деталізовані описи заклинань і ритуалів з латинськими словами та екзотичними інгредієнтами.

Harry Potter

Євангелісти звинуватили Роулінг в окультизмі та сатанізмі, посилаючись на те, що Біблія називає чаклунство «мерзотою, несумісною із християнством». Компанія Jeremiah Films у 1999 році випустила фільм Harry Potter: Witchcraft Repackaged. У ньому зазначалося, що книга розповідає, ніби вживання крові мертвих тварин надає силу, сатанистські жертвоприношення — нове життя, а одержимість демонами не є духовно небезпечною.

Невдовзі після цього книги про Гаррі Поттера заборонили у Початковій школі Брюкнера в місті Сагіно, штат Мічиган. Підставою для заборони стала скарга матері одного з учнів Кетрін МакГавен: «Ці книги засновані на чаклунстві, і є гидотою для Господа. Я прочитала кілька глав і відчула, що Бог не хоче, щоб я це читала».

Згодом подібні заборони ввели школи у Флориді, Орегоні, Алабамі, Каліфорнії, Техасі та Джорджії. Деякі навіть не чекали на скарги від батьків — у 2000 році початкова школа у Керролвуді (Флорида) завчасно заборонила бібліотеці купувати книги Роулінг з остраху, що проти них протестуватимуть. Наприкінці березня того ж року у Пенсильванії вперше спалили книги про Поттера. Пастор місцевої церкви Джордж Бендер назвав твори Джоан Роулінг «безбожними».

Романи Роулінг спалювали разом із платівками AC/DC і книгами Стівена Кінга

У липні 2000 року у Великій Британії стартували зйомки першого фільму про Гаррі Поттера з Деніелом Редкліффом у головній ролі. Спочатку зйомки планували у Кентерберійському соборі, однак там знімати не дозволили. Гоґвортську школу чарів і чаклунства «розмістили» в інших англіканських соборах, зокрема в містах Дарем і Глостер, а також в Оксфордському університеті.

Фільм «Гаррі Поттер і філософський камінь» вийшов у листопаді 2001 року та зібрав 975 мільйонів доларів в усьому світі. Вихід стрічки спричинив нову хвилю протестів. Романи Роулінг почали забороняти у школах Великої Британії. Першою це зробила англіканська Початкова школа острова Св. Марії у місті Чатем. Директорка пояснила рішення тим, що «чаклуни, чорти і демони — це реальна небезпека, з якою божі люди не повинні мати нічого спільного».

У грудні 2001 року в місті Аламоґордо (штат Нью-Мексико) відбулося друге масштабне спалення книг. Їх вкинули у багаття разом з творами Стівена Кінга, дошками для спіритичних сеансів і платівками AC/DC.

Спалення книг про Гаррі Поттера в місті Аламоґордо (штат Нью-Мексико, США), 2001 рік.

Harry Potter

Перед ритуалом пастор місцевої церкви Джек Брок сказав, що за «невинним обличчям Гаррі Поттера ховається сила диявольської темряви», а сам Гаррі — це диявол, який заохочує дітей чаклувати. Джоан Роулінг відкинула усі звинувачення та наголосила, що ще не зустрічала дітей, які б після прочитання книг казали, що хочуть бути чарівниками або відьмами.

Проти романів Роулінг виступав екзорцист Ватикану, а французькі католики написали свою книжку

У 2002 році романи Роулінг заборонили в Об’єднаних Арабських Еміратах, тому що вони «суперечать ісламським цінностям». Того ж року заяву проти Гаррі Поттера випустила Грецька православна церква. У ній зазначалося, що книжки пропагують сатанізм і «знайомлять людей зі злом, чаклунством, окультизмом і демонологією». Через два роки, коли болгарського актора Станіслава Яневськи обрали на роль Віктора Крама у кінострічці «Гаррі Поттер і Келих вогню», книги Роулінг засудила і Болгарська православна церква.

Офіційний Ватикан від коментарів утримувався, але окремі представники Святого Престолу все ж обговорювали романи. У 2003 році серію розкритикував декан Колегії кардиналів Йозеф Ратцінґер (майбутній Папа Бенедикт XVI). У листі до німецької письменниці Габріели Кубі він написав, що праці Роулінг є «непомітними спокусами, які діють приховано, і тому викорінюють християнство з душі ще до того, як воно зможе як слід прорости». Але ставши Папою у 2005 році, він жодного разу публічно не виступав проти Гаррі Поттера.

Harry Potter

Колишній головний екзорцист Ватикану, отець Габріель Аморт у 2006 році сказав, що книги про Гаррі Поттера містять «фірмовий підпис царя темряви», бо позитивно висвітлюють «сатанинське мистецтво» та поділяють магію на чорну і білу. У тому ж інтервʼю отець Аморт заявив, що переконаний, що Йосип Сталін і Адольф Гітлер були одержимі дияволом.

Французькі католики у 2008 написали власну книгу про Гаррі Поттера — «Гаррі Поттер і Орден Темряви». Автори стверджували, що з 1970-х у світі набуває популярності окультизм, а книжки та фільми про Гаррі Поттера посилили цю тенденцію.

Harry Potter

Релігійні діячі критикували не лише «окультні мотиви», але й орієнтацію одного з головних героїв

Релігійні дебати щодо саги стосувалися не тільки магії, але й сексуальної орієнтації Альбуса Дамблдора. У 2007 році, після виходу останньої книги «Гаррі Поттер і смертельні реліквії» Джоан Роулінг повідомила, що ментор Гаррі Поттера — гей, який у молодості закохався у лихого чарівника Ґелерта Ґріндельвальда.

Християнський дослідник Джон Рейнольдс назвав це «дурнею» і сказав, що у книжці немає нічого, що б натякало на гомосексуальність героя. А от американський академік і православний письменник Джон Ґрейнджер зазначив, що звістка про Дамблдора-гея схиляє читачів до гомосексуалізму не більше, ніж назва «Чаклунський камінь» є заохоченням до окультизму.

Сама Джоан Роулінг у інтерв’ю BBC сказала, що у ХХІ столітті запитувати, чи може гей бути моральним компасом, — смішно, а християнські фундаменталісти ніколи не були її цільовою аудиторією.

Книги Роулінг дотепер періодично забороняють. Востаннє це сталося минулого року: у школі міста Нашвілл (штат Теннессі) їх вилучили з бібліотеки за те, що вони нібито містять «реальні закляття та магію».

Жартівлива церемонія «весілля» двох акторів у костюмах Ґендальфа Сірого та Альбуса Дамблдора у місті Топіка (штат Канзас, США), 2015 рік.

Mark Reinstein / Contributor