У МВС створили новий департамент для захисту суспільства і держави. Кажуть, це СБУ Арсена Авакова. Чи це так — пояснюємо на прикладах

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Двадцять пʼятого травня сайт Центру протидії корупції повідомив новину: міністр внутрішніх справ Арсен Аваков таємно створив у Нацполіції Департамент захисту інтересів суспільства і держави. Уточнити склад, повноваження і функції нової структури в поліції відмовилися, пославшись на те, що ця інформація — секретна. Після того як резонансну новину повідомили десятки ЗМІ, Нацполіція все ж опублікувала частину положення про завдання департаменту. На основі цього документа журналісти й експерти дійшли висновку, що нова структура частково дублює функції Департаменту захисту національної державності СБУ (департамент «Т»). Щоб зʼясувати, чи це насправді так і навіщо Арсену Авакову знадобилася нова структура, кореспонденти «Бабеля» Оксана Коваленко і Марія Жартовська поспілкувалися з координатором створення департаменту Олегом Козловським, керівником департаменту Євгенієм Макаровим, кількома анонімними джерелами в СБУ і Нацполіції та колишнім топкерівником правоохоронних органів.

Куратор нового департаменту

Про новий Департамент захисту інтересів суспільства і держави журналісти дізналися через два місяці з моменту його заснування — відповідний наказ голова Нацполіції Ігор Клименко підписав 12 березня. Він і Арсен Аваков — головні ідеологи нової структури. Координував увесь процес заступник Клименка Олег Козловський.

У Козловського складна і неоднозначна репутація. Він колишній співробітник СБУ, працював заступником керівника апарату уповноваженого з антикорупційної політики при премʼєрі Юлії Тимошенко. У 2010 році Козловський вийшов на пенсію, але через чотири роки пішов добровольцем в АТО, займався обміном полоненими, а в 2015-м став главою СБУ в Луганській області. У квітні 2018 року тодішній президент Петро Порошенко звільнив Козловського з цієї посади, але вже за пів року, у вересні 2018-го, той очолив Департамент оперативної підтримки Нацполіції. Цей підрозділ, як підтвердив «Бабелю» глава МВС Арсен Аваков, розслідував порушення під час президентських і парламентських виборів 2019 року.

Козловський розповідає, що познайомився з Арсеном Аваковим, коли очолював СБУ в Луганській області, — вони неодноразово брали участь у спільних нарадах. За словами Козловського, він «займав принципову позицію щодо контрабанди вугілля через лінію розмежування», тому залишився без посади і перебував у розпорядженні глави СБУ. Аваков про це дізнався і запросив його в поліцію.

Координатор нового департаменту Олег Козловський

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Співрозмовник «Бабеля», у минулому високопоставлений керівник правоохоронних органів, стверджує, що під час президентської та парламентської кампаній 2019 року Аваков використовував Козловського як «таран» проти Порошенка, а сам Козловський перевищував свої повноваження. Він вимагав від місцевих підрозділів Нацполіції повідомляти про заплановані та проведені масові заходи, візити політиків до регіонів, надзвичайні події за участю чиновників і народних депутатів тощо. У Генпрокуратурі цей наказ тоді критикували, але сам Козловський в коментарі «Бабелю» стверджує, що такі вказівки — нормальна практика й один з методів запобігання порушенням.

Також у 2019 році Козловського звинувачували у співпраці з кандидатом в президенти Юлією Тимошенко. Він каже, це тому, що у 2009—2010 роках він працював у секретаріаті Кабміну Тимошенко, але особисто з нею знайомий не був.

Задачі та керівництво

На запитання «Бабеля» про те, навіщо Нацполіції знадобився новий департамент, його куратор Олег Козловський відповідає стандартно: завдання будь-якого правоохоронного органу — запобігти злочину, а не чекати, коли його скоять.

«Наприклад, Бровари, — пояснює Козловський. — Якщо б департамент вже працював у повну силу, ми б помітили підготовку злочинних дій, зорієнтували оперативні підрозділи та попередили злочин». При цьому Козловський визнає, що і без окремого департаменту поліція на рівні області повинна була помітити напругу в місті та запобігти перестрілці.

У новому департаменті немає слідчих — він займається тільки оперативною роботою. Умовно її можна розділити на дві частини. Перша — допомога поліції в розслідуванні існуючих справ. Працівники нового департаменту, наприклад, можуть шукати мотив злочину або за дорученням слідчих здійснювати слідчі дії.

Другий напрям — робота на випередження. Департамент може перевіряти інформацію про підготовку злочину, стежити, знімати інформацію з телефонів, встановлювати «жучки». Але на всі ці дії, за законом, працівники департаменту повинні отримати санкцію слідчого, прокурора, а в деяких випадках — суду. Якщо в результаті вийде зібрати достатньо доказів, справу внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Якщо підозри не підтвердяться, поліція зобовʼязана повідомити про всі негласні слідчі дії тим, щодо кого їх проводили.

У сферу інтересів департаменту потрапляють справи, повʼязані з расовою, національною, релігійною і політичною нетерпимістю, протидія масовим заворушенням, виявлення злочинів проти органів влади тощо (повний список тут).

Скільки людей працюють у новому департаменті — у Нацполіції не говорять. У відповідь на запит «Бабеля» там повідомили, що департамент перебуває в структурі кримінальної поліції, тому така інформація є секретною.

Поки відомо тільки імʼя керівника департаменту — це колишній співробітник «Альфи» 40-річний Євгеній Макаров. Із 2014 року він служив у зоні АТО, під Словʼянськом, був легко поранений. Також Макаров брав участь в операціях в Луганській області. Після цього працював на різних посадах у структурі СБУ. У 2018-му він перейшов до Нацполіції: працював у Департаменті оперативної підтримки разом з Козловським, після чого очолив Департамент захисту інтересів суспільства і держави.

Козловський розповідає, що в департаменті працюють три людини з підрозділу «Альфа». Ще один співрозмовник «Бабеля» в Нацполіції уточнює, що є там і колишні працівники управління з боротьби з економічною злочинністю, ліквідованого у вересні минулого року. Співрозмовник «Бабеля» в Нацполіції розповідає, що претенденти на роботу в новій структурі повинні пройти поліграф, співбесіду і тестування на знання законодавства.

Перетин з СБУ

Два головні питання до нового департаменту — чи не дублюватиме він функції СБУ та чи не намагається Арсен Аваков розширити свої повноваження. Троє співрозмовників «Бабеля» в СБУ вважають ці ризики реальними, Козловський і Макаров кажуть, що боятися нічого.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У теорії закон розмежовує злочини, які розслідують СБУ і новий департамент Нацполіції. Наприклад, обидві структури займаються справами, повʼязаними з релігійною, національною та расовою нетерпимістю. Але якщо компетенція СБУ — питання геноциду, то поліція займається менш масштабними випадками — розпалюванням національної, расової та релігійної ворожнечі тощо.

І СБУ, і Нацполіція борються зі злочинами проти державної влади. Але СБУ розслідує насильницьке повалення конституційного ладу, захоплення влади і фінансування цих злочинів, а Нацполіція запобігає і розслідує випадки захоплення державних і громадських установ.

Приблизно така ж схема працює і зі злочинами проти інфраструктури. Масштабними диверсіями, які можуть послабити державу, займається СБУ. Якщо злочинець краде кабель, щоб його продати, — це компетенція нового департаменту Нацполіції.

Козловський запевняє, що поліція за рамки своїх повноважень не виходитиме, а його колишні колеги в СБУ радіють створенню нової структури. Щоб уточнити цю інформацію і дізнатися про взаємодію СБУ та Нацполіції, «Бабель» звернувся до глави спецслужби Івана Баканова. Ми запитали, чи знав він про створення нового департаменту МВС і чи зустрічався з його керівництвом. На час виходу матеріалу Іван Баканов не відповів.