Американець повідомив, що заховав скарб на мільйони доларів, і його десять років шукали сотні тисяч людей. Нещодавно скарб «знайшли». Тепер незрозуміло, чи був він узагалі!

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Американець повідомив, що заховав скарб на мільйони доларів, і його десять років шукали сотні тисяч людей. Нещодавно скарб «знайшли». Тепер незрозуміло, чи був він узагалі!

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Шостого червня у США відшукали скарб, який десять років тому колекціонер Форест Фенн заховав у Скелястих горах. Інструкції, як знайти сховок, Фенн закодував у вірші, який у 2010 році помістив до своєї книги. Відтоді розшифрувати повідомлення марно намагалися понад 350 тисяч людей. А кілька шукачів скарбів навіть загинули під час пошуків. Після того, як скарб знайшли, історія не завершилася — тепер одні мисливці за скарбами розмірковують над тим, що насправді ніякого скарбу могло і не існувати, а інші планують боротися за скриню з коштовностями у суді. «Бабель» розповідає, що відомо про Фореста Фенна та про полювання за скарбом, яке тривало понад десять років.

Форест Фенн був власником мистецької галереї у Санта-Фе і щороку заробляв по шість мільйонів доларів. На пенсії він вирішив влаштувати «полювання за скарбами»

Форест Фенн — у минулому пілот Військово-повітряних сил США. Він потрапив до армії у 1950-х роках і прослужив там понад двадцять років. У 1972 році Фенн разом із дружиною переїхав до міста Санта-Фе у штаті Нью-Мексико і відкрив мистецьку галерею — Fenn Galleries Ltd. Він продавав різноманітні артефакти індіанців, бронзові скульптури та картини, не цураючись підробок Моне, Дега та Модільяні.

Завдяки своєму бізнесу Фенн заробляв близько шести мільйонів доларів щороку. Fenn Galleries Ltd. була однією з найвідоміших мистецьких галерей у Санта-Фе. А її клієнтами були Стівен Спілберг, Джессіка Ленг, Стів Мартін та навіть Джекі Кеннеді.

У 1988 році у Фенна діагностували рак нирок. За прогнозами лікарів, жити йому залишилося не більше десяти років. Тоді колекціонер вирішив продати галерею і вийти «на пенсію», щоб писати книжки та займатися археологією. Він придбав собі місце розкопок неподалік від Санта-Фе — Сан-Лазаро.

До 2000 року ім’я Фенна поступово зникло зі сторінок ЗМІ. Знову про колекціонера всі заговорили у 2010 році. Тоді він, переборовши рак, видав свою книжку The Thrill of The Chase. Окрім розповідей про своє життя, Фенн включив до книги закодований вірш. Він мав допомогти усім охочим знайти скарб, який колекціонер заховав у Скелястих горах незадовго до публікації книжки.

Вірш, у якому Форест Фенн описав, де шукати скарб.

Карта с сайта Fenn's Treasure

За словами самого Фенна, скарбом була бронзова скриня, наповнена рідкісними артефактами та коштовностями. Її орієнтовна вартість становила від одного до пʼяти мільйонів доларів.

Вірш на 24 рядки містив дев’ять підказок — серед них фрази «де зупиняється тепла вода», «внизу у каньйоні», «у домі Брауна» тощо. Ті, хто намагався знайти скарб, трактували їх по-різному. З часом Фенн повідомив ще кілька деталей, що могли стати у нагоді під час пошуків. А саме, що скриня зі скарбом розташована десь між Санта-Фе та кордоном з Канадою, на висоті близько 1 500 метрів над рівнем моря, а також там, де ростуть сосни. Фенн також сказав, що скарб захований у місці, до створення якого не доклала рук людина, і куди легко міг би дістатися 79-річний чоловік.

Щоб знайти скарб Фенна, люди залишали роботу та витрачали усі свої кошти. П’ятеро мисливців за скарбами загинули

За десять років на пошуки скарбу Фенна вирушили понад 350 тисяч людей. У мережі з’явилися спеціальні тематичні форуми, де користувачі разом намагалися розшифрувати вірш з підказками. Коштовності шукали у Колорадо, Нью-Мексико, а також у Монтані та Вайомінгу. Щоб знайти скарб, дехто звільнявся з роботи. Інші витрачали ледь не всі свої заощадження.

Одна з шукачок збанкрутувала, поки обшукувала Єллоустоунський національний парк. За словами блогера Даля Нітцеля, який створив один з найбільших форумів для шукачів скарбу Фенна, вона «зазирала у смітники за ресторанами», намагаючись знайти скриню. А згодом навіть орендувала фургон з підйомником для інвалідного візка! Жінка використовувала його для того, щоб зривати дренажні решітки з доріг, поки зрештою її не затримала поліція.

Щонайменше п’ятеро людей загинули, намагаючись відшукати скриню. Першою жертвою полювання за коштовностями став Ренді Більє. Чоловік вирушив шукати скарб у січні 2016 року разом зі своїм собакою. Згодом Більє зник безвісти. Його домашнього улюбленця знайшли через тиждень. Тіло самого Більє виявили лише через пів року поблизу річки Ріо-Гранде.

«Постійно шукаю cкарб Фенна не там. Але у цьому і суть квесту, чи не так, містере Фенн... Насолоджуватися пригодою?»

Рік потому у Єллоустоунському національному парку послизнувся та впав із крутого схилу інший мисливець за скарбами, Джефф Мерфі. А ще згодом поблизу річки Ріо-Гранде знайшли мертвим пастора Персі Волесса з містечка Гранд Джанкшен у штаті Колорадо. Він сказав членам сім’ї, що вирушає на пошуки сховку Фенна, однак додому так і не повернувся.

Після цього випадку поліція штату Нью-Мексико попросила Фенна припинити полювання за скарбом. Колекціонер відмовився, щоб не позбавляти надії тих, «хто досі шукає коштовності». Щоб запобігти подальшим смертям, Фенн повідомив, що скарб захований у місці, яке не становить жодної загрози для життя людей: «Скриня не захована під водою або поблизу річки Ріо-Гранде. Щоб її знайти, зовсім не обов’язково рухати велике каміння або підніматися чи спускатися крутим схилом. Будь ласка, пам’ятайте, що мені було майже 80 років, коли я сховав скарб».

Попри усе це, у пошуках коштовностей Фенна загинули ще двоє людей. У 2017 році британський документаліст Томас Ліч зняв про скарб Фенна та тих, хто намагається його відшукати, документальну стрічку The Lure. У ній він дослідив, які сподівання та мрії можуть спонукати людей розпочати подібний квест.

Після того, як скарб знайшли, у мережі поставили під питання його реальність. А деякі шукачі скарбів подають в суд на Фореста Фенна

Шостого червня 2020 року, після десяти років пошуків скарб Фенна зрештою знайшли. Про це сам Фенн повідомив у пості на сайті Даля Нітцеля. Колекціонер сказав, що скриня стояла «у лісистій місцевості Скелястих гір» точнісінько на тому ж місці, де він залишив її. Кому саме вдалося знайти скарб, Фенн не уточнив. У коментарі Santa Fe New Mexican колекціонер повідомив, що скриню відшукала «людина зі східного узбережжя», яка не хоче публічності. Проте Фенн не надав на підтвердження своїх слів жодної світлини та не розповів, де ж саме сховав скарб.

Така обережність з деталями наштовхнула багатьох на думку, що насправді жодного скарбу могло й не існувати.

«Фенну просто була потрібна увага і у такий спосіб він її отримав. А потім йому знадобилося ще більше уваги, тому він сказав, що скарб вдалося знайти, і не надав жодних доказів цього», — сказала Лінда, дружина загиблого Ренді Більє.

З нею погоджується й мисливець за скарбами Сет Воллак. На його думку, Фенн просто втратив інтерес до своєї ініціативи і тепер «не надає жодної інформації, щоб її не можна було перевірити».

Один з користувачів Reddit опублікував пост під назвою «Ми маємо врахувати ймовірність того, що усе це було обманом». У пості він пише, що якщо не брати до уваги захоплення від пошуків, лишається одне — «чоловік зі слабким здоров’ям намагався досягнути певного виду безсмертя». А також слова самого Фенна про те, що він нібито заповнив скриню скарбами та сховав її десь між Санта-Фе та кордоном Канади, які не підтверджуються жодними доказами.

Низка мисливців за скарбами, однак, досі вважають, що знахідка реальна, і навіть хочуть поборотися за неї у суді. Чиказька адвокат з нерухомості Барбара Андерсен стверджує, що вона перша розшифрувала вірш Фенна, проте її комп’ютер зламали і викрали інформацію про розташування скарбу. За допомогою суду вона прагне завадити невідомому «переможцю» квесту продати скриню та хоче домогтися, щоб коштовності передали їй.

Інший шукач скарбів, Девід Гансон, ще у грудні подав на Фенна до суду. Тоді він стверджував, що колекціонер не дав йому знайти скарб, надаючи неправдиву інформацію. Справу закрили, однак наразі Гансон намагається поновити її у суді.