На Netflix вийшов серіал про секс-злочинця Джеффрі Епштейна, який помер у вʼязниці рік тому. Ось що сталося з фігурантами його справи — прокурором, британським принцом і донькою медіамагната

Автор:
Яна Собецька
Дата:
На Netflix вийшов серіал про секс-злочинця Джеффрі Епштейна, який помер у вʼязниці рік тому. Ось що сталося з фігурантами його справи — прокурором, британським принцом і донькою медіамагната

Дональд Трамп разом зі своєю дівчиною і майбутньою дружиною Меланією Кнавс, фінансистом Джеффрі Епштейном та його подругою Гіслейн Максвелл. 12 лютого 2000 року.

«Бабель»

Минулого тижня на Netflix вийшов документальний серіал Jeffrey Epstein: Filthy Rich. У чотирьох епізодах він розповідає про злочини бізнесмена Джеффрі Епштейна, якого в липні 2019 року звинуватили у секс-торгівлі неповнолітніми. Епштейну загрожувало до 45 років за ґратами, однак через 38 днів після арешту його знайшли мертвим у камері вʼязниці Нью-Йорку. Епштейн працював в інвестиційному банку, був корпоративним рейдером, керував фінансами мільярдера Леслі Векснера, інвестував в ізраїльський оборонний стартап і дружив з герцогом Йоркським. А ще у нього був острів, де він проводив час з друзями в компанії неповнолітніх. «Бабель» прочитав все, що про справу Епштейна пише західна преса, і розповідає про те, що трапилося з героями цієї історії через рік після арешту і смерті головної дійової особи.

Секс-злочинець Джеффрі Епштейн був учителем, «мисливцем за головами» і банкіром. Він дружив із принцом Ендрю, а Трамп називав його «чудовим хлопцем»

Джеффрі Епштейн уперше потрапив на Волл-стріт майже 45 років тому. Він викладав математику і фізику в одній з елітних шкіл Мангеттену. Там Епштейна помітив батько одного з учнів і запропонував йому роботу в інвестиційному банку Bear Stearns. Вже у 1980 році Джеффрі Епштейн став обмеженим партнером компанії.

Рік потому Епштейн пішов у консалтинг і розповідав друзям, що був «мисливцем за головами», а його фірма повертала загублені або вкрадені гроші уряду та багатіям. Серед клієнтів Епштейна був навіть саудівський мільярдер Аднан Хашоггі, який займався доставками американської зброї з Ізраїлю до Ірану в 1980-х. У 1988 році Епштейн заснував власну фінансову фірму — J. Epstein & Company.

Епштейн обертався серед британських і американських бізнес-кіл. Він був фінансовим радником мільярдера Леса Векснера (власника корпорації L Brands, до якої входить Victoria’s Secret) і товаришував з принцом Ендрю. Чинний очільник США Дональд Трамп у 2002-му казав, що «знає Джеффа впродовж 15 років, а він чудовий хлопець». Колишній американський президент Білл Клінтон неодноразово подорожував приватним літаком Епштейна. А професор права в Гарварді Алан Дершовіц називав бізнесмена «геніальним».

Більшість знайомих дистанціювалися від Епштейна, коли його звинуватили в секс-торгівлі неповнолітніми. Бізнесмену закидали, що протягом 2002—2005 років він винаймав молодих дівчат нібито для масажу, проте згодом змушував займатися проституцією і «позичав» їх своїм впливовим друзям.

Острів Літл Сент-Джеймс, на якому Джеффрі Епштейн відпочивав і влаштовував оргії. 10 липня 2019 року. 

Bloomberg / Contributor

На початку липня 2019 року Джеффрі Епштейна затримали в аеропорту Нью-Джерсі. До суду він не дожив — через 38 днів після арешту бізнесмен, за офіційною версією, вкоротив собі віку. Епштейна знайшли мертвим у камері виправного центру Нью-Йорку 10 серпня 2019 року.

У ніч, коли він загинув, охоронці пропустили два обов’язкові огляди його камери. Не працювали й дві відеокамери, встановлені навпроти ізолятору. Розтин тіла загиблого виявив численні пошкодження кісток шиї. Зламаною, зокрема, була під’язикова кістка — зазвичай подібні травми характерні для смерті від удушення. Шістнадцятого серпня 2019 року Барбара Сампсон, криміналіст міста Нью-Йорк, визнала смерть Епштейна самогубством. Однак судмедексперт Майкл Баден, якого винайняв брат загиблого, дотримується думки, що його, імовірно, задушили.

Епштейн володів маєтками вартістю в мільйони доларів у Флориді, Нью-Йорку, Нью-Мексико та на Віргінських островах, а також кількома літаками. Однак за два дні до своєї загибелі він перерахував усі свої статки — 577 мільйонів доларів — на рахунок Virginia Islands Trust Found. Це практично позбавило його жертв можливості отримати компенсацію.

Трейлер нового серіалу про злочини Джеффрі Епштейна.

Прокурор Алекс Акоста уклав з Епштейном угоду, яка врятувала бізнесмена від довічного ув’язнення за секс із неповнолітніми

Уперше про причетність Джеффрі Епштейна до сексуального насильства над неповнолітніми стало відомо ще у 2005 році — тоді на бізнесмена в поліцію заявили батьки 14-річної дівчинки. Епштейну загрожувало довічне ув’язнення, однак йому вдалося укласти угоду зі слідством. Її підписав з адвокатами Епштейна тодішній прокурор штату Флорида Алекс Акоста.

Епштейн отримав «імунітет». В обмін на це його зареєстрували як сексуального злочинця, змусили виплатити компенсації жертвам і засудили лише до 13 місяців в’язниці. На додаток Акоста погодився приховати факт угоди зі слідством від жертв Епштейна.

Президент США Дональд Трамп разом с міністром праці США Алексом Акостою у день, коли той повідомив про свою відставку. 12 липня 2019 року. 

The Washington Post / Contributor

У 2017 році Александр Акоста обійняв посаду міністра праці США. Видання The Daily Beast пише, що перед призначенням представники адміністрації Трампа запитували Акосту, чи не призведе справа Епштейна до майбутніх проблем. Той відповів, що уклав поблажливу угоду, оскільки отримав наказ відступитися: «Мені сказали, що Епштейн був членом розвідки, і наказали залишити цю справу у спокої».

У листопаді 2018 року, коли стало відомо, що кандидатуру Акости розглядають на посаду генерального прокурора, видання Miami Herald опублікувало масштабне розслідування про роль міністра праці у справі Епштейна. Невдовзі після повторного арешту Епштейна Акоста подав у відставку.

Подруга Епштейна Гіслейн Максвелл організовувала життя бізнесмена і знаходила йому дівчат для сексу. А ще їй приписують роман з Біллом Клінтоном

Згідно зі свідченнями жертв Епштейна, бізнесмен скоював злочини не один. Його правою рукою була Гіслейн Максвелл — донька колишнього парламентарія Великої Британії та медіамагната Роберта Максвелла.

Гіслейн відвідувала одну з найелітніших британських шкіл, згодом вступила до Оксфордського університету. Вона була знайома з представниками найвідоміших британських родин і навіть потоваришувала з принцом Ендрю. Після смерті батька Гіслейн переїхала до США, де зустріла Джеффрі Епштейна. На початку 1990-х вони зустрічалися, а у 2003 році Епштейн описував її як «кращого друга». Максвелл займалася організацією життя фінансиста. Деякі з жертв Епштейна зазначають, що саме Гіслейн знаходила для Епштейна неповнолітніх дівчат і схиляла їх до сексу з ним та його впливовими друзями.

Джеффрі Епштейн і Гіслейн Максвелл відвідують концерт, організований ювелірною компанією De Grisogono. 15 березня 2005 року.

Patrick McMullan / Contributor

Гіслейн приписують стосунки з колишнім президентом США Біллом Клінтоном: у січні цього року з’явилося фото, на якому Гіслейн і Клінтон разом позують на борту приватного літака Епштейна у 2002-му. А в новій книжці A Convenient Death: The Mysterious Demise of Jeffrey Epstein йдеться, що у Білла Клінтона був роман з колишньою Епштейна. «Ось чому він був поруч з Епштейном — щоб бути з нею. Не можна було проводити час з нею і не проводити час з ним», — анонімно повідомив авторам книжки один зі свідків.

Наразі Максвелл заперечує будь-яку причетність до злочинів Епштейна. Позов, який проти неї подала одна з жертв бізнесмена, Енні Фармер, «заморожений». Розслідування ФБР, де вона фігурує, триває і досі. Де Гіслейн Максвелл зараз — невідомо, вона не з’являлася на публіці від серпня 2019 року. Найімовірніше, вона ховається від адвокатів потерпілих, щоб їй не могли вручити повістку на допит.

Принца Ендрю звинувачують у сексі з неповнолітніми. Він усе спростовує, однак склав з себе монарші повноваження і відмовляється співпрацювати з ФБР

Другий син королеви Єлизавети ІІ, принц Ендрю познайомився із Джеффрі Епштейном на початку 90-х. Їх представила один одному Гіслейн Максвелл. Упродовж 12 років, від 1999 до 2011 року, вони бачилися щонайменше 10 разів. Принц відвідував маєтки Епштейна у Нью-Йорку, Палм-Біч і на Віргінських островах. У 2006 році Епштейна навіть запросили на вечірку з нагоди вісімнадцятиріччя принцеси Беатріс у Віндзорському замку.

Після арешту бізнесмена у2019-му одна з жертв Епштейна, Вірджинія Джуффре дала резонансне інтерв’ю NBC News. У ньому вона розповіла, що Гіслейн та Епштейн змушували її займатися сексом з багатьма впливовими чоловіками, зокрема з принцом Ендрю. Дівчина познайомилася з герцогом Йоркським у 2001 році в Лондоні, тоді їй було 17 років. У вечір знайомства принц відвіз її до клубу, а потім додому до Гіслейн. Максвелл наказала Джуффре «зробити принцові те саме, що й Епштейну».

Шкільний автобус, на якому зображено світлину принца Ендрю, герцога Йоркського, та цитату Глорії Олдред «якщо ви побачите цього чоловіка, будь ласка, попросіть його зателефонувати ФБР і відповісти на їхні запитання».

Stefan Rousseau - PA Images / Contributor

За словами дівчини, згодом вона була змушена займатися сексом з принцом також у Нью-Йорку та на приватному острові Епштейна. На підтвердження цього NBC News опублікував фото, на якому можна побачити принца Ендрю з Вірджинією Джуффре і Гіслейн Максвелл.

Герцог Йоркський спростовує будь-які звинувачення. У листопаді 2019 року він розповів в інтерв’ю BBC, що жодних стосунків з Джуффре не мав і «ніколи не зустрічав» дівчину. Принц також сказав, що не шкодує про свою дружбу з Епштейном, бо вона дала йому можливість дізнатися більше про торгівлю та бізнес. Він наголосив, що не був свідком жодних протиправних дій.

Після публікації інтерв’ю герцог Йоркський склав з себе монарші повноваження. Адвокат Глорія Олред, що представляє інтереси п’ятьох жертв Епштейна, зазначила, що найкращим виходом з ситуації для принца було б поспілкуватися з ФБР і прокуратурою Південного округу Нью-Йорка. Утім, у березні прокурори повідомили, що принц Ендрю відмовляється добровільно співпрацювати зі слідством.

Королева Єлизавета II зі своїм сином принцом Ендрю, герцогом Йоркським. Вересень 2019 року. 

Robert Perry - PA Images / Contributor

Мільярдер Леслі Векснер винайняв Епштейна як фінансового радника і передав йому управління своїми справами

Мільярдер і засновник корпорації L Brands Леслі Векснер познайомився з Епштейном наприкінці 80-х і запропонував йому посаду фінансового радника, а згодом зробив його розпорядником усіх справ. У міру того як росла імперія Векснера, Епштейн купував нерухомість у різних куточках світу — починаючи від маєтка, розташованого поблизу будинку Векснера в Огайо, і закінчуючи масштабною приватною резиденцію у Нью-Йорку.

Користуючись зв’язками з Векснером, Епштейн також видавав себе за рекрутера Victoria’s Secret. У травні 1997 року він запросив «на прослуховування» до свого номеру в готелі модель Алісію Арден, схопив її та спробував роздягнути. Одна з жертв Епштейна, Марія Фармер каже, що він домагався її просто на території маєтку Векснера в Огайо. Вона вважає, що самого Векснера теж слід притягнути до відповідальності, і звинувачує дружину Векснера Ебігейл у тому, що вона була співучасницею інциденту.

Леслі Векснер, засновник корпорації L Brands, разом з дружиною Ебігейл і сином Гаррі. 12 липня 2011 року.

Patrick McMullan / Contributor

Подружжя Векснерів заперечує, що їм було щось відомо про інтимні стосунки Епштейна з неповнолітніми дівчатами. Після арешту Епштейна у 2019 році Векснер навіть звинуватив свого колишнього фінансового радника у тому, що він вкрав 46 мільйонів доларів з компанії L Brands. Через скандал з Епштейном Леслі Векснер залишив посаду виконавчого директора компанії та наразі є почесним головою. Його дружина Ебігейл досі входить до складу опікунської ради Університету штату Огайо.