Кокаїновий бізнес процвітає, незважаючи на обмеження та економічну кризу. Картелі побудували нові маршрути в США і Європу, а дилери підвищили ціну за «доставку додому» — розслідування OCCRP

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Кокаїновий бізнес процвітає, незважаючи на обмеження та економічну кризу. Картелі побудували нові маршрути в США і Європу, а дилери підвищили ціну за «доставку додому» — розслідування OCCRP

Іспанські поліцейські перехопили в порту Віго чотири тонни кокаїну, 28 квітня 2020 року.

Europa Press News / Contributor / Getty Images

У світі щороку виробляють близько двох тисяч тонн кокаїну, на яких заробляють десятки мільярдів доларів. Цього року глобальні обмеження через пандемію коронавірусу вдарили по багатьох підприємствах. Але кокаїнова індустрія успішно адаптувалася і навчилася обходити блокування. Картелі в Південній Америці розпродають запаси, зроблені до карантину, та будують нові маршрути на свої основні ринки — Європу і США. Поліція часто затримує партії кокаїну, але поставки не слабшають, роздрібна ціна на нього зростає, і клієнтів не бракує. «Бабель» переказує велике розслідування журналістів Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), які понад місяць відстежували торгівлю кокаїном в Латинській Америці і Європі.

Картелі Південної Америки торгують кокаїном із запасів і прокладають нові маршрути контрабанди

Обмеження, повʼязані з пандемією коронавірусу, по-різному вплинули на вирощування листя коки і переробку їх на кокаїн у країнах Південної Америки. Наприклад, у Перу, де виробляється близько 20 відсотків світового кокаїну, робота на плантаціях коки практично зупинилася. «Те, чого майже чотири роки не могло досягти агентство з контролю за наркотиками, коронавірус зробив за кілька тижнів», — говорить Педро Яранга, перуанський аналітик з безпеки.

У Болівії, яка виробляє приблизно десяту частину кокаїну в світі, ситуація протилежна. «COVID-19 обмежує здатність державних органів контролювати вирощування кущів коки, що може призвести до збільшення виробництва кокаїну», — йдеться в доповіді Управління ООН з наркотиків і злочинності від 7 травня.

У Колумбії, де виробляється 70 відсотків світового кокаїну, картина більш неоднозначна. Поліція відзвітувала, що з моменту запровадження загальнонаціонального карантину 25 березня знищила майже дві тисячі гектарів плантацій коки. У Кататумбо, північно-східному регіоні неподалік від венесуельського кордону, зазвичай виробляється близько 84 тонн чистого кокаїну на рік. Тепер же, за словами місцевого журналіста Джованні Мехія Кантора, «бізнес тут практично паралізований».

Плантація коки в Колумбії, лютий 2020 року.
Колумбійські поліцейські розпорошують гліфосат під час знищення плантацій коки, 8 травня 2020 року.
Фермер спостерігає, як колумбійська поліція знищує поля коки під час операції, травень 2020 року.

Плантація коки в Колумбії, лютий 2020 року. Колумбійські поліцейські розпорошують гліфосат під час знищення плантацій коки, 8 травня 2020 року. Фермер спостерігає, як колумбійська поліція знищує поля коки під час операції, травень 2020 року.

Bloomberg / Contributor

Проте один з найбільших картелів країни, «Клан затоки», не постраждав від обмежень і дій поліції. Він торгує запасами, зробленими до пандемії, і поступово поповнює їх за рахунок невеликих плантацій, зосереджених на північному заході Колумбії, в районі затоки Ураба. «Запаси були завжди, це дуже організована мережа. Це спосіб контролювати все, особливо ціну. Кокаїн ховають на пляжах неподалік від кордону з Панамою, на бананових плантаціях, у джунглях. Схованки всюди», — розповів журналістам OCCRP один з членів картелю.

Що ж до експорту кокаїну, то картелі успішно пристосувалися до нових умов. У першу чергу, це стосується поставок північним маршрутом — до США. Контрабандистам довелося відмовитися від швидкісних катерів, підводних човнів і рибальських шхун. Натомість колумбійський «Клан затоки» відновив старі, більш повільні маршрути — каравани з десятка носильників з рюкзаками або на невеликих човнах вздовж берега. Журналісти OCCRP простежили близько шести нових або відновлених маршрутів контрабанди кокаїну через Панаму.

Колумбійська поліція неподалік від незаконної плантації коки, 26 лютого 2020 року.

Bloomberg / Contributor

Потім кокаїн потрапляє в Мексику, а звідти — до США. За даними американського Управління боротьби з наркотиками, кількість вилученого кокаїну на мексиканському кордоні зросла, незважаючи на обмеження. При цьому поставки стали рідшими, але партії — більшими. Крім того, місцеві картелі використовують кризу від пандемії, щоб «налагодити звʼязки з громадськістю». Вони роздають їжу і предмети першої необхідності в бідних районах. І таким чином «купують» лояльність і залучають прихильників.

Експорт на інший найбільший у світі ринок кокаїну, Європу, постраждав ще менше. На відміну від США, кокаїн у Європу зазвичай перевозять повітрям або морем разом з легальними вантажами, наприклад, з квітами або бананами. У Колумбії на експорт бананів не накладаються обмеження, чиновники продовжують брати хабарі, тому кокаїн продовжують постачати цим ланцюжком. Крім цього, як і раніше, працюють маршрути постачання кокаїну з Південної Америки в Європу через Еквадор, Бразилію, Парагвай та Аргентину.

OCCRP / «Бабель»

В європейських портах, особливо в Іспанії, затримують рекордні партії кокаїну, проте потік поставок не зменшується

В європейських портах стали все частіше затримувати великі партії кокаїну. Особливо це стосується Іспанії. Тільки протягом березня і квітня поліція вилучила понад 14 тонн кокаїну, що в шість разів більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Іспанські правоохоронці «вражені такими шаленими темпами» і припускають, що картелі розраховували на менш ретельну перевірку в портах через пандемію.

Іспанські поліцейські розкривають пакети з кокаїном, перехопленим в порту Віго, 28 квітня 2020 року.

Europa Press News / Contributor / Getty Images

З іншого боку, різко впали морські постачання кокаїну в Італію, незважаючи на те, що місцеві мафіозні угрупування домінують у торгівлі кокаїном в Європі. За даними італійського Управління боротьби з наркотиками, кількість вилучених партій скоротилася на 80 відсотків порівняно з минулим роком. Утім, італійська кокаїнова мафія успішно діє в Іспанії. І звідти розвозить товар по всій Європі на вантажівках з фруктами або соєвим борошном, яке за зовнішнім виглядом нагадує кокаїн.

Італійська поліція вилучила три тонни кокаїну в порту Ліворно, 28 лютого 2020 року.

Laura Lezza / Contributor

Великі партії в контейнерах з легальними товарами, як і раніше, надходять в Нідерланди, Бельгію та інші європейські порти. За словами начальника поліції Роттердама, лише за кілька тижнів заарештували понад 40 людей, які «розвантажували» кокаїн у порту.

Незважаючи на велику кількість вилучених партій, у європейських дилерів немає перебоїв з поставками. Однак гуртова ціна кокаїну зросла з 25—27 до 35—37 тисяч євро за кілограм.

Вуличні кокаїнові дилери підвищують ціну за «доставку додому», процвітає торгівля в даркнеті

Попри те що вуличним дилерам не бракує продукту, вони підвищили ціну на 20—30 відсотків. А ще частіше стали розбавляти кокаїн дешевими речовинами. Можливо, підвищення ціни повʼязане з тим, що через карантин їм довелося міняти звичні схеми торгівлі.

Дилери і постійні споживачі кокаїну в Римі розповіли журналістам OCCRP, що після обмежень через пандемію довелося кілька тижнів перелаштовуватись на нові методи. Зрештою замкнені у домівках клієнти стали отримувати кокаїн під виглядом доставки їжі або інших курʼєрських служб.

Італійський поліцейський демонструє упаковку колумбійського кокаїну, вилученого в порту Ліворно, перед тим як усю партію буде знищено, 15 травня 2020 року.
Три тонни колумбійського кокаїну, вилученого в порту Ліворно в лютому, стали другою за величиною партією, виявленою в Італії. Поліцейські демонструють упаковки перед знищенням, 15 травня 2020 року.

Італійський поліцейський демонструє упаковку колумбійського кокаїну, вилученого в порту Ліворно, перед тим як усю партію буде знищено, 15 травня 2020 року. Три тонни колумбійського кокаїну, вилученого в порту Ліворно в лютому, стали другою за величиною партією, виявленою в Італії. Поліцейські демонструють упаковки перед знищенням, 15 травня 2020 року.

Laura Lezza / Contributor

Також різко зросла торгівля кокаїном через даркнет. За словами глави антимафіозного департаменту фінансової поліції Італії Марко Соррентіно, ціни на кокаїн в інтернеті також зросли приблизно на 30 відсотків. Проте на великі партії надаються спеціальні «коронавірусні» знижки. Точно визначити, де перебувають продавці, неможливо, проте більшість з них пропонує купити «чистісінький колумбійський кокаїн» в Нідерландах, Великій Британії і Німеччині.

Також, як і до кризи, кокаїн становить приблизно 15 відсотків продажу наркотиків у даркнеті. Лідирує, як і раніше, марихуана, частка якої — чверть онлайн-ринку.

Усе це, на думку Соррентіно, говорить про те, що кокаїновий бізнес продовжує процвітати, незважаючи на глобальну економічну кризу. «Найбільше нас турбує, що законослухняні бізнесмени змушені будуть приймати допомогу від мафії, щоб не розоритися».