Парламент знайшов можливість звільнити голову НАБУ за корупцію. У чому винний Артем Ситник і до чого тут відомий міністр, олігарх і бізнесмен — великий розбір заплутаної справи

Автори:
Оксана Коваленко, Катерина Коберник
Дата:
Парламент знайшов можливість звільнити голову НАБУ за корупцію. У чому винний Артем Ситник і до чого тут відомий міністр, олігарх і бізнесмен — великий розбір заплутаної справи

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Двадцять восьмого квітня парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності схвалив законопроєкт, який розширив список причин для звільнення керівника Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Одна з них — доведене корупційне порушення. Фактично законопроєкт написали під нинішнього главу НАБУ Артема Ситника. У грудні 2019 року він програв апеляцію у справі про відпочинок на заміській базі, який оплатив його друг. «Подарунок» виявився дорожчим, ніж за законом може прийняти голова НАБУ, і його внесли до реєстру корупціонерів. З одного боку, Ситника підтримує Захід, який допомагав створювати антикорупційні органи в Україні. Глава МВФ вже попередив Офіс президента, що в разі прийняття закону Україна може не отримати черговий кредит. З іншого — Ситник натякає, що в його відставці зацікавлені глава МВС Арсен Аваков, олігарх Ігор Коломойський і бізнесмен Олег Бахматюк. Вони або близькі до них політики наполягають, що корупціонер не може очолювати відомство по боротьбі з корупцією. Кореспондентка Оксана Коваленко перечитала матеріали корупційної справи, протоколи допитів її головних фігурантів та на умовах анонімності поспілкувалася з близькими до розслідування джерелами. Як рішенням Сарненського суду голова НАБУ став корупціонером, які епізоди справи залишилися без відповідей і як у цій історії збіглися інтереси головних ворогів Ситника — у великому розборі «Бабеля».

Відпочинок у «Заливі»

Новий 2019 рік глава НАБУ Артем Ситник зустрів на заміській базі «Залив» у Рівненській області. Туди він і його кум Іван Парух приїхали разом із сімʼями 29 грудня 2018 року. Про оренду великого двоповерхового деревʼяного котеджу для компанії заздалегідь через свого дядька Миколу Клеваку домовився друг Ситника Микола Надейко.

У котедж № 2, з трьома спальнями, кухнею, двома санвузлами і каміном, сімʼї заселилися без реєстрації. Готували переважно самі, іноді, за словами Надейка, готову їжу персонал бази приносив прямо в будинок. За пару днів відпочинку до Ситника кілька разів приїжджали гості — під час застілля компанія говорила про політиків — Петра Порошенка, Юлію Тимошенко та Володимира Зеленського. Першого січня в котедж навідалися Надейко з Клевакою. За святковим столом, крім іншого, обговорювали президентські вибори в США. Другого січня компанія поїхала, але, за словами Клеваки, заборгувала базі за ремонт квадроцикла, який хтось із відпочивальників розбив.

Через кілька місяців, на початку березня, Ситник ще раз приїхав у «Залив». Цього разу — з адвокатом і колишнім співробітником Денисом Сидоренком та Іваном Парухом. Обидвоє були з родинами. З 8 по 10 березня компанія орендувала котедж № 1 з пʼятьма спальнями. Оренда будинку та волейбольного поля обійшлася в пʼять тисяч гривень. Їжу, за словами колишнього адміністратора комплексу Наталії Жук, сімʼї привезли з собою і готували самі.

Обидва рази безпосередньо адміністрації бази Ситник нічого не платив, це робив Надейко. Він же розповідає, що в «Заливі» Ситник відпочивав 4-5 разів, точніше Надейко не пригадує.

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Розслідування справи

У березні, через кілька днів після повернення Ситника з «Заливу», флешка з розшифровкою частини його зимової бесіди про вибори в США несподівано зʼявилася у приймальній тодішнього депутата «Блоку Петра Порошенка» Борислава Розенблата. На плівках Ситник зізнавався, що допомагав кандидатці у президенти США Гілларі Клінтон під час передвиборчої кампанії 2016 року. Хто передав флешку — невідомо. Розенблат розповідає «Бабелю», що запис опинився в нього зрозуміло чому: він і раніше через суд намагався довести, що Ситник втручався в американські вибори, розголошуючи інформацію про роботу в Україні політтехнолога Пола Манафорта.

Крім цього, у Розенблата були особисті мотиви мститися Ситнику. У 2017 році, після резонансної операції НАБУ його звинуватили у вимаганні хабара і позбавили депутатської недоторканності.

14 березня на засіданні комітету з правоохоронної діяльності Розенблат оприлюднив записи. Депутат звинуватив Ситника у втручанні у вибори в США і передав матеріали в Генпрокуратуру. Там справу закріпили за Держбюро розслідувань, але в основному нею займалася ГПУ на чолі з Юрієм Луценком.

За словами близького до розслідування джерела «Бабеля», слідчі одразу отримали доступ до телефонних розмов фігурантів плівок. Завдяки «прослушці» стало зрозуміло, де могли зробити запис, і 27 березня правоохоронці провели обшук у «Заливі». Його результати логічно пояснити не зміг навіть колишній очільник ГПУ Луценко.

«Думали, що [в будинку, де відпочивав Ситник, правоохоронці] знайдуть записувальний пристрій, а знайшли три флешки: дві порожні і одну з записом. Чому вони лежали в шафі в будиночку — не знаю», — розповідав він «Бабелю» у квітні 2019-го. Хто поклав флешку з записами всіх розмов Ситника в шафу, як вона пролежала три місяці в котеджі, який багато разів прибирали — питання, на які слідство досі не має відповідей.

Крім обшуків, слідчі проводили допити. На одному з них, говорить джерело, близьке до слідства, Надейко розповів, що за відпочинок Ситника з друзями сплатив він. Надейко стверджував, що кожен приїзд глави НАБУ на базу коштував йому 100 тисяч гривень, але документально вдалося підтвердити лише 25 тисяч: 10 тисяч за новорічний відпочинок і 15 тисяч за відпочинок у березні.

Показання Надейка стали підставою для нової справи, ніяк не повʼязаної з американськими виборами. Логіка у слідчих була така: якщо відпочинок Ситника оплатив його друг — це подарунок. Як глава НАБУ Ситник не може приймати подарунки дорожчі за 3 842 гривні. Якщо прийняв — то вчинив адміністративне правопорушення.

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Суд

12 липня 2019 року Ситник на машині їхав у відрядження до Харкова. Під Полтавою його зупинили співробітники поліції і вручили два протоколи про адміністративне порушення — по протоколу за зимовий і весняний відпочинок у «Заливі».

Перше засідання суду призначили на 20 серпня 2019 року. До цього на допитах Надейко плутався у свідченнях. Спочатку заявив, що за оренду будинку Ситник платив адміністрації бази. Кілька тижнів потому уточнив, що Ситник «нічого не оплачував» і не цікавився цим питанням ні в адміністраторів, ні у нього, ні у власників «Заливу». При цьому в суді Надейко наполягав, що Ситник є його другом, а з друзів він грошей не бере.

Знайоме з ходом справи джерело «Бабеля» розповідає, що під час суду свої свідчення кілька разів змінював і Ситник. На початку він говорив, що повернув гроші за відпочинок Надейкові, але точно не памʼятав скільки. Потім — що повернув гроші, але не памʼятає, за яких обставин. Пізніше, в апеляції стверджував, що віддав гроші в кабінеті свого заступника Анатолія Новака.

Ключові свідки — переважно друзі Ситника — в суді сказали, що особисто не бачили, як Ситник повертав гроші Надейку. І Денис Сидоренко, і кум Ситника Парух відмовилися коментувати цю тему «Бабелю».

У суді було слово Надейка проти слова Ситника. Перший стверджував, що заплатив за відпочинок друга, а другий — що гроші повернув, але розписку, як буває у друзів, не попросив. Суд прийняв сторону Надейка. Ситник подав апеляцію, але програв її. Тепер свою правоту глава НАБУ планує довести в Європейському суді з прав людини, але поки він перебуває у списку людей, які вчинили корупційне правопорушення. 3 400 гривень штрафу, за словами джерел «Бабеля» в правоохоронних органах, він так і не заплатив. Ситник коментувати цю тему «Бабелю» відмовився.

Хто зацікавлений у відставці Ситника

У кількох інтервʼю Ситник прямо або натяками називав людей, яким вигідна його відставка і які могли бути причетні до справи про його відпочинок у «Заливі» — це глава МВС Арсен Аваков, олігарх Ігор Коломойський і бізнесмен Олег Бахматюк.

Арсен Аваков. Публічно глава МВС почав критикувати Ситника після того, як у 2017 році НАБУ затримало сина міністра Олександра. Його і тодішнього заступника Авакова Сергія Чоботаря підозрювали в розтраті 14 мільйонів гривень при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії. Аваков усі звинувачення заперечував, а в 2018 році Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу стосовно Авакова-молодшого.

Формально справою Ситника відомство Авакова не займалося. Його співробітники тільки вручили главі НАБУ протоколи про адмінпорушення. Але, за словами близького до розслідування справи джерела «Бабеля», саме МВС прослуховувало котедж, де жив Ситник. Ця справа не була повʼязана з головою НАБУ і, нібито, стосувалася контрабанди. Але що це за справа і чому «слухали», коли в будинку жив Ситник, у МВС на запит «Бабеля» не відповіли.

Олег Бахматюк. Бізнесмен — фігурант справи НАБУ про 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту для VAB Банку. У 2014 році держава виділила цю суму для «оздоровлення» банку Бахматюка, але гроші, за словами детективів НАБУ, вивели через підставних осіб. У лютому 2019 року НАБУ було готове було предʼявити Бахматюку підозру, але тодішній генпрокурор Юрій Луценко передав справу Нацполіції Авакова, де її закрили. Пізніше Ситник говорив, що Аваков і Бахматюк діяли синхронно.

Зі справою про корупцію Ситника Бахматюка повʼязує головний свідок: Надейко — радник рідної сестри бізнесмена Наталії Василюк. Бахматюк стверджує, що всі претензії НАБУ до нього — помста Ситника за свідчення Надейка. Насправді НАБУ зайнялося розслідуванням справи Бахматюка задовго до початку публічного конфлікту Ситника з Надейком.

Ігор Коломойський. У листопаді 2019 року ГПУ передала НАБУ майже 1 800 томів справи про події в ПриватБанку до його націоналізації. Щоб загальмувати розслідування, колишній акціонер банку Ігор Коломойський, за словами Ситника, допомагає Бахматюку в боротьбі з ним. Також НАБУ розслідує справу компанії «Укрнафта», яку багато років контролювала група «Приват». Ситник оцінює збитки держави у цій справі в 10 мільярдів гривень.

Крім цього, у лютому 2020 року близький до Коломойського депутат «Слуги народу» Олександр Дубінський в Раді збирав підписи за відставку Ситника. 20 березня Дубінський разом з колегою-депутатом Олександром Качурою внесли законопроєкт, згідно з яким головою НАБУ не може стати людина, яка скоїла корупційне порушення. Через два тижні Качура визнав, що законопроєкт не допоможе змістити Ситника, оскільки він вже очолює НАБУ, а закон не має зворотної сили.

Перспективи законопроєкту

Після того, як законопроєкт про відставку Ситника пройшов профільний комітет, його можна винести на голосування, але головне слово за фракцією «Слуга народу». Там єдиного рішення з цього питання немає. За словами одного з «слуг», голосування по Ситнику обговорювалося в кількох фракційних чатах. Частина депутатів, яких називають близькими до Ігоря Коломойського, критикують Ситника за бездіяльність і звинувачують у корупції. Інша, більша частина, побоюється, що зміна законодавства щодо НАБУ зіпсує відносини з західними партнерами і поставить під питання черговий кредит від МВФ. Поки обговорення в СН заморозили і вирішили повернутися до питання після розгляду «антиколомойського» закону. «Ненадовго Ситник може видихнути, але дихати спокійно йому не дадуть», — говорить депутат від СН, який вирішив не голосувати за закон про відставку голови НАБУ.

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»