На карантині мені постійно сниться щось дивне. Це взагалі нормально? Так! Ось що про це кажуть нові дослідження

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
На карантині мені постійно сниться щось дивне. Це взагалі нормально? Так! Ось що про це кажуть нові дослідження

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Несподівані життєві події, високий рівень стресу та зміни звичного розпорядку дня можуть вплинути на наші сновидіння, пише Insider. На карантині люди бачать їх частіше, а самі сни яскраві та надзвичайно реалістичні. Сон допомагає мозку систематизовувати інформацію й осмислювати явища. Нині ми всі опинилися в абсолютно новій ситуації та намагаємося зʼясувати своє місце в ній. Змінився наш розклад: багато людей відпочивають довше, бо не повинні рано йти на роботу чи навчання. Усе це впливає на наш сон. Отже, якщо ви бачите дивні сновидіння — ви не одні. «Бабель» зібрав інформацію про нові дослідження і поради щодо сну.

Тіло людини щоночі проходить різні етапи сну. Більшість сновидінь відбуваються під час фази швидкого сну. Спати більше — це не погано: додатковий час, особливо вранці, може дозволити вашому мозку пройти ще один або два цикли REM — глибокого сну, під час якого сняться найяскравіші сни.

Мозок обробляє нову інформацію. Сновидіння обробляють спогади і сортують нові знання. Якщо ви зосереджені на одній темі перед сном — імовірно, вона проявиться у вашому сні. Якщо ви нав’язливо переглядаєте новини або прокручуєте соціальні медіа про коронавірус перед сном, швидше за все, продовжите й уві сні.

Сни — це форма самотерапії для розуму, каже психіатр Алекс Димитріу. «Ми формуємо спогади, переживаємо процес і почуття, коли спимо. Швидкий сон вважається особливо важливим при обробці емоцій. Наприклад, більш високий рівень стресу може спричинити збільшення швидкості сну, що може призвести до більш яскравих снів».

Наш розпорядок дня змінився. Цикли REM стають дедалі довшими і глибшими протягом ночі, внаслідок чого найглибший сон настає безпосередньо перед просипом уранці, говорить Раджкумар Дасгупта, доктор медицини, доцент кафедри клінічної медицини при Університеті Південної Каліфорнії. Якщо ви лягатимете спати пізніше, можливо, ви отримаєте трохи більше REM-сну, ніж зазвичай, збільшуючи ймовірність переживання дивних снів. Може бути й навпаки: недосипання теж здатне призвести до яскравіших снів.

Потрібно зменшити вплив стресових факторів і використовувати техніки релаксації. Спробуйте утриматися від діяльності, яка спричинює занепокоєння, як-от перегляд страшного фільму чи читання новин. Покращити сон допоможуть регулярні заняття спортом, медитація або спілкування з терапевтом.

Якщо ви прокинулися від неспокійного сновидіння, спробуйте розслабити м’язи, глибоко подихати і зосередити увагу на зменшенні частоти серцевих скорочень. Не згадуйте, що вам наснилось. Займіть свій розум чимось іншим, наприклад почитайте книгу, поки знову не почнете відчувати сонливість.

Щоб краще спати, можна спробувати репетицію сну. Напишіть історію про поганий сон, а потім додайте опис альтернативного щасливого закінчення.

Добра гігієна сну може допомогти вам краще заснути й уникнути поганих снів. Це означає, що вам слід прагнути щодня засинати і прокидатися приблизно в один і той самий час — це регулюватиме ваші циркадні ритми і завадить пересипанню або недосипанню.

Якщо ви продовжуєте бачити тривожні сновидіння або кошмари, які ускладнюють вам повноцінний відпочинок, проконсультуйтеся з лікарем.