«Маша їсть і пʼє». Боул з кіноа і лососем — із бару, що продає морепродукти за ціною гречки. Пропонує кухар мережі Дмитра Борисова

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Маша їсть і пʼє». Боул з кіноа і лососем — із бару, що продає морепродукти за ціною гречки. Пропонує кухар мережі Дмитра Борисова

Юлія Вебер / «Бабель»

Ресторатор Дмитро Борисов першим у Києві став продавати морепродукти за демократичними цінами. У 2013 році, коли устриць можна було скуштувати лише в дорогих закладах, Борисов організовував літні устричні пікніки на Подолі, куди в пошуках вдалої Instagram-ситуації зʼїжджалися всі власники четвертих айфонів у місті. Із часом пікніки перетворилися на рибні ресторани, а в 2014 і 2018-му Борисов відкрив демократичні рибні бари Mushlya у Львові та Києві. Черги біля закладів Борисова досі дратують інших рестораторів. Його критикують за те, що маркетингу в них більше, ніж гастрономії, утім, народній популярності його закладів критика не шкодить. Меню в закладах демократичного формату придумує Дмитро Опанасенко. Спеціально для карантинної версії рубрики «Маша їсть і пʼє» він приготував боул з лососем, кіноа і соусом теріякі. Тому що на карантині важливо не надто стрімко худнути, та й необхідність поповнювати інстаграм красивими знімками їжі ніхто не скасовував.

Дмитро Опанасенко став кухарем випадково. Вивчившись на інженера-механіка, він влаштувався офіціантом у перший ресторан Борисова «Барсук» — натирав посуд і келихи, обслуговував гостей, спостерігав за кухарями і самим Борисовим, які готували на відкритій кухні закладу. Опанасенко й не думав робити карʼєру в цій сфері, він сприймав роботу офіціанта як тимчасову і хотів працювати за фахом. У його плани втрутився випадок.

Основа боулу — подушка з листя салату.

Юлія Вебер / «Бабель»

В один із вихідних днів на зміну не вийшли два кухарі, і на кухні залишилася лише одна пара рук. «Ніщо не віщувало запару. Але ввечері прийшли люди, було багато замовлень, один кухар нічого не встигав», — згадує Опанасенко. Він взявся допомагати: чистив, різав, викладав готову страву на тарілку. За кілька днів про це дізнався Борисов і запропонував Опанасенкові вивчитися готуванню. Той погодився — заробіток був стабільніший, ніж у інженерів-механіків.

На подушку з салату виклали ложку кіноа.

Потім розрізані навпіл помідори черрі.

Юлія Вебер / «Бабель»

Авокадо, нарізаний кубиками, яйце і броколі.

Юлія Вебер / «Бабель»

Заправили все олією.

Після «Барсука» Опанасенко готував у «Канапі» — ресторані сучасної української кухні на Андріївському узвозі, і в рибному Crabʼs Burger — там він почав працювати з морепродуктами і рибою. Паралельно з роботою ресторану Борисов продовжував влаштовувати пікніки на Воздвиженці з морепродуктами й устрицями, а Опанасенко як кухар брав участь і в них. Як вдавалося утримувати низькі ціни на устриці? Директор з маркетингу Марія Банько пояснює, що річ у двох ключових моментах: обсягах продажів і в підході до націнки. За її словами, довгий час устриці продавалися в ресторанах як преміальний продукт «не для всіх», і націнка могла становити від 300 відсотків до нескінченності. У Борисова до собівартості устриць у 19—20 гривень додають 3—5—10 гривень.

Лосось нарізали тонкими скибочками.

Юлія Вебер / «Бабель»

Зараз Опанасенко створює меню в демократичних закладах Борисова — тих, де можна перекусити за 1 євро. Боули там зʼявилися у 2018 році, коли в Україну прийшла мода на здорове харчування. Готувати їх нескладно, головне — дотримати якість і витримати пропорції.

Також додали крем-сир із перцем чілі (можна замінити сиром «Філадельфія») на яйце і виклали лосось.

Юлія Вебер / «Бабель»

Додали соус теріякі та кунжут.

Юлія Вебер / «Бабель»


Який напій підійде до боулу? Можна взяти брют, рожевий вермут Mushlya і приготувати з них коктейль Mushlya Spritz — аналог Aperol Spritz.