Ми зібрали медичні публікації про пацієнтів, які важко переносять COVID-19. Ось хто у групах ризику. Спойлер: люди з вадами серця, хворобами нирок та зайвою вагою

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Ми зібрали медичні публікації про пацієнтів, які важко переносять COVID-19. Ось хто у групах ризику. Спойлер: люди з вадами серця, хворобами нирок та зайвою вагою

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Нещодавнє дослідження китайських вчених свідчить, що пацієнти з нирковими хворобами важче переносять COVID-19. У групі ризику також люди з іншими недугами: передовсім серцево-судинної системи, а також діабетом, раком, аутоімунними захворюваннями та зайвою вагою. Досвід Китаю показав, що смертність від коронавірусу серед людей із серйозними патологіями може досягати 10,5%, тоді як серед відносно здорових пацієнтів помирає лише 0,9%. Йдеться лише про перебіг хвороби — даних про те, що люди з групи ризику легше підхоплюють коронавірус, немає. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко зібрала, що відомо про групи ризику і дані про кількість українців, які можуть важче переносити коронавірусну хворобу.

Вік

86% людей, що померли від коронавірусу в Україні, старші 50 років, свідчать дані МОЗ. Ймовірність смерті від COVID-19 зростає пропорційно до віку, йдеться у статті Lancet Infective Diseases. Серед інфікованих коронавірусом людей до 60 років помирають лише 1,4% пацієнтів, серед старших за 80 років — вже 13,4%. Дослідження засноване на даних про китайських пацієнтів, які хворіли з 1 січня до 11 лютого 2020 року. У США 80% померлих американців, що були хворі на COVID-19, старші 65 років. Найімовірніше, причиною вразливості літніх людей є ослаблений імунітет та захворювання, пов’язані з віком.

Загальний рівень смертності від коронавірусу в Китаї становив 2,3%, тоді як в Італії говорять про 7,2%. Однією з причин такої різниці може бути порівняно старе населення Італії (23% італійців старші 65 років), коли в Китаї людей такого віку лише 9%. На розрахунок смертності можуть впливати й масштаби тестування та способи ведення статистики, тому до даних слід ставитися обережно, попереджають дослідники.

В Україні 9,7 млн людей, старших 60 років (дані на 1 січня 2018 року). Це близько 23% від усього населення країни.

Серцево-судинні захворювання

Смертність від коронавірусної інфекції серед людей із серцево-судинними захворюваннями в Китаї становила 10,5%, загальний показник склав 2,3%. Такого висновку вчені дійшли, коли дослідили історію хвороби 45 тисяч китайських пацієнтів. Інші дослідники, що вивчали стан 416 госпіталізованих пацієнтів, теж помітили, що люди з хворобами серця важче переносять хворобу та частіше потребують штучної вентиляції легень. Серед 82 пацієнтів із серцевими хворобами від коронавірусу померли 42, серед 334 пацієнтів без серцевих хвороб померли лише 15, йдеться в дослідженні.

В Україні щороку фіксують понад 1 700 нових хворих із проблемами системи кровообігу. У 2018 році від цих хвороб померли 387 тисяч українців. За даними Центру громадського здоров’я, проблеми з серцем мали 74% українців, що померли від COVID-19 на 6 квітня. Всього на той момент було 38 смертей.

Хвороби органів дихання

Супутні хвороби, які були в померлих від коронавірусу пацієнтів у Китаї (станом на 11 лютого):

  • 10,5% — серцево-судинні захворювання;

  • 7,3% — цукровий діабет;

  • 6,3% — захворювання легень;

  • 6% — гіпертонія;

  • 5,6% — рак.

До них відносять бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), рак легень, кістозний або легеневий фібрози, туберкульоз та інші. Коронавірус вражає передусім легені, тому люди з хворобами цього органа важче переносять COVID-19. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, 21% пацієнтів у США, які потрапили до реанімації через СOVID-19 у лютому-березні, мали хронічні захворювання легень.

В Україні у 2018 році від хвороб органів дихання померло майже 13 тисяч українців. Найпоширенішою проблемою дихальних шляхів є ХОЗЛ. За даними Центру громадського здоровʼя, в Україні їх мають щонайменше 1,6 млн людей. Бронхіальну астму, за даними МОЗ за 2015 рік, мали 210 тисяч українців. Туберкульоз щороку діагностують у понад 12 тисяч людей.

Хвороби нирок

Пацієнти з порушенням роботи нирок мають вищий ризик померти від коронавірусної хвороби, йдеться в статті китайських вчених у Kidney International. На прикладі 701 госпіталізованого пацієнта в Ухані з коронавірусом вони довели, що перебіг COVID-19 важчий, якщо людина має проблеми з нирками. Серед 113 померлих пацієнтів у 43,9% пацієнтів була протеїнурія, у 26,7% — гематурія. Хворим було від 51 до 71 року. Стаття опублікована в науковому журналі 20 березня, автори вважають її першим подібним дослідженням. Людей із нирковою недостатністю вносять до групи ризику і Центри з контролю та профілактики захворювань у США. На сайті організації зазначають, що особливо ризикують пацієнти на діалізі.

В Україні у 2018 році від проблем із нирками померли близько 1 500 українців.

Діабет

Аналіз даних майже 45 тисяч китайських пацієнтів в лютому свідчить про вищий рівень смертності від коронавірусу серед людей із діабетом. Загальний рівень смертності серед підтверджених пацієнтів у Китаї становить 2,3%, тоді як серед діабетиків — 7,3%. Ще одне дослідження, що враховувало й італійських пацієнтів, виявило вдвічі більшу ймовірність смерті в діабетиків, аніж у людей без цього захворювання. Про це у квітні писав науковий журнал Healio з посиланням на дослідження в Journal of Endocrinological Investigation. Різкі коливання рівня цукру в крові роблять організм уразливішим до інфекції, тому СOVID-19 перебігає важче. Також підвищений рівень глюкози є сприятливим середовищем для коронавірусу, пише Міжнародна федерація діабетиків. При цьому ймовірність підхопити новий коронавірус для людей з діабетом така сама, як і без нього.

В Україні у 2017 році в Україні на діабет хворіли 1,2 млн українців.

Онкологічні захворювання

Супутні хвороби, які були в померлих від коронавірусу пацієнтів в Україні (станом на 6 квітня, коли було 38 смертей):

  • 74% — серцево-судинні захворювання;

  • 40% — цукровий діабет;

  • 11% — захворювання легень;

  • 7,5% — новоутворення;

  • 7,5% — захворювання нирок;

  • 4% — ожиріння.

Пацієнти, що мають або мали рак, складніше переносять коронавірус, свідчить досвід Китаю. Вони частіше потребували госпіталізації та інтенсивної терапії, ніж ті, хто не мав онкології. Щоправда, це дослідження базується лише на даних про 18 хворих на рак і коронавірусну інфекцію, тому наводити точні цифри стосовно смертності ще зарано. Хіміотерапія, яку використовують для лікування онкологічних захворювань, послаблює імунну систему, пояснюють у британській організації Cancer Research UK. Це робить організм уразливим до інфекції. Хоча доказів того, що хворі на рак люди легше заражаються коронавірусом, немає. Деякі види раку, наприклад, лейкемія або лімфома, також можуть знизити здатність організму боротися з інфекцією.

В Україні близько 140 тисяч українців щороку дізнаються про те, що хворі на рак. У 2018 році від раку померли близько 70 тисяч пацієнтів. Зараз на обліку — майже 1 млн людей, які вилікувалися від онкології та перебувають у ремісії.

Ослаблений імунітет

Людей із ослабленим імунітетом виділяє в окрему групу ризику ірландська служба здоров’я. Організм може бути виснаженим після лікування онкології, при ВІЛ/СНІД, променевій хворобі чи під час або після вагітності. Також у зоні ризику ті, хто штучно послаблює імунітет, проходячи імуносупресивну терапію. Її призначають пацієнтам після трансплантації органів чи кісткового мозку, а також при аутоімунних захворюваннях. 78% пацієнтів у США, що потрапили в реанімацію через коронавірусну інфекцію, мали проблеми зі здоров’ям. У 9% із них була ослаблена імунна система.

Надмірна вага

Ожиріння підвищує вірогідність смерті пацієнта від коронавірусної хвороби, попереджають у США. Особливо ризикують люди, чий індекс маси тіла перевищує 40. Головний епідеміолог Франції Жан-Франсуа Дельфрессі говорить, що рівень смертності серед французької молоді, що потрапляла до лікарень із СOVID-19, становить близько 2%. У людей із ожирінням він зростає до 14%. На думку дослідниці з Державного університету Огайо, США, люди з надмірною вагою часто мають низку хронічних супутніх хвороб — саме це робить їх вразливими.

В Україні зайву вагу має приблизно половина населення, ожиріння — щонайменше у 20%.