119 людей з коронавірусом тримають на кораблі El Venizelos поблизу Афін. Ми розпитали українського моряка з цього судна, як їх лікують (спойлер: ніяк)

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Через карантин у морі по всьому світу залишаються близько 300 круїзних лайнерів. На них опинилися близько 6 тисяч моряків, підрахувала Міжнародна федерація транспортників. Один з таких лайнерів — El Venizelos — два тижні тому став у грецькому порту і перетворився на карантинну зону. 119 з 383 членів корабельної команди захворіли на коронавірус. На борту було 76 українців, 22 з них теж підхопили інфекцію. Третього квітня здорових моряків нарешті відселили від хворих, евакуювавши до готелів в Афінах. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко розповідає, що відбувається на El Venizelos і як почуваються хворі моряки.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Судно El Venizelos застрягло в порту Пірей два тижні тому, коли в одного з пасажирів виявили коронавірус. Зараз лайнер перетворився на карантинну зону — інфекцію підхопили 119 членів корабельної команди, серед них український моряк Сергій. Він відсвяткував на кораблі свій 25-й день народження. Із судна видно грецькі Афіни, але виходити в місто заборонено.

На борту грецького лайнера, що вміщує понад дві тисячі людей, було тільки 383 осіб — це екіпаж та обслуговуючий персонал з різних країн. З них 76 — українці, повідомили «Бабелю» в Міністерстві закордонних справ. Вони мали працювати на кораблі офіціантами, кухарями, барменами, прибиральниками протягом 1,5—2 місяців. За планом, в іспанському порту Кадіс на корабель мали сісти робітники з усього світу, що ремонтують інші судна. Вони мали жити на El Venizelos, але через пандемію їхню роботу скасували.

Майже три тижні лайнер ходив морем, поки не став на якір удома — біля грецького берега. Іспанія відмовилася приймати лайнер через спалах коронавірусної інфекції, а повернутися до Туреччини не вийшло через закриті порти. Капітан — грек за національністю — сподівався зійти на берег. За словами Сергія, той підозрював, що на борту є хворі, але хотів це приховати. «Нам щодня міряли температуру, але прилад постійно «брехав». В усіх було 36,4—36,6, хоча мій друг міряв нашим звичайним термометром — і в нього було 37,8», — розповідає хлопець. На його думку, якби не перший серйозний хворий, усіх моряків би випустили на берег. «Думаємо, капітан просто не хотів проблем. Але зараз йому ніби 3 роки загрожує», — каже він.

Першим на El Venizelos захворів 72-річний швейцарець. Йому стало зле, щойно корабель став поблизу Греції. За ним одразу приїхала швидка з берега та забрала до лікарні, згадує Сергій. Також госпіталізували хлопця з Індонезії. «Кажуть, що це він приніс цей коронавірус. Але він сам не знав, що хворіє. Він був просто переносником», — розповідає він. Через тиждень після цього, 31 березня, грецькі лікарі вирішили протестувати на коронавірус усіх людей на El Venizelos.

Третього квітня з судна забрали тих, чиї тести не виявили коронавірусу, зокрема 54 українців. За словами Галини Владімірової, дочка якої працювала на лайнері, до цього часу моряки не знали результатів тестування. Усі вони продовжували жити разом і спілкуватися між собою. «Сказали сидіти по каютах, зібрати речі й чекати дзвінка. При цьому ніхто не знав, кого заберуть із судна: здорових чи хворих», — розповідає жінка. Дочка Галини виявилася серед тих, кого відселили з корабля. Українців розмістили в двох різних готелях Афін. «Там люди різні, не тільки з корабля. Є і якісь літні люди», — розповідає жінка. Відселені люди живуть в одиночних номерах, а їжу їм приносять під двері. Виходити на вулицю їм не можна. Дочка Галини почувається добре, а от її подругу вже забирали на обстеження до лікарні. Коронавірусу в неї не виявили, відтак повернули назад до готелю.

Фото з особистого архіву моряка Сергія.

119 інфікованих лишили хворіти на лайнері. За даними МЗС, українців серед них — 22. Більшість інфікованих почуваються добре й майже не мають симптомів, каже Сергій. Дехто має невисоку температуру й не відчуває запахів і смаків. На питання про те, чи дають хворим якісь ліки, моряк усміхається. «Нічого не дають. Тут їх по суті й нема», — каже він. На кораблі є лише одна лікарка, дівчина з Узбекистану. Вона стежить за хворими та міряє температуру, але на цьому лікування закінчується. Грецькі медики приїжджали на корабель тричі: один раз для тестування, другий — щоб поміряти тиск і оглянути інфікованих. «Третій раз був у понеділок [6 квітня], мали оглянути нас ще раз, але всіх не встигли», — говорить Сергій. До лікарні забиратимуть тільки тих, кому стане гірше. Як повідомив у коментарі «Бабелю» інспектор Міжнародної федерації транспортників у Піреї Костас Халас, за станом здоровʼя моряків наглядають лікарі грецької Національної організації охорони здоровʼя.

Щодня хтось із хворих має продезінфікувати корабель — розбризкати розчин та протерти ганчіркою місця на судні, до яких найчастіше доторкаються. Усіх розселили в каюти по одному, але спілкуватися між собою морякам не забороняють. «Поспали, поїли, відпочиваємо. Нема чим зайнятися, то граємо в шахи, в нарди», — каже Сергій. Гуляти по кораблю теж можна, але треба одягати маски. Їх роздавали в корабельному госпіталі, але там вони вже закінчилися. Сергій користується тими, що привіз ще з України.

Атмосфера на кораблі стає спокійнішою, каже Сергій. Зараз принаймні відомо, що на кораблі треба пробути, доки всі не одужають. «Краще вже тут перехворіти, щоб не привезти ту інфекцію до тата й мами», — говорить хлопець. Із рідними він спілкується нечасто, бо за інтернет на 12 годин треба заплатити 3 євро. Що буде з його зарплатою під час карантину, Сергій поки не знає. «Кажуть, що дадуть, але поки нічого на картку не приходило», — говорить він.

Через два тижні всіх моряків ще раз протестують на коронавірус. Якщо всі будуть здорові, їх зможуть відпустити додому, повідомили в МЗС. «Рішення про терміни та шляхи повернення наших моряків додому прийматиметься місцевими лікарями за результатами повторних тестів на коронавірус», — уточнили в українському міністерстві. За словами Сергія, українці тримають зв’язок із посольством у Греції, але поки там кажуть просто чекати.