Мастурбацію століттями вважали сороміцькою й намагалися лікувати. Тепер медики доводять, що вона знімає стрес, підвищує імунітет, а ще не поширює коронавірус

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Мастурбацію століттями вважали сороміцькою й намагалися лікувати. Тепер медики доводять, що вона знімає стрес, підвищує імунітет, а ще не поширює коронавірус

«Бабель»

В античній Греції та Римі мастурбація вважалася природним способом насолоди. Але з часів середньовіччя її проголосили гріхом у релігії, а медицина аж до ХХ століття намагалася її лікувати. Таким «хворим» рекомендували мікстури та мазі, холодні ванни й навіть обрізання чоловіків або припікання жінкам клітора кислотою. Люди досі соромляться зізнатися, що вони мастурбують, хоча ставлення науки до цього давно змінилося. Сучасні лікарі доводять, що мастурбація не тільки не завдає шкоди організму, а й може бути корисною для здоровʼя. Наприклад, сексуальне збудження та оргазм знімають стрес, зміцнюють серце і підвищують імунітет. А медики Нью-Йорка попереджають, що в умовах пандемії коронавірусу «ваш найбезпечніший сексуальний партнер — це ви», потрібно тільки частіше мити руки та секс-іграшки. «Бабель» розповідає, як змінювалося ставлення до мастурбації протягом століть, а також про сучасні медичні дослідження в цій сфері.

В античному світі мастурбація не була табу, а сприймалася як один зі способів насолоди. Тема чоловічої та жіночої мастурбації була присутня в мистецтві й літературі. А сам термін походить від латинського masturbatio. Давньоримський лікар Гален, чиїми працями з анатомії європейські медики користувалися аж до XVII століття, описував мастурбацію як природну потребу.

В епоху середньовіччя християнська церква оголосила гріхом будь-яке сімʼявиверження, не повʼязане зі статевим актом, у тому числі мастурбацію і полюцію. З Біблії в науку потрапив термін «онанізм» — від імені персонажа Старого Заповіту Онана. Хоча в оригіналі йшлося про перерваний статевий акт, а не про самозадоволення.

У XVIII столітті медицина теж стала звинувачувати мастурбацію в усіх хворобах — від сліпоти до паралічу. Ця тенденція тривала аж до ХХ століття. Данський лікар Мортен Арніка Скюдсгор уже десять років вивчає історію онанізму. У своїй статті він розповідає, як у XIX столітті намагалися лікувати цю «погану звичку». Одні лікарі також повʼязували мастурбацію з психічними захворюваннями, інші ставили діагноз «сперматорея» — виснаження «після довгого зловживання онанізмом».

Методика лікування була різною. «Хворим» рекомендували мікстури та мазі, морські подорожі й навіть обрізання. Однією з поширених процедур було холодне купання. Чоловіки мали опускати тестикули в ванночки з крижаною водою, а жінкам клали між ніг лід. Одиниці з лікарів радили скористатися послугами повій, але такі рекомендації критикували їхні колеги та громадськість.

Одним із найзатятіших противників мастурбації був американський лікар Джон Келлогг. Наприкінці XIX століття він відкрив перший у світі комплексний санаторій, де пропагували здоровий спосіб життя і вегетаріанство. Він вважав, що активне споживання мʼяса може «дратувати геніталії, розпалювати некеровану хіть і підштовхувати до онанізму». Однією з головних страв його вегетаріанської дієти стали кукурудзяні пластівці, які Келлог із братом випадково приготували з кукурудзяного борошна. Сьогодні компанія Kelloggʼs — лідер з виробництва кукурудзяних пластівців і сухих сніданків.

Джон Келлогг також написав книгу «Основні факти для старих і молодих», що стала бестселером. Тут були поради батькам про здорове харчування і сексуальне виховання своїх дітей. У розділі «Лікування онанізму та його наслідків» Келлогг пропонував обрізати хлопчиків без анестезії або тимчасово зшивати крайню плоть пеніса, щоб ерекція ставала болючою. А дівчаткам припікати клітор карболовою кислотою, щоб дотик до нього приносив біль, а не задоволення.

На людських страхах та упередженнях нерідко наживалися шахраї, пропонуючи дороге чудодійне зілля від «сороміцької недуги». У XIX столітті в Європі продавалися «краплі доктора Лаурентіуса» з Лейпцига. Після перевірки в краплях виявилися хінін і залізо, які можна було купити набагато дешевше в будь-якій аптеці.

У міру того як розвивалася медицина, узаконювали аборти, зʼявлялися засоби контрацепції, а порно ставало більш доступним, мастурбація також переставала бути забороненим явищем. Однак досі люди соромляться в цьому зізнаватися.

Мортен Арніка Скюдсгор розповідає про масштабне дослідження сексуальності, яке провели в Данії минулого року. З 62 тисяч учасників віком від 15 до 89 років хоч раз пробували мастурбувати 96 відсотків чоловіків та 87 відсотків жінок. Обидві статі приблизно однаково сильно соромляться цього: 8 відсотків чоловіків і 10 відсотків жінок. Майже втричі більше жінок говорять, що без партнера оргазми в них яскравіші. Чоловіки набагато частіше користуються порно як джерелом натхнення, а жінки більше воліють використовувати секс-іграшки. А 51 відсоток опитаних сказали, що мастурбують мінімум раз на тиждень.

Сьогодні медики намагаються вести просвітницьку роботу й розвінчують міфи про мастурбацію. Національна служба охорони здоровʼя Великої Британії пише, що це абсолютно нормальне і вкрай поширене явище для людей будь-якого віку. «Мастурбація не завдає жодної шкоди, ні фізичної, ні розумової, навіть якщо ви робите це часто. Ви не маєте соромитися або відчувати провину за це».

Існують наукові дослідження, які показують, що секс і мастурбація можуть бути корисні для здоровʼя. Наприклад, сексуальне збудження та оргазм знімають стрес, зміцнюють серце і підвищують імунітет. Деякі дослідження вивчають, як впливає на організм конкретно мастурбація. Дослідники кафедри медичної психології Університетської клініки Ессена в Німеччині дійшли висновку, що це зміцнює імунну систему. Оргазм при маструбації підвищує рівень лейкоцитів у крові, що, в свою чергу, може допомогти боротися з інфекціями в організмі.

На тлі пандемії коронавірусу медики закликають бути максимально обережними в сексі. Адже головний спосіб передачі вірусу — від людини до людини. Департамент охорони здоровʼя Нью-Йорка попереджає, що коронавірус виявлений у слині та в фекаліях людини. Тому поцілунки або анілінгус підвищують ризик захворювання. А ось мастурбація — ні. Тому що в спермі і секреціях вагіни вірус не знайшли. «Ваш найбезпечніший сексуальний партнер зараз — це ви самі», — кажуть медики. Головне частіше мити руки та свої секс-іграшки.