Голова ОП Андрій Єрмак відповів на питання про переговори в Мінську, звинувачення на адресу брата й мерседес за три мільйони гривень — максимально коротко

Автори:
Гліб Гусєв, Євген Спірін, Катерина Коберник
Дата:
Голова ОП Андрій Єрмак відповів на питання про переговори в Мінську, звинувачення на адресу брата й мерседес за три мільйони гривень — максимально коротко

«Бабель»

У вівторок, 31 березня, керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів онлайн-брифінг. Він розповів про пандемію коронавірусу, переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську, де зʼявився проєкт Консультативної ради, і «плівки Лероса». Найболючішою темою стали «плівки Лероса»: 29 березня народний депутат «Слуги народу» Гео Лерос заявив, що брат керівника ОП Денис Єрмак «барижить державними посадами» і на підтвердження своїх слів опублікував 11 відеороликів, знятих прихованою камерою. Наступного дня журналісти «Схем» встановили імена людей на відео — це були два чиновники та помічник Дениса Єрмака. Останній в коментарі «Бабелю» спростував, що він обговорював призначення на державні посади. Андрій Єрмак звернувся до правоохоронців. Кримінальні провадження відкрили Державне бюро розслідувань (проти Гео Лероса, за чотирма статтями) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (за статтями про корупцію при призначенні на державні посади). «Бабель» переказує виступ голови ОП максимально коротко.

Головна умова наступного саміту в «нормандському форматі» — сторони повинні виконати все, що вирішили наприкінці минулого року в Парижі: припинити вогонь, розвести сили, обмінятися полоненими. Переговори з обміну полоненими тривають, пандемія їх ускладнила. Оновлюються списки полонених. Може, тиждень-два — і ми почнемо переговори щодо обміну.

Не все залежить від нас. Після зустрічі в Парижі реалізувати домовленості мали через Тристоронню контактну групу (ТКГ) в Мінську. Вона працювала, але не дуже активно. Тому я вирішив зʼїздити в Мінськ. Мені було важливо побачити, що там відбувається, тому що в нас немає часу на переговори, які не дають результатів.

Мінськ — це єдина площадка для обговорення [війни на Донбасі]. Усі санкції привʼязані до виконання Мінських домовленостей та анексії Криму. Ми будемо показувати, що виконуємо Мінські домовленості.

При цьому в Мінських домовленостях присутні підписи представників «ДНР» і «ЛНР». [Формально] вони не є учасниками ТКГ і за нашої каденції ніколи ними не стануть. Але в Мінських домовленостях є умови: Україна повинна погодити деякі законопроєкти з представниками окупованих територій. Постало питання: як їх погоджувати? Ми хотіли припинити монополію представників «ДНР» і «ЛНР» на представництво. Консультативна рада [у складі політичної підгрупи ТКГ] — це і є реалізація цієї ідеї. Ми бачимо учасниками Консультативної ради громадських діячів, церковників, наших громадян, які проживають там і які не є військовими злочинцями. Ми вирішимо це питання остаточно після консультацій із Францією, Німеччиною та ОБСЄ.

Гео Лерос, справжнє імʼя Курехян Георг Багратович, — інструмент, який використовують проти мене, влади та команди президента. Я звернувся із заявою [на Гео Лероса] до ДБР і СБУ, також порушено справу в САП. Ці органи проведуть обʼєктивне розслідування, влада на нього не впливатиме. Плівки зʼявилися за день до розгляду в Раді важливих законів. Ви розумієте, хто що робив, щоб країна опинилася на порозі дефолту, і кому ця історія вигідна.

Я не дав пану [Леросу] обманним шляхом призначити на посаду заступника міністра [інфраструктури] людину з колишньої влади. Спочатку її намагалися призначити в КМДА — там вона раніше працювала. [Через годину після брифінгу депутат Київради Ілля Сагайдак написав, що Андрій Єрмак говорив про нього, і спростував його версію подій.]

Я не можу і не буду давати оцінки діям пана [Гео] Лероса, це зроблять [правоохоронні] органи. Чому я звернувся до СБУ і ДБР? Я вважаю, що це операція [проти мене], коли працюють за методичкою. Якщо до [розслідування] долучаться ще якісь органи, я тільки за. Це не буде так, як з [експремʼєром Олексієм] Гончаруком, коли ми й досі не отримали результатів.

Я давно планував змінити авто. Продав старе, купив нове, і це збіглося з подіями у країні. Усе, що стосується фінансів, є в моїй декларації. Я відмовився від усіх відомчих авто та держохорони.