«У мене великий будинок у лісі, нах*я мені цей готель?» Два літаки, 309 пасажирів, два готелі та поліція — ось як (дивно) українців евакуювали з Балі

Автори:
Сергій Моргунов, Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
«У мене великий будинок у лісі, нах*я мені цей готель?» Два літаки, 309 пасажирів, два готелі та поліція — ось як (дивно) українців евакуювали з Балі

Сергій Моргунов / «Бабель»

Після загальносвітового закриття кордонів на індонезійському острові Балі залишилося понад тисячу українців. Як і туристів з інших країн, їх вирішили повернути додому чартерним рейсом компанії SkyUp у ніч проти 30 березня. За день до цього, 29 березня, Кабінет міністрів України ухвалив рішення відправляти на обсервацію всіх туристів, які повертаються до країни. Перша група туристів з Балі (близько 400 осіб) дізналася про це вже в аеропорту міста Доха, де у них була пересадка. Пасажирам рейсу видали бланки угод і пояснили, що без підписів літак нікуди не полетить. Угода, крім іншого, забороняла спілкуватися з пресою. Пасажири Тарас Гончаренко, Рада Радмілевич і Ростислав Русаков встигли опублікувати фото бланків перед вильотом. Ці пости швидко набрали популярність. О другій годині ночі літак сів в аеропорту «Бориспіль». Їх зустріла Нацгвардія, поліція і люди в костюмах хімзахисту. Пасажирам запропонували поїхати в платний готель «Пуща Конгрес» або безплатний «Козацький». Частина пасажирів залишилися в літаку, інші поїхали в готелі. Готель «Козацький» був законсервований, тому людей поселили в холодні номери, з іржавою водою з кранів. Тих, хто відмовився від обсервації, оштрафували та відпустили, дехто просто втік, а решта залишаються в готелі досі. Кореспондент «Бабеля» Сергій Моргунов зʼїздив вночі в готель — і ось що він там побачив.

Хроніка подій

  1. Спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що з 17 березня Україна закриває пасажирське сполучення. Президент Зеленський закликав українців протягом трьох діб повернутися до України.

  2. Зеленський попросив Кабмін заборонити пасажирське авіа- й автобусне сполучення.

  3. Кабмін погодився з усіма пропозиціями Зеленського. «Укрзалізниця» повідомила, що зупиняє всі пасажирські перевезення з 18 березня.

  4. Кабмін ухвалив постанову про обов'язкову 14-денну обсервацію всіх українців, які повертаються з-за кордону.

Доха — Київ

Українцям, які застрягли на Балі, українські консули запропонували добиратися в Київ через Катар. Ті, у кого був заздалегідь куплений квиток авіаліній Qatar Airways з Балі до Києва, змогли обміняти його на новий квиток з новою датою і прилетіти в Доху. Тим, у кого були квитки інших авіаліній, довелося купувати квитки до Дохи по 1000 доларів. Із Дохи в Бориспіль пасажирів забрав літак авіаліній SkyUp. У цьому літаку був київський продюсер Ростислав Русаков.

— Застрягли на Балі приблизно 1 200 осіб. Ми організувалися в Telegram-чаті. Два дні тому пройшла інформація, що буде рейс в Україну з Дохи. У багатьох були квитки Qatar Airways до Києва. Але з ним можна було дістатися тільки в Доху. Звідти [до Києва] віз SkyUp. Я чекав у Катарі 12 годин. Там завантажили два рейси в Україну, один о 17:30, другий о 18:20. Вони повинні були летіти одним повітряним коридором.

Квиток на рейс Доха — Київ, за словами Ростислава, коштував 300 доларів.

— У кого спочатку не було квитків до Катару, тим доводилося купувати їх за якісь дикі гроші — близько тисячі доларів. Тобто повернутися в Київ сумарно коштувало 1 300 доларів.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Про те, що в Києві їх чекає обовʼязкова обсервація, пасажири дізналися вже в Досі, на борту літака, коли він готувався до зльоту. За словами Русакова, їм видали коротку угоду, яку треба було підписати. Там були вказані дві опції: безкоштовне проживання в готелі «Козацький» або платне — у готелі «Пуща Конгрес». Частина пасажирів відмовилися їх підписувати. Літак простояв на злітній смузі кілька годин, поки пілоти не вмовили пасажирів підписати, що вони «ознайомлені». Ось як про це «Бабелю» розповіла пасажирка рейсу Рада Радмілевич:

— У Досі ми вже пішли на зліт, як літак тормознули. На борт піднявся чоловік, наказовим тоном сказав: «Зараз ви всі підпишете [згоду на обсервацію], і потім літак злетить». Ось ми і стояли в Дохе три години. Прилетіли в «Бориспіль», і виявилося, що пасажири [насправді] не готові проходити обсервацію. У багатьох будинки, квартири порожні — який сенс сидіти в готелі? Ми всі були готові піти додому на самоізоляцію. Просто нас ніхто не попередив заздалегідь.

Літаки з Дохи приземлилися в «Борисполі» майже одночасно — о 02:05 та о 02:30. Після цього пасажирам видали ще одну угоду, яку вони мали підписати. Багато відмовилися це зробити.

У цей час на злітну смугу підтягнули Нацгвардію і поліцію. Літак оточили та підігнали до нього автобуси, щоб відвезти людей в готелі — безплатний «Козацький» або платний «Пуща Конгрес». Частина пасажирів залишилися в літаку, відмовилися вставати зі своїх місць і виходити. Так вони просиділи кілька годин.

Пізніше компанія SkyUp випустила реліз, в якому йшлося, що ані члени екіпажів, ані представники авіакомпанії не утримували пасажирів у літаках. «Авіаперевізник виконав свою роботу — доставив пасажирів з пункту вильоту до пункту прильоту. Члени екіпажів залишалися на борту літаків після прильоту весь час разом з пасажирами».

Готель «Козацький»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Близько четвертої ранку пасажири розділилися на кілька умовних груп. Частина людей погодилися їхати в «Козацький». Інші відмовилися від обсервації та підписали складені поліцією протоколи про адмінпорушення. За новими нормами порушникам доведеться заплатити від 17 000 до 30 000 гривень штрафу. Русаков і ще близько 100 людей вирішили залишатися в літаку.

— Люди потихеньку здаються — усі втомилися і згодні на будь-який готель. Але я не планую бути в обсервації. Якщо б знав, що доведеться, не купував би квитки та залишався б на Балі без проблем.

У літаку та по дорозі до готелю в Telegram-чаті balitoukraine, який створили пасажири, вони обмінювалися контактами юристів і обговорювали план подальших дій.

— Усіх хвилювала юридична [сторона] цієї постанови [про обовʼязкову обсервацію всіх українців, які повернулися з-за кордону] — чи може влада насильно закривати нас у готелі, санаторії або лікарні. Особливо тих, у кого немає явних симптомів.

Перший автобус до готелю «Козацький» підʼїхав о 05:15, другий через 20 хвилин. За словами Радмілевич, пасажирам рейсу з Дохи до того моменту так і не пояснили, що відбувається.

— Нікого, хто б нами опікувався, не було. Ми приземлились у «Борисполі» — побачили Нацгвардію і поліцію. Ніхто не зрозумів, куди нас збираються везти. На наше запитання: «Хто дав команду?», відповідали: «Зеленський».

О шостій ранку, коли до «Козацького» приїхали перші автобуси, у холі був лише охоронець. Він підтвердив кореспонденту «Бабеля», що в готель справді селитимуть людей, але жодних інших деталей він не знав. Коли перша група зайшла в хол готелю, поліція пояснила, що їжу всім бажаючим родичі можуть везти прямо в готель. Через кілька хвилин зʼясувалося, що передавати безпосередньо нічого не можна — тільки через охорону. Пасажири почали нервувати й обурюватися.

Сергій Моргунов / «Бабель»

— Наш будинок за 600 кілометрів, хто нам їжу буде передавати? — обурюється чоловік, який з дружиною живе далеко від Києва.

— То ви зберігайте дистанцію, я приїхав з країни, де вірусу немає, — нервово відповів на прохання поліцейського відійти на безпечну відстань один з пасажирів.

Група людей вирушила оглядати кімнати готелю. Там, за їхніми словами, було холодно, з кранів текла іржава вода. Частина вирішила заплатити штраф за відмову від обсервації і розʼїхатися по домівках.

— Бл*, так у мене великий приватний будинок, поїхали зі мною подивитесь, я там в лісі одна буду, нах*я мені цей готель? — каже жінка, яка не хоче проходити обсервацію і намагається піти додому.

До восьмої години в готелі залишилося близько 100 з 200 пасажирів і поліція. Кілька людей без перешкод просто втекли, не підписавши протоколи. О 13:00 Міністерство оборони повідомило, що в «Козацький» заселили 100 осіб. На решту склали адмінпротоколи.

За інформацією джерел «Бабеля», організацією і розподілом людей мала займатися місцева влада. Але рішення про обовʼязкову обсервацію всіх прибулих до країни Кабінет міністрів ухвалив пізно увечері 29 березня — київська влада не встигла підготуватися, і всім займався МОЗ. До 17:00 готель оточили. Близько восьмої вечора в готель приїхав міністр інфраструктури Владислав Кріклій. Він запропонував зробити всім тести на коронавірус, почекати результатів до четверга, а потім відпустити всіх додому на самоізоляцію.

Сергій Моргунов / «Бабель»