Щодня в Україні народжується близько тисячі дітей. «Бабель» з’ясував, що мають робити лікарі в пологових і чи передається COVID-19 дитині від матері

Автор:
Олеся Біда
Дата:
Щодня в Україні народжується близько тисячі дітей. «Бабель» з’ясував, що мають робити лікарі в пологових і чи передається COVID-19 дитині від матері

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Уночі 25 березня в Білій Церкві жінка з підозрою на коронавірус народила дитину.

Увечері її забрали до лікарні з Ірпеня. У житловому комплексі, де вона мешкає, комунальники провели дезінфекцію, мешканців попросили самоізолюватися.

Пологи пройшли без ускладнень у лікарні, яку попередньо визначили як опорну для хворих на коронавірус вагітних Київської області. Жінку перевели в інфекційне відділення, а новонародженого хлопчика відправили в Ірпінь на карантин, де за ним доглядатимуть родичі та педіатр. На пʼятий день після народження його протестують на коронавірус.

В Україні немає конкретної інструкції, як мають приймати пологи у хворих на коронавірус, — усе на розсуд лікарів на місці. «Бабель» розповідає про останні іноземні дослідження, в яких взяли участь хворі вагітні, про те, чи передається коронавірус від матері до дитини та як діятимуть українські медики в умовах карантину.

Вагітні переносять коронавірус так само, як і решта людей

Міністерство охорони здоров’я в Україні визначає, що вагітні входять до групи ризику під час епідемії коронавірусу. Разом з ними у цій групі люди похилого віку, діти й ті, хто має хронічні захворювання або імунодефіцит. У британському Королівському коледжі акушерства та гінекології вагітних радять лікувати так само, як і решту людей. Там розробили путівник з порадами для лікарів, який оновлюють щодня. У ньому для лікарів є детальний план, як потрібно госпіталізувати та приймати пологи у хворої на коронавірус вагітної. Головне — це зменшити контакти жінки з іншими людьми та дотримуватися правил гігієни.

Досліджень про те, що вагітні переносять коронавірусну хворобу важче, або мають підвищений ризик викидня поки немає. Організм вагітної жінки може перенести звичайний грип важче, ніж коронавірус.

У трьох нових звітах, опублікованих в журналі Американської медичної асоціації 26 березня, припускають, що вірус може передаватися від матері до дитини через плаценту, хоча результати всіх попередніх аналізів були інакшими.

У невеликому дослідженні, яке проводили в лютому в китайській провінції Хубей, брали участь дев’ять жінок, хворих на коронавірус. У жодної з них не підтвердили інфікування плоду. Також немає підтверджень того, що вірус впливає на розвиток плоду під час вагітності. Єдиний можливий шлях зараження дитини — після народження.

Згідно з аналізом ВООЗ, 80 відсотків зі 147 хворих та з підозрою на коронавірус вагітних перенесли захворювання без ускладнень.

Ризиком для вагітних є пневмонія, яка може розвинутися через коронавірус, каже англійська лікарка загальної медицини Амір Хан. Тоді жінку необхідно госпіталізувати.

«Зниження насиченості крові киснем через пневмонію у вагітних може призвести до ускладнень й екстреного кесаревого розтину. Раннє тестування на коронавірус допомогло б швидше визначити інфікованих і зупинити розповсюдження хвороби», — каже українська гінекологиня Юліанна Федько.

У разі інфікування коронавірусом британські лікарі радять вагітним за можливості перенести планові обстеження, самоізолюватися, підтримувати контакт зі своїм лікарем, народжувати природним шляхом, а якщо є загроза плоду через утруднене дихання — за допомогою кесаревого розтину. Не радять пологи в басейні чи вдома, бо там немає достатнього захисту.

Щоб не захворіти на коронавірус, вагітним радять обмежити контакти, залишатися вдома, часто мити руки, не користуватися громадським транспортом, уникати скупчень людей.

Окремої інструкції для пологових в Україні немає

В Україні окремих протоколів, як лікарі мають діяти, коли народжує хвора на коронавірус, немає. Є Стандарти медичної допомоги COVID-19, затверджені Міністерством охорони здоров’я. На них і спираються, каже Назарій Ганчак, головний лікар київського пологового будинку № 3, який обрали опорним на час карантину.

У документі йдеться про те, що вагітних потрібно лікувати так само, як решту пацієнтів з коронавірусом, і приймати пологи як зазвичай. Усі додаткові рішення, зокрема, пов’язані з припиненням вагітності, має ухвалювати консиліум лікарів. Інформації про правила безпеки та госпіталізацію хворих вагітних у документі немає.

Поки в київському пологовому № 3 пологи не приймали, але для хворих вагітних є відділення з окремими входами, підготовлено обладнання, тести, апарати штучної вентиляції легень і персонал.

«У нас є дванадцять ліжок для вагітних в окремих палатах, але не в усіх є санвузол», — каже Ганчак.

Коли в Лондоні вперше народила хвора на коронавірус жінка, її з дитиною одразу розділили. Так само вчинили в Білій Церкві, коли народжувала жінка з підозрою на коронавірус. Ганчак каже, що в пологовому будинку діятимуть так само. До того ж у закладі тимчасово заборонили партнерські пологи.

У рекомендаціях британського Королівського коледжу акушерства та гінекології йдеться про те, що матір з дитиною не бажано розділяти одразу після пологів. Усі ризики та переваги потрібно обговорювати індивідуально з неонатологами, лікарями та батьками новонародженої дитини.

Грудне вигодовування в київському пологовому не заборонятимуть. Дитина не може заразитися коронавірусом через молоко матері — це підтверджує дослідження, яке проводили в Китаї. А ВООЗ рекомендує, щоб за легкого перебігу хвороби жінка самостійно вигодовувала дитину, використовуючи маску та миючи руки, або зціджувала молоко.

У разі хвороби новонародженої дитини в київському пологовому готові лікувати обох: і жінку, і малюка.

Новонароджених не відносять до групи ризику

Шляхи інфікування для новонароджених такі ж, як і для решти: повітряно-крапельний або контактний — через брудні руки або предмети.

«Новонароджених не відносять до групи ризику. Вони переносять хворобу важче, ніж старші діти, і легше, ніж дорослі», — каже педіатриня Анастасія Бикова-Шелевицька.

Неонатологиня Наталія Ляш говорить про те, що важче хворобу можуть переносити діти, які народилися передчасно, з малою вагою або зі вродженими проблемами з легенями. Симптомами коронавірусу в дитини можуть бути в’ялість, лихоманка, поганий апетит, утруднене носове дихання.

«Лікування для новонароджених — симптоматичне. Якщо є проблеми з диханням — додаємо кисень. Є бактеріальне ускладнення — призначаємо антибіотик», — каже неонатологиня.

Через невелику кількість прийняття пологів у жінок, інфікованих коронавірусом, лікарям важко робити висновки про перебіг хвороби у новонароджених. Поки у світі зафіксували лише один випадок — 14 березня в Лондоні одразу після народження дитини тест на коронавірус у неї був позитивним.