Тепла погода може послабити коронавірус, але не зупинити його. Це не спрацьовує навіть проти звичайного грипу — ось чому

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Тепла погода може послабити коронавірус, але не зупинити його. Це не спрацьовує навіть проти звичайного грипу — ось чому

Артем Марков / «Бабель»

Спалахи респіраторних захворювань мають сезонний характер — активізуються восени і взимку та йдуть на спад влітку. Президент США Дональд Трамп уже заявив, що «квітневе сонце може прогнати» новий коронавірус. Утім, вчені не дають таких оптимістичних прогнозів. У них поки що мало даних про те, чи справді тепла погода впливає на поширення хвороби та чи можна проводити аналогію між COVID-19 і, наприклад, грипом. Експерти попереджають: навіть якщо влітку епідемія коронавірусу піде на спад, це не означатиме, що восени вона не відновиться. Отже, не варто відмовлятися від заходів безпеки. «Бабель» розповідає про найпоширеніші хибні твердження і міфи, повʼязані з COVID-19, попередні епідемії та вже відомі сезонні віруси.

Спалах коронавірусу припав на пізню осінь, зиму і ранню весну, а влітку може піти на спад

У вчених поки недостатньо даних, щоб стверджувати, що саме температура і клімат зіграли ключову роль у поширенні коронавірусу. І навіть кілька опублікованих досліджень суперечать одне одному.

Група дослідників з Массачусетського технологічного інституту дійшла висновку, що вірус швидше поширюється в регіонах Китаю, Європи та США з приблизно однаковою вологістю і температурою. Один зі співавторів дослідження, доктор Касим Бухарі вважає, що більш високі температури можуть послабити коронавірус. Однак він все одно буде заразним протягом декількох годин, якщо не днів. Учені з Іспанії та Фінляндії припускають, що найбільш комфортна температура для SARS-CoV-2 — від мінус двох до плюс десяти градусів.

Інші вчені у США дійшли висновку, що одне тільки потепління необовʼязково зменшить кількість випадків захворювання на COVID-19. Так, в Аргентині, Австралії та Бразилії спалах коронавірусу стався в самий розпал літа.

Грип та інші простудні віруси є сезонними, чому з COVID-19 не може бути так само?

Справді, доведено, що грип набагато краще передається у холодну і суху погоду. З іншого боку — для нього сприятливою є і підвищена вологість, як наприклад у тропіках.

Важливу роль відіграє і людський фактор. За холодної погоди люди більше часу проводять у закритих приміщеннях, а влітку частіше бувають на вулиці. Улітку в організмі людини підвищується рівень мелатоніну і вітаміну D. Це зміцнює імунну систему і допомагає протистояти вірусам.

Те, що спалах грипу слабшає влітку, не означає, що вірус помирає. Згідно з дослідженнями, він мігрує до протилежної півкулі та повертається з більш прохолодною погодою.

Учені поки не готові однозначно сказати, чи можна порівнювати SARS-CoV-2 зі вже відомими сезонними вірусами. «Прогнози щодо того, як поводитиметься новий вірус, на основі поведінки інших завжди є спекулятивним, але іноді нам доводиться говорити це, коли більше немає чого сказати», — пояснює епідеміолог з Гарварду Марк Ліпсітч.

Атипову пневмонію (SARS) у 2003 році «вбила» тепла погода

Насправді це лише поширений міф. «SARS не помер від природних причин. Він був убитий надзвичайно інтенсивними втручаннями громадської охорони здоровʼя в містах материкового Китаю, у Гонконгу, Вʼєтнамі, Таїланді, Канаді та інших місцях», — говорить доктор Ліпсітч. Хворих і тих, з ким вони контактували, відправляли на ізоляцію. А іншим рекомендували максимальне соціальне дистанціювання. За словами Ліпсітча, ця стратегія спрацювала, тому що в інфікованих були занадто явні симптоми.

У Торонто SARS спалахнув з новою силою після того, як влада послабила запобіжні заходи. Це підтверджує, що саме жорсткий контроль зупинив перший спалах.

Тобто спалах коронавірусу не спаде влітку?

«Щодо нового коронавірусу, маємо підстави очікувати, що подібно до інших бета-коронавірусів він може передаватися більш ефективно взимку, ніж влітку, хоча ми не знаємо, який механізм чи механізми відповідальні за це», — підсумував доктор Ліпсітч. Поки що головні фактори — заходи урядів, якість медичної допомоги, щільність населення.

Але навіть якщо хвороба влітку піде на спад, це не привід послабляти заходи контролю. Яскравий приклад — пандемія іспанського грипу в 1918 році, яка пішла на спад влітку, але восени відновилася з більшою силою, забравши мільйони життів. «Ми маємо бути готові до того, що навіть якщо ця епідемія почне слабшати, то до наступної зими вона може повернутися», — говорить Нельсон Майкл, голова дослідного центру інфекційних захворювань Національного медичного центру Волтера Ріда.