Світ після пандемії: глобалізація слабшає, націоналісти зміцнюють позиції. Переказуємо статтю Foreign Policy

Автори:
Алла Кошляк, Євген Спірін
Дата:
Світ після пандемії: глобалізація слабшає, націоналісти зміцнюють позиції. Переказуємо статтю Foreign Policy

Поліцейські надягають захисні маски на прикордонному переході між Угорщиною та Австрією. Угорський кордон тимчасово відкрили 17 березня, щоб пропустити тисячі румунів і болгар, які прямують додому.

Через пандемію коронавірусу 25 мільйонів людей в усьому світі можуть втратити роботу. Таким є прогноз Міжнародної організації праці. Минулого року, за даними МОП, було 188 мільйонів безробітних, під час кризи 2008-го робочі місця втратили 22 мільйони людей. Ще в кінці лютого інвестори вважали, що спалах захворювання зачепить тільки економіку Китаю. Тепер же кордони закриті, скорочується міжнародна торгівля, падає фондовий ринок. Нинішня криза показує, які ризики містить міжнародна інтеграція. Вона роздмухує страхи перед іноземцями і забезпечує законність для національних обмежень глобальної торгівлі та потоків людей, вважає Філіп Легрен, старший запрошений науковий співробітник Європейського інституту Лондонської школи економіки, економічний радник президента Єврокомісії з 2011 по 2014 рік. Коротко переказуємо його статтю у Foreign Policy.

Виробництво з Китаю перенесуть ближче до споживачів

В Ухані, якій був центром пандемії, виробляли комплектуючі для різних галузей — від електроніки до важкої промисловості. Коли фабрики закрилися, акції технологічних гігантів подешевшали. А міжнародні компанії відчули ненадійність глобальної системи поставок.

Ще місяць тому політики зі США називали коронавірус «китайським», а вже в березні уряди різних країн заборонили міжнародні поїздки, запровадили додаткові візові вимоги й обмежили експорт. Одинадцятого березня ввів заборону на вʼїзд для іноземців і президент США Дональд Трамп. Усі ці обмеження роблять економіку країн національною, а політику — націоналістичною.

Заборони ввели тимчасово, для боротьби з пандемією. Але криза, до якої призвело поширення коронавірусу, буде довгостроковою. Вона перериває міжнародні ланцюжки постачань і додає популярності політикам, які виступають проти мігрантів. Це послаблює глобалізацію.

Останніми роками виробляти товари в Китаї все менш вигідно: країна стала багатшою, заробітні плати вищими. Коли почалася епідемія коронавірусу, в Китаї зупинилися заводи. Експорт знизився на 17 відсотків, що призвело до збоїв у виробництві європейських автомобілів, iPhone та інших споживчих товарів.

Нова криза може спонукати підприємства перебудувати свою логістику та інвестувати в локальні виробництва. Перший варіант — перенести бізнес в інші країни Азії, наприклад у Вʼєтнам або Індонезію. Другий — скорочення шляху поставок. Наприклад, США виробляє товари в Мексиці, а європейські виробники у Східній Європі чи Туреччині. Третій — інвестувати в роботів і 3D-друк у країнах з розвиненою економікою.

Чоловік у захисному одязі на німецько-польському кордоні перевіряє температуру людей в авто. Польща та Чехія закрили кордон з Німеччиною 15 березня.

Photo by Florian Gaertner / Photothek via Getty Images

Діловий туризм втратить актуальність

Коронавірус змусив людей звести до мінімуму всі бізнес-поїздки. Через урядові обмеження та страх заразитися люди працюють вдома. Тому й після кризи ділові поїздки скоротяться. Програми для відеоконференцій і чати роблять більшість з них непотрібними. Компанії виявили, що, хоча іноді особисті зустрічі необхідні, технологічні альтернативи теж гарні, а ще — вони набагато дешевші. Навколо дедалі більше розмов про шкоду літаків для клімату, а компанії прагнуть підкреслити свою турботу про довкілля. Отже, нарівні з економічною існує також екологічна причина, чому кількість ділових поїздок зменшиться.

Націоналісти посилять позиції

Коронавірус поширився не тільки на глобальні центри, такі як Лондон чи Нью-Йорк. Але й на передмістя Сіетла або Кастільйоне-дʼАдда, маленького містечка з населенням 4 600 людей. Це одне із 10 міст Ломбардії, які італійський уряд першими помістив у карантин. Світове співтовариство і політичні лідери виголошували промови про необхідність транскордонного співробітництва, але самі діяли навпаки. Ліберальні уряди запровадили навіть більш суворі обмеження на поїздки та торгівлю, ніж Трамп у розпал конфлікту з Китаєм минулого року. Навіть на безбарʼєрному ринку Євросоюзу Франція і Німеччина заборонили експорт масок для обличчя.

Але в цілому коронавірусна криза — це політичний подарунок для націоналістів і протекціоністів. Епідемія посилила уявлення про те, що іноземці є загрозою. Вона показала, що під час кризи не завжди можна розраховувати на своїх сусідів і союзників. Це зміцнює впевненість у своїй правоті тих, хто вірить в сильний уряд і пріоритет суспільних потреб над свободою особистості та національних інтересів над міжнародним співробітництвом. У підсумку коронавірус може подарувати нам менш глобалізований світ. Коли пандемія і паніка вщухнуть, прихильникам глобалізації доведеться довго і переконливо доводити іншим, чому вона важлива.

Польська поліція будує бар'єр, щоб зупиняти людей, які перетинають німецько-польський кордон 14 березня. 

Photo by Florian Gaertner / Photothek via Getty Images