Зеленський пропонує Раді реформувати СБУ: скоротити штат, підняти зарплатню, змінити вимоги до голови СБУ. Десять важливих пунктів реформи

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Зеленський пропонує Раді реформувати СБУ: скоротити штат, підняти зарплатню, змінити вимоги до голови СБУ. Десять важливих пунктів реформи

Артем Марков / «Бабель»

Сьогодні, 12 березня, на сайті парламенту зʼявився текст законопроєкту про Службу безпеки України. Напередодні на розгляд депутатів його вніс Володимир Зеленський. Документ розробляли в СБУ і «дописували» в Офісі президента. Автори законопроєкту пропонують заборонити спецслужбі займатися корупційними справами і частково закрити дорогу у керівництво службою політикам. З іншого боку, документ ускладнить доступ до інформації про силовиків. Як розповів «Бабелю» перший віцеспікер Руслан Стефанчук, далі законопроєкт мають розглянути профільні комітети, а потім Верховній Раді його представить голова СБУ Іван Баканов. Кореспондент «Бабеля» Оксана Коваленко прочитала 73 сторінки документа і обрала головне.

  • СБУ більше не займатиметься боротьбою з корупцією — це слово зникло з переліку завдань спецслужби. Зараз за цей напрямок у спецслужбі відповідає «Департамент «К», який постійно звинувачують у тиску на бізнес. Забрати у СБУ невластиві їй функції раніше вимагав експрем’єр Олексій Гончарук і обіцяв екссекретар РНБО Олександр Данилюк. Голова СБУ Іван Баканов був проти. Тепер спецслужба сфокусується на контррозвідці і розслідуванні справ, які стосуються національної безпеки.
  • Кількість співробітників СБУ скоротять у кілька етапів: 1 січня 2021 року — 25 тисяч осіб, 2022 рік — 23 тисячі, 2027 рік — 15 тисяч. В «особливий період» остаточна цифра в 15 тисяч може зрости до 20 тисяч, а під час воєнного стану або війни кількість співробітників регулюватиме мобілізаційний план.
  • Голову СБУ призначатиме Верховна Рада за поданням президента. Зараз президент призначає і звільняє керівника служби одноосібно.
  • Законопроєкт вводить граничний строк повноважень голови СБУ — 6 років. У проєкті нічого не сказано про можливість призначати очільника служби повторно. Нині жодних часових обмежень для перебування на цій посаді немає.
  • Кандидат на посаду голови СБУ не може бути призначений, якщо він:

    — упродовж трьох років до призначення керував політичними партіями або «перебував з ними у трудових чи інших відносинах». Нагадаємо, що нинішній голова СБУ Іван Баканов з грудня 2017 року по травень 2019-го очолював партію «Слуга народу». У коментарі «Бабелю» Баканов зазначив, що зміни до закону його у будь-якому разі не торкнуться: «Закон не має зворотної сили, тому на мене цей пункт поширюватись не буде».

    — упродовж трьох років до призначення перебував за кордоном понад 555 днів. Виняток — якщо особа працювала в українському посольстві або була у закордонному відрядженні за дорученням державного органу.

    — відмовився дотримуватись закону про запобігання корупції або втратив роботу через корупційне правопорушення тощо.
  • З’явився перелік умов, за яких голову СБУ зможуть звільнити. Це письмова заява про звільнення за власним бажанням; призначення чи обрання на іншу посаду; досягнення 65 років; систематичне порушення Конституції і законів; втрата громадянства; несплата аліментів; конфіскація необґрунтованих активів рішенням суду тощо. Інших підстав для звільнення, крім перелічених у законі, бути не може.
  • До Колегії СБУ зможуть входити народні депутати. Чинний закон це забороняє.
  • Співробітників СБУ заборонять залучати до слідчих або оперативно-розшукових дій, які не стосуються підслідності СБУ.
  • Проєкт дозволяє вищому керівництву СБУ не надавати інформацію про службу і її діяльність, якщо ця інформація загрожує державній безпеці, життю і здоров’ю людей. Ця норма може дозволити співробітникам СБУ, які часто стають героями журналістських розслідувань, ухилятися від незручних запитань. При цьому законопроєкт забороняє обмежувати інформацію щодо бюджету СБУ і протиправних дій її співробітників.
  • Проєкт пропонує до 2027 року збільшити зарплатню співробітникам СБУ, а розміри окладів встановлюються в законі, а не рішенням уряду, як тепер. Наприклад, через сім років оклад голови СБУ має сягнути 75 прожиткових мінімумів. Сьогодні це 152 тисячі гривень.

Законопроєкт також пропонує внести зміни до інших законів. Ось найцікавіші з них.

Кодекс про адміністративні правопорушення. Пропонується передбачити відповідальність за ненадання інформації співробітникам СБУ або перешкоджання їх роботі. За такі дії передбачено штраф від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальний кодекс. Пропонується вважати злочином перешкоджання співробітникам СБУ в особливий період. За це передбачено позбавлення волі від 5 до 15 років.

Цивільний процесуальний кодекс. Службі безпеки хочуть дозволити звертатися до суду з позовом про так звану цивільну конфіскацію.