Новий коронавірус став трендом, на якому хайпують блогери, пранкери й політики. А тим, хто на карантині, пропонують онлайн-ігри й порно

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Новий коронавірус став трендом, на якому хайпують блогери, пранкери й політики. А тим, хто на карантині, пропонують онлайн-ігри й порно

Артем Марков / «Бабель»

Інфікованих новим коронавірусом уже понад 75 тисяч, понад дві тисячі померли. Більшість з них — у Китаї, але епідемія поширюється й на інші країни. Китайський уряд ізолював 11-мільйонне місто Ухань — епіцентр коронавірусу, закрив на карантин багато шкіл і заводів. Всесвітня організація охорони здоровʼя оголосила надзвичайний стан у світі. Експерти прогнозують глобальну економічну кризу. Однак поки що ті, хто опинився на карантині, скачують онлайн-ігри та програми, приносячи їхнім розробниками мільярдні прибутки. А порносайти пропонують безкоштовний доступ, щоб «відволіктися від нудьги». Блогери й пранкери по всьому світу використовують коронавірус як тренд, щоб зібрати більше лайків і підписників. На темі коронавірусу намагаються піаритися політики. А у соцмережах зʼявилося безліч міфів та фейків, повʼязаних з епідемією.

Надзвичайний стан через коронавірус може завдати великої шкоди світовій економіці. Насамперед тому, що в Китаї — другій економіці світу — розташовані виробничі потужності багатьох провідних компаній, таких як Apple, Facebook, Tesla, Amazon. Криза вже зачепила сферу туризму й авіаперевезень. Економісти з Оксфорда підрахували, що глобальні збитки через епідемію можуть скласти понад трильйон доларів. Це річний ВВП Індонезії, 16-ї найбільшої економіки світу.

Через поширення коронавірусу індустрія онлайн-ігор і додатків зросла на 150 мільярдів доларів за рахунок рекордної кількості скачувань користувачами з Китаю. Все через те, що на тлі епідемії багато шкіл, заводів та інших установ країни закриті на карантин. А китайцям рекомендують якомога рідше виходити з дому. Зрештою тільки за перший тиждень лютого з інтернет-магазину Apple в Китаї зробили близько 222 мільйонів завантажень, оскільки «мільйони працівників і студентів використовували мобільні додатки для пошуку альтернативних способів відновлення повсякденної діяльності».

Крім цього, різко зросла популярність відеоігор про «вірусний апокаліпсис». Насамперед це стосується Plague Inc. За сюжетом гравець створює свій вірус, за допомогою якого він має підкорити або знищити людство. Після того, як зʼявився новий коронавірус, продажі гри різко зросли. А компанія-розробник вирішила нагадати, що «Plague Inc. — це гра, а не наукова модель, і що нинішній спалах коронавірусу — це дуже реальна ситуація, яка зачіпає величезну кількість людей».

Хронологія нового коронавірусу

  1. У ВООЗ повідомили про випадки пневмонії в китайському Ухані, спричиненої раніше невідомим збудником.

  2. Китайські вчені зʼясували, що збудник хвороби — новий коронавірус.

  3. Перша смерть від нового коронавірусу. В Ухані помер 61-річний чоловік.

  4. Перший випадок зараження коронавірусом за межами Китаю — в Таїланді.

  5. Влада ізолює епіцентр поширення коронавірусу — 11-мільйонне місто Ухань провінції Хубей. Також скасовано всі масові святкування китайського Нового року, заплановані на 25 січня. Цього ж дня ВООЗ заявила, що спалах ще не став надзвичайною ситуацією в світі.

  6. Майже дві тисячі хворих, 56 смертей. Закриті ще 15 міст у провінції Хубей. В ізоляції опинилося близько 60 мільйонів людей.

  7. ВООЗ оголосила коронавірус глобальною надзвичайною ситуацією. Число померлих в Китаї зросло до 170, хворих — до майже восьми тисяч.

  8. Перша смерть від нового коронавірусу за межами Китаю — на Філіппінах. Нові випадки зараження в Австралії, Канаді, Німеччині, Південній Кореї, Японії, Сінгапурі, США, ОАЕ та В'єтнамі.

  9. У пасажирів круїзного лайнера Diamond Princess виявили коронавірус. Судно пришвартували на двотижневий карантин біля берегів Японії. На лайнері близько 3700 людей, серед яких 25 українців.

  10. Від коронавірусу помер лікар з Уханя Лі Веньлян. Він один з перших намагався підняти тривогу через нову хворобу ще в грудні. Зрештою його заарештували за розповсюдження чуток.

  11. ВООЗ назвала новий коронавірус COVID-19. У Китаї вже понад тисяча смертей і більш ніж 42 тисячі хворих.

  12. Перший випадок коронавірусу в Африці підтвердила влада Єгипту. Перший загиблий в Європі — китайський турист помер у Франції.

  13. У Харкові приземлився літак з українцями та іноземцями, яких Україна евакуювала з Уханя. Їх повезли на двотижневий карантин у санаторій в селищі Нові Санжари на Полтавщині. Місцеві жителі перекрили трасу і влаштували бійку з поліцією.

  14. Кількість інфікованих новим коронавірусом перевищила 76 тисяч, померли 2247 людей, понад 18 тисяч — одужали. За межами Китаю коронавірус з'явився у понад 25 країнах.

Китайці, які живуть у регіонах розповсюдження коронавірусу, можуть безкоштовно завантажити порногру Mirror. «Аби не заразитися, краще залишатися вдома. Тому ми вирішили роздати 45 тисяч копій ігор, щоб у вас була компанія. Будь ласка, прийміть наш подарунок і будьте сильними», — пишуть розробники.

Американський сайт CamSoda вирішив безкоштовно відкрити доступ до відеочатів з порно пасажирам двох круїзних лайнерів, що стоять на карантині біля берегів Японії і Гонконгу через спалах коронавірусу. «Щоб відволіктися від коронавірусу і позбутися нудьги, ми пропонуємо пасажирам і членам екіпажу можливість повеселитися в безпечній і контрольованій атмосфері», — говорить віцепрезидент CamSoda Дарін Паркер.

Американська дизайнерка Даніель Баскін представила концепт медичних масок з роздрукованими на них обличчями, щоб можна було захиститися від вірусів і розблокувати смартфон, який використовує систему розпізнавання облич Face ID. Маски вона збирається продавати по 40 доларів.

Однак запуск проєкту вона наразі відклала. По-перше, Баскін ще не протестувала, чи працюють її маски з Face ID. По-друге, маска такого типу не захищає від нового коронавірусу.

На початку лютого на вулицях Нью-Йорка зʼявився робот, який пропонував перехожим пройти тест на коронавірус. Його творці — російський стартап Promobot, який спеціалізується на автономних роботах для бізнесу і сфери послуг. «Ми розробили спеціальне програмне забезпечення для виявлення симптомів коронавірусу», — каже співзасновник і директор з розвитку бізнесу компанії Олег Ківокурцев.

Насправді робот не виявляє вірус, а лише запитує, чи є у людини загальні симптоми, такі як лихоманка, температура і кашель. Така ініціатива сподобалася не всім. Наприклад, адміністрація Браянт-парку визнала це комерційною акцією і попросила прибрати робота з території парку.

На темі коронавірусу вирішив попіаритися міністр торгівлі США Вілбур Росс. Він заявив, що спалах коронавірусу може принести користь — «спонукати американські компанії переглянути свою діяльність на території Китаю і прискорити повернення робочих місць у Сполучені Штати».

Наприкінці січня в китайських соцмережах зʼявились відео, на яких люди падають на вулицях і в метро. Ці ролики набирали велику кількість переглядів.

Після цього зʼявилася ціла хвиля пранків на тему нового коронавірусу. Відео реакції на «заражених» знімали в метро Нью-Йорка і Москви.

А канадський блогер вирішив зняти свій ролик просто в літаку. Під час рейсу з Торонто на Ямайку він оголосив, що нещодавно повернувся з Китаю і наразі почувається зле. «Приблизно в середині польоту я встав, дістав свою відеокамеру. Я збирався опублікувати ролик в Instagram, щоб він став вірусним. Я музикант-початківець, і, думаю, такий розіграш був би корисним для реклами». У результаті екіпаж вирішив розвернути літак. Після того, як у пранкера не виявили симптомів коронавірусу, його віддали під суд.

Двадцятиоднорічний Даніель Оу Янг став популярним блогером у TikTok. Він опинився в закритому на карантин місті Ухань. Його ролики про життя в ізольованому місті набирають сотні тисяч переглядів. А сам він мріє повернутися до «нормального життя» в Сіднеї, де він працює агентом з нерухомості.

Модним трендом у блогерів стала медична маска, яку лікарі закликають носити у звʼязку зі спалахом китайського коронавірусу. Популярні користувачі Instagram по всьому світу публікують фото в масках і навіть роздають своїм підписникам поради, як уберегтися від коронавірусу.

У соцмережах поширюється безліч міфів, повʼязаних з епідемією — від конспірологічних теорій про те, що вірус розробили навмисно, до фейкових заяв Всесвітньої організації охорони здоровʼя, що «кожна країна сама за себе». У ВООЗ назвали таку ситуацію «інфодемією» і влаштували зустріч з Facebook, Amazon, Google та іншими технологічними компаніями, щоб обговорити, як боротися з дезінформацією про коронавірус на їхніх платформах.

Спалахом коронавірусу скористалися й хакери. Вони надсилають на електронну пошту та інші платформи повідомлення із вкладеннями з інформацією про коронавірус. Насправді ці вкладення заражають пристрій одержувача шкідливими програмами для крадіжки особистих даних.

В Україні теж намагаються заробити на тренді коронавірусу. Приміром, на OLX вже продають «вакцину» від коронавірусу, а харківська піцерія пропонує відвідувачам «коронапіцу» з симптомами «гострої радості, частої посмішки без приводу, заразливого сміху і потужного відчуття насичення».