Встигнути до тридцяти. Одинадцять молодих спортсменів, артистів і бізнесменів, які робили Україну кращою. Підсумки-2019

Автори:
Ріта Дудіна, Сергій Пивоваров
Дата:
Встигнути до тридцяти. Одинадцять молодих спортсменів, артистів і бізнесменів, які робили Україну кращою. Підсумки-2019

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Історію України своїм розумом і талантом створює молодь до тридцяти років. Під треки співачки MARUV танцюють у Європі та Америці, у піжамах Каті Зубарєвої ходять Кім Кардашʼян та Ріанна, а підприємці Олександр Сердюк і Дмитро Бєлєвцов зробили голос для «ожилого» Річарда Ніксона. Кореспондентка theБабеля Ріта Дудіна розповідає про артистів, підприємців та спортсменів, яким ще немає тридцяти, але про яких говорили в Україні та світі у 2019 році.

Наріман Алієв — режисер, 26 років. Зняв фільм, який дебютував у Каннах та увійшов у лонглист «Золотого глобуса» й «Оскара»

В Інституті екранних мистецтв Наріман Алієв вивчив, що треба знімати лише про те, на чому добре знаєшся. Він вирішив розповідати про кримських татар, адже Алієв сам кримський татарин за національністю. Алієв зняв три коротких метри про кримських татар, з короткометражкою «Без тебе» він номінувався на «кришталевого ведмедя» Берлінале в 2016 році. Його останній фільм «Додому» вперше в незалежній Україні увійшов у лонглист «Золотого глобуса», номінувався на Каннському фестивалі у програмі «Особливий погляд». Головні герої картини — 50-річний чоловік і його 20-річний син, які разом їдуть в анексований Крим, щоб поховати старшого сина, загиблого на Донбасі. Команда фільму продала права на показ «Додому» у Велику Британію, Францію, Грецію, Туреччину та Китай. Драма також потрапила в номінацію Каннського фестивалю «Особливий погляд» та в лонглист «Оскара».

MARUV (Анна Корсун) — співачка, 27 років. Перемогла у Нацвідборі «Євробачення» та оголосила тур по США

Те, що MARUV — майбутня велика зірка української попмузики, було зрозуміло ще в 2017 році. З того часу її пісні постійно були в трійці лідерів найбільшого російського чарту Top Radio & YouTube Hits. Тоді вона підписала контракт з російським представництвом лейблу Warner Music і випустила хіт “Drunk Groove”, у якого зараз 143 мільйони переглядів на YouTube.

До успіху Анна Корсун ішла чотири роки — спочатку співала у своїй кавер-групі Pringles, у 2014 році дійшла до супербатлів в українському шоу «Голос», а в 2017-му змінила стиль музики і почала проєкт MARUV. Цього року співачка стала чи не найбільш обговорюваною артисткою в Україні через скандал на Нацвідборі «Євробачення». MARUV виграла його на хвилі критики за концерти в Росії. Вона відмовилася їхати на конкурс через «кабальні» умови договору з українським мовником. На «Євробачення» від України зрештою не поїхав ніхто.

У березні цього року MARUV перемогла в чотирьох номінаціях премії YUNA, зокрема в номінації «Відкриття року». Її кліп на пісню “Siren Song”, з якою вона мала їхати на «Євробачення», набрав 31 мільйон переглядів за вісім місяців. А в грудні на церемонії MTV Europe Music Awards її визнали кращим артистом за версією телеканалу «MTV Росія». Maruv дала концерти в усій Південній Європі та оголосила на 2019-й тур по США, але через ефіри в українських телешоу перенесла його на 2020 рік.

Джеррі Хейл (Яна Шемаєва) — співачка, авторка пісень, 24 роки. Випустила вірусний хіт на 14 мільйонів переглядів на YouTube і зібрала клуб Atlas на першому сольному концерті

Яна Шемаєва йшла до першого вірусного хіта вісім років. У дитинстві вона покинула музичну школу, вивчилася на диригента, вступила на композитора — і теж кинула, бо стало нудно. У 2011 році Шемаєва почала писати кавери, у 2016-му зробила кавер на «Океан Ельзи», який похвалив Святослав Вакарчук. У 2017 році Яна випустила першу авторську пісню «Де мій дім», яка принесла їй контракт з лейблом Vidlik Records, і перший однойменний мініальбом з сумною лірикою.

Але прославилася Яна завдяки іронічному хіту «Охрана, отмєна», який зібрав 14 мільйонів переглядів на YouTube і приніс треку звання «Пісні року» на премії YUNA. Зараз Шемаєва працює з лейблом Best Music, восени гурт Jerry Heil дав концерт у головному клубі Києва Atlas — усі квитки були куплені. У YouTube у Яни вже 188 тисяч підписників, а в Instagram — 167 тисяч.

Підприємці Ростислав Кнап — 27 років, Андрій Ткачів — 24 роки, Сергій Бутко — 23 роки. Увійшли в рейтинг Forbes «30 молодих інноваторів Європи»

У 2015 році Ростислав, Андрій і Сергій створили віджет Callpage, яким зараз користуються три тисячі компаній у всьому світі — він є на сайтах BMW, Toyota, Audi, Volkswagen, Skoda та інших. Віджет звʼязує покупця з продавцем за 28 секунд і може передбачити, чи купить клієнт щось на сайті просто зараз. Команда вклала в нього сім тисяч доларів і поступово знаходила нових інвесторів. Одного з них засновники знайшли випадково — познайомилися в літаку з польським мільйонером, який погодився дати пів мільйона доларів одразу та ще стільки ж через пів року. У минулому році стартап отримав ще 4,45 мільйона доларів інвестицій, а цього року засновники увійшли в список Forbes «30 молодих інноваторів Європи».

Підприємці Катя Міхалко, Микита Владикін — обом по 17 років, Євген Шило — 20 років. Зробили «вічний» блокнот Nuka, який інвестори оцінили в мільйон доларів

Катя, Микита та Женя придумали Nuka в 2017 році, коли ще навчалися в школі. Це блокноти з пластиковими сторінками, які не рвуться й не стираються, з металевим олівцем. Він окислює папір і залишає сліди, які стираються кислотною серветкою. Перші зразки команда зробила в гаражі друга, перебравши двісті видів пластику та кілька металевих сплавів. У 2018 році Nuka вперше поїхав на українську виставку IForum, а пізніше команду запросили на міжнародні виставки, де вона познайомилася з інноваційними директорами Apple і Snapchat.

У 2019 році Nuka за день зібрав на Kickstarter 20 тисяч доларів передзамовлення, а пізніше інвестори оцінили його в мільйон доларів. Незабаром у Nuka зʼявиться додаток, куди можна буде переносити записи з «вічного» блокнота. Міністерство цифрової трансформації відібрало Nuka в топ-15 стартапів, які в лютому поїдуть у Кремнієву долину на головну стартап-конференцію світу Startup Grind Global.

Підприємці Олександр Сердюк і Дмитро Бєлєвцов, обом по 30 років. Створили сервіс синтезації мови Respeecher, яким користується Голлівуд

За два роки Respeecher став одним з головних синтезаторів штучної мови для голлівудських кіностудій — він у реальному часі перетворює голос однієї людини на голос іншої. Він зʼявився в 2015 році на хакатоні від компанії Grammarly, де команда Дмитра Бєлєвцова вибрала завдання зробити синтезований голос. Вони спробували зробити голос Кузьми Скрябіна, але спочатку вийшло погано. Команда продовжила працювати над Respeecher, а в 2018 році його вже використали українські та європейські кіностудії. Наступний, 2019 рік став найвдалішим — компанія випустила спільний проєкт з однією з дослідницьких груп Массачусетського технологічного інституту (MIT). Команда MIT створила підроблене зображення президента США Річарда Ніксона, а Respeecher — голос, яким він «читав» промову про загиблих астронавтів місії «Аполлон-11», написану на випадок провалу місії.

Зараз із Respeecher працюють голлівудські студії, а в майбутньому його хочуть вивести на ринок колл-центрів, щоб покращувати акцент операторів у реальному часі.

Катя Зубарєва, 29 років. Придумала піжами Sleeper та ввійшла у список «Forbes 30 до 30»

У 2014 році колишній редакторці модного журналу Каті Зубарєвій наснилася піжамна фабрика, і вона разом з подругою Асею Варецою вирішила робити піжами — так зʼявився бренд Sleeper. У цих піжамах можна не тільки спати, але й ходити на роботу. У тому ж році піжама Sleeper стала вбранням місяця за версією італійського Vogue. Зараз бренд продається в люксовому лондонському універмазі Harrods, його піжами носять попзірка Ріта Ора, модель Емілі Ратаковськи, актриса Дакота Фаннінг та інші. Провідні іноземні медіа розповідають про Sleeper частіше, ніж про будь-який інший український бренд, про нього пишуть у The New York Times, Vogue, Harperʼs Bazaar.

Цього року журнал Forbes вніс Катю та Асю в європейський рейтинг «30 найуспішніших людей, молодших за 30 років». Дівчата керують проєктом з України та США, а швейна майстерня та офіс бренду розташовані в Києві на Подолі.

Дарина Білодід — дзюдоїстка, 19 років. Номінувалася на звання кращої спортсменки 2019 року, яку обирає Міжнародна асоціація спортивних журналістів

Дарина народилася у сімʼї дзюдоїстів. Цим видом спорту вона займається з шести років, а батьки стали її тренерами. Свою першу дорослу золоту медаль вона завоювала на Континентальному кубку в Празі в березні 2017 року, коли їй було 16. Уже в квітні вона стала чемпіонкою Європи з дзюдо в ваговій категорії до 48 кілограмів. Наступного року дівчина стала наймолодшою чемпіонкою світу, побивши попередній рекорд, який тримався понад 20 років. Цього року Білодід захистила свій титул на світовій першості, встановивши черговий рекорд. Зараз Дарині 19 років. Вона єдина українка, яка потрапила в список претендентів на звання найкращої спортсменки 2019 року.

Віталій Миколенко — футболіст, 20 років. Став найкращим молодим футболістом України

Віталій — вихованець футбольної академії «Динамо». З 2017 року він став основним лівим захисником київської команди, з 2018-го — збірної України. Миколенко не тільки успішно діє в обороні, а й активно долучається до нападу в стилі флангових захисників топових європейських чемпіонатів. У цьому сезоні зіграв 22 матчі за «Динамо» у всіх турнірах, у його активі два голи та шість результативних передач. Разом зі збірною України він пробився у фінальну частину «Євро-2020». У 2019 році його визнали найкращим молодим футболістом України.

Дмитро Підручний — біатлоніст, 28 років. Став першим українським чемпіоном світу з біатлону серед чоловіків

Дмитро займається лижним спортом з дитинства. Професійну карʼєру в біатлоні почав у 2005 році, у 2012-му його взяли у збірну України. Він завойовував медалі на зимових універсіадах, чемпіонатах Європи, етапах Кубка світу. Учасник двох Зимових олімпіад — 2012 і 2018 року. У березні 2019 року Підручний став першим українцем — чемпіоном світу з біатлону серед чоловіків, перемігши в гонці переслідування у шведському Естерсунді. Зараз Дмитру 28 років, він капітан чоловічої збірної України з біатлону.

Еліна Світоліна — тенісистка, 25 років. У 2019 році стала віцечемпіонкою Підсумкового турніру WTA

Еліна виграла понад 10 турнірів асоціації WTA, двічі діставалася до півфіналів на турнірах Великого шлему — найпрестижнішого тенісного змагання. У минулому році Світоліна перемогла у фіналі Підсумкового турніру WTA, а в цьому стала його віцечемпіонкою. Зараз Еліні 25 років, вона третя ракетка світу, живе і тренується за кордоном. Світоліна понад 30 разів перемагала тенісисток з топ-10 світового рейтингу, у тому числі й тих, хто в різні роки були першими ракетками — Анжелік Кербер, Сирену і Вінус Вільямс, Кароліну Плішкову, Симону Халеп, Каролін Возняцьки та багатьох інших.