Найкращі фоторепортажі «Бабеля» за рік: рейв і балет, депутати та фріки, ультраправі та ЛГБТ-активісти, окопи на передовій та американський есмінець в Одесі. Підсумки-2019

Автори:
Сергій Пивоваров, Настя Гудзь
Дата:
Найкращі фоторепортажі «Бабеля» за рік: рейв і балет, депутати та фріки, ультраправі та ЛГБТ-активісти, окопи на передовій та американський есмінець в Одесі. Підсумки-2019

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

За 2019 рік фотографи «Бабеля» відзняли понад пів сотні репортажів. Вони побували в містах і селах України, на фестивалях і рейвах, балетних постановках і знімальних майданчиках, на передовій і на американському есмінці. Вони фотографували новообраних депутатів парламенту та главу РНБО, професійного «сурогатного секс-партнера» і творця «цілющих жилетів» з пластикових пляшок. Вони ходили в патрулі з «Національними дружинами» в Києві та їздили в комуну розбудовників «вічного щастя» в селі під Харковом. Ми вибрали 28 найкращих знімків з їхніх фоторепортажів.

На парламентських виборах Михайло Поплавський вирішив «потужно увірватися в Раду» з Аграрною партією. І для цього влаштував спільний концерт з Олегом Винником на головній площі Фастова. Олег Переверзєв зняв настрій потенційного електорату.

Олег Переверзєв / «Бабель»

Луганчани перетворили колишнє бандитське кафе «Шахматное» у Сєвєродонецьку на місце для виставок, кінопоказів та рейвів. Сергій Моргунов зняв, як у них це вийшло.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Міжнародний культурний фестиваль «ГОГОЛЬFEST» уже другий рік проходить у Маріуполі. Наша кореспондентка разом з фотографом Михайлом Мельниченком спостерігала, як п'ять днів художники, режисери, танцівники, актори та музиканти курили, пили, влаштовували рейв в артпоїзді й не спали.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Головною подією фестивалю «ГОГОЛЬFEST» стала опера його організатора, режисера Влада Троїцького — Νερό, яку він поставив у плавучому доці Азовського судноремонтного заводу. Михайло Мельниченко спостерігав за унікальним перфомансом.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Черкаський митрополит УПЦ МП Софроній уже 11 років будує найвищу дзвіницю в країні у формі голуба. Усе тому, що одного разу голуб «оселився» в його голові. Ось як це виглядає на знімках Ігоря Єфімова.

Ігор Єфімов / «Бабель»

Наприкінці січня в Національній академії образотворчих мистецтв та архітектури розгорівся скандал через виставку студента Спартака Хачанова «Парад членів», яку він присвятив жахам війни на Донбасі. Виставка не сподобалася керівництву і представникам праворадикальної організації «С14». Зрештою, Хачанов виїхав до Фінляндії, але до цього фотограф Євген Малолєтка встиг побувати в його майстерні.

Євген Малолєтка / «Бабель»

Поки члени «С14» намагалися «по-чоловічому» розібратися зі студентом Спартаком Хачановим, наша кореспондентка разом з фотографом Євгеном Малолєткою провела день із лідером цієї організації Євгеном Карасем.

Євген Малолєтка / «Бабель»

За завданням theБабеля кореспондент Дмитро Синяк записався в організацію «Національні дружини», яку заснували ветерани полку «Азов». А Михайло Мельниченко зняв їхні тренування та рейди.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Колишній зварювальник із Черкас робить лікувальні жилети з пластикових пляшок, і в нього багато послідовників. Наша кореспондентка разом з фотографом Ігорем Єфімовим дізналися, як він став місцевою знаменитістю.

Ігор Єфімов / «Бабель»

У кінці серпня в Києві відбулася одна з наймасштабніших музичних подій року — фестиваль Brave! Factory. Індустріальна локація, шість сцен, шістдесят музикантів і близько десяти тисяч людей. Фотограф Олександр Кучинський танцював, слухав музику та знімав те, що відбувалося.

Олександр Кучинський / «Бабель»

У Харківській області понад двадцять років діє громада «Спарта». Вони придумали свою «теорію щастя», пишуть вірші, вчать есперанто, розводять корів, люблять Леніна та не заводять сімей. Кореспондентка theБабеля Лєна Ковальчук та фотограф Андрій Бойко з'їздили в комуну, щоб подивитися на їхній побут і дізнатися, як скоро настане загальне щастя.

Андрій Бойко / «Бабель»

Відома сценаристка та драматург Наталія Ворожбит дебютує як режисерка з фільмом «Погані дороги». Це чотири не пов'язані сюжетом новели про стосунки людей, понівечених війною. Кореспондентка theБабеля Роксана Рублевська разом з Оксаною Парафенюк побувала на знімальному майданчику.

Оксана Парафенюк / «Бабель»

У липні в Одесі відбувались міжнародні військові навчання з НАТО Sea Breeze 2019. У них брав участь американський есмінець USS Carney. Кореспондент theБабеля Євген Спірін і фотограф Михайло Мельниченко побували на його борту.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Під Одесою весь день 22 листопада потерпав від аварії танкер «Делфі», а екіпаж відмовлявся евакуюватися. Судно штормом прибило до берега й перекинуло, але моряків усе ж врятували. Олександр Населенко зняв евакуацію екіпажу з танкера.

Олександр Населенко / «Бабель»

Максим Бахматов робив контент для українських телеканалів, був гендиректором експоцентру на ВДНГ і керуючим партнером UNIT.City. А у вересні він став радником мера Києва, і Кличко називає його «кризовим менеджером». Редакторка theБабеля Юліана Скібіцька провела день з Бахматовим і навіть встигла посваритися з ним через електронний квиток. Усе це зняв Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов / «Бабель»

У Національній опері України відбувся міжнародний фестиваль BALLET OPEN SPACE. Ми побували на генеральному прогоні постановки за участі американської прими Анни Софії Шеллер. А фотограф Юлія Вебер спробувала не відволікати зосереджених артистів.

Юлія Вебер / «Бабель»

На початку квітня в одному зі столичних клубів відбувся конкурс «Міс фізико-математичний факультет КПІ». Напередодні в соцмережах це назвали «обʼєктивацією», «проституцією» і «педофілією». До скандалу приєдналася депутатка Верховної Ради, а учасниць викликали в деканат. Але конкурс усе ж таки провели. Євген Малолєтка зняв, як це було.

Євген Малолєтка / «Бабель»

У новому складі Верховної Ради чимало епатажних та медійних депутатів. Один з таких — Олександр Дубінський. Наша кореспондентка Марія Жартовська разом з фотографом Олександром Кузьміним провела з ним перший робочий день нового парламенту та зрозуміла, яким депутатом він буде.

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Під час розведення військ у Золотому-4 на Луганщині фотограф і військовий кореспондент Олесь Кромпляс за завданням theБабеля побував в окопах на передовій. Ось що він там побачив.

Олесь Кромпляс

Цього року у прифронтових селах на Донбасі в перший клас пішли ровесники війни — їм по шість років, п'ять з яких тривають бойові дії. Наш кореспондент Євген Спірін поспілкувався з першокласниками зі Станиці Луганської. А Сергій Моргунов їх сфотографував.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Морпіхи рік охороняють ділянку кордону неподалік від Скадовська Херсонської області. Через протоку — окупований Крим, де Росія розгортає війська. А морпіхи живуть у покинутому таборі та марно просять облраду передати їм будівлю, щоб зробити ремонт. Михайло Мельниченко зняв масштаби розрухи.

Михайло Мельниченко / «Бабель»

У листопаді розвели сили поблизу Богданівки Донецької області. Наш кореспондент разом із фотографом Сергієм Моргуновим побував у розташуванні військових та поспілкувався з місцевими мешканцями.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Олексій Данілов був мером Луганська та губернатором області, очолював луганський штаб Віктора Ющенка, обирався до парламенту від БЮТ. Зараз він керує Радою національної безпеки та оборони. Наш кореспондент Євген Спірін три тижні набридав Данілову проханнями про інтерв'ю і все ж таки потрапив до нього в кабінет, разом з фотографом Юлією Вебер.

Юлія Вебер / «Бабель»

У середині вересня в Харкові вперше в історії відбувся ЛГБТ-прайд. Його атакували ультраправі, але зірвати не змогли. Поліна Карпова зняла, як відбувся марш.

Поліна Карпова / «Бабель»

У лютому 2019-го в Україну вперше приїхала балетна трупа Грузинського театру. Вони показували «Чорно-білі балети» Іржі Кіліана. На прем'єрі одну з ролей зіграла прибиральниця із theБабеля. Юлія Вебер зняла її дебют.

Юлія Вебер / «Бабель»

Колишній столяр закохує в себе сотні жінок і за гроші вчить їх займатися сексом. Себе він називає Анзол, а свою професію — сурогатний секс-партнер. Анзол каже, що в нього було 300 жінок, і поки ніхто не скаржився. Кореспондентка theБабеля Ріта Дудіна разом з фотографом Євгеном Малолєткою провела вечір з Анзолом.

Євген Малолєтка / «Бабель»

В Україні знімають фільм «Тарас Шевченко: Перший самурай». За сюжетом, Кобзар володіє катаною, прийомами східних єдиноборств і стріляє з двох рук. Прем'єру очікують у березні 2020 року. Ігор Єфімов сфотографував, що відбувається на знімальному майданчику.

Ігор Єфімов / «Бабель»