У Вознесенську 2 роки судять інваліда за 8 кущів конопель. Доказів провини немає, начальник поліції сів у вʼязницю, а обвинувачений каже, що марихуаною тамував біль — великий репортаж

Автор:
Євген Спірін
Дата:
У Вознесенську 2 роки судять інваліда за 8 кущів конопель. Доказів провини немає, начальник поліції сів у вʼязницю, а обвинувачений каже, що марихуаною тамував біль — великий репортаж

Тарас Ратушний / «Бабель»

У місті Вознесенськ Миколаївської області судять інваліда Віталія Румянцева: він курив марихуану, щоб полегшити біль у суглобах, і півтора року тому посадив у себе на ділянці вісім кущів конопель. На Румянцева доніс сусід, до нього з обшуком прийшла поліція. До восьми кущів правоохоронці докинули дикорослу коноплю, і вісім кущів перетворилися на триста. Румянцева ледь не засудили на сім років, але у справу втрутилися правозахисники: вони почали їздити на суди і зробили процес публічним. Тепер Румянцева звинувачують у тому, що він вирощував 18 кущів — за це передбачено кримінальну відповідальність, але обвинувачений може відбутися штрафом. Румянцев заперечує провину і своєю справою намагається привернути увагу до законопроєкту про легалізацію медичного канабісу. Депутати парламенту попереднього скликання відправили його на доопрацювання, в парламенті нинішнього скликання його не хочуть навіть реєструвати. Сотні пацієнтів з больовим синдромом, такі, як Румянцев, домагаються права лікуватися марихуаною, поки в українських судах слухають справи про домашні коноплі.

1.

У Вознесенську опівдні, дме холодний вітер, зрідка зривається дрібний дощ. На площі біля будівлі районного суду кілька крамничок і транспарант «Я люблю Вознесенськ», на цьому памʼятки маленького містечка Миколаївської області закінчуються. До будівлі суду підʼїжджає «шістка» баклажанового кольору. З неї виходить високий чоловік, відчиняє передні пасажирські двері й допомагає вилізти ще одному чоловікові. Це брати Віталій і Михайло Румянцеви. Сьогодні у Вознесенському суді вчергове розглядають справу Віталія. Його звинувачують у тому, що він вирощував коноплі на своєму городі біля будинку. На сходах суду вже стоять кілька людей. Вони приїхали з Києва та Одеси підтримати Румянцева в суді. Віталій повільно, спираючись на брата йде до дверей суду, зупиняється на пандусі й закурює. У Румянцева енцефалопатія, йому важко ходити та говорити. Через кілька хвилин до будівлі суду приходить і адвокат Румянцева, Олександр Прутян, та підбадьорює обвинуваченого.

— Як настрій?
— Та так, нічого, нормально.
— Добре, сподіваюся, сьогодні ми закінчимо вже все й перейдемо до дебатів. А то суцільні приготування.

Румянцев киває і, спираючись на брата, заходить у будівлю суду. Засідання почнеться через 40 хвилин.

Віталію Румянцеву 44 роки, він народився й виріс у селищі Воссіятське Миколаївської області. Після школи поїхав навчатися в Миколаїв і вступив на газозварника в Національний університет кораблебудування. А в 20 років уперше спробував наркотики, відразу вколовся.

— Всяке колов. Починав з ефедрону. «Мулька», або «джеф». А потім і коловся 10 років. До 2005 року, поки не стався інсульт.

Перший термін, умовно, Румянцев отримав за зберігання наркотиків — у нього знайшли шприц. Через кілька місяців знову попався і вже отримав реальний термін. А ще через кілька років сів за крадіжку.

— Вкрав щось, не памʼятаю вже. Наркотики потрібні були, ось і вкрав.

У вʼязниці у 2005 році Румянцев вкотре уколовся, стався інсульт, а потім і енцефалопатія. Це не рідкісний випадок. Ефедрон у кустарних умовах добувають із сиропів, мазей або таблеток. Для цього використовують перманганат калію, передозування яким викликає марганцеву енцефалопатію. Після уколу Віталій перестав нормально говорити та ходити, в нього постійно боліли суглоби.

— З 2005 року я перестав вживати наркотики. Вже 15 років чистий. Якщо не рахувати марихуани.

Євген Спірін

З вʼязниці Віталій вийшов у 2008 році й відтоді, за його словами, злочинів не скоював. Повернувся в рідне село, отримав пенсію за інвалідністю й так і прожив 10 років, постійно страждаючи від болю в суглобах, поки одного разу не натрапив в інтернеті на статтю про лікування марихуаною. На ділянці Румянцева, як і по всьому селу, росла дика конопля. Начитавшись статей про американські марихуанні стартапи та методики лікування, Віталій вирішив покурити дичку з городу, і йому раптом стало легше. Віталій насушив ще дички і ще кілька разів покурив.

— Я зрозумів, що вона мені допомагає не впасти в депресію, поліпшує координацію та мову, я говорю нормально.

Чим це пояснити, Румянцев не знає, але з тих пір, як він почав курити, суглоби майже перестали боліти. Тоді Віталій вирішив покурити іншої марихуани, а не тієї, що росте вздовж паркану. Він купив вісім насінин сортових конопель, укопав на ділянці біля будинку вісім відер і в квітні 2018 року висадив їх туди. Через місяць з відер росли вісім кущів. Але зібрати урожай Румянцев не встиг. Уже 12 червня приїхали до нього з обшуком. Виявилося, що сусід заявив у поліцію, що в Румянцева у дворі ціла плантація. На обшук приїхав начальник відділу поліції майор Микола Стремилов, районний прокурор Олександр Гульпа, оперуповноважені, слідчий і кілька працівників поліції.

— Приїхали три екіпажі, з ордером на обшук. А я ж говорю погано, попросив, щоб мій брат був адвокатом, він пояснить краще. Але мені відмовили. Начальник поліції сказав, що я вирощую коноплі. А я і погодився. Сказав як є,що вирощую вісім кущів і суто для себе. Мої вісім кущів відразу видно, я їх обгородив паличками. Поліцейські зайшли до мене додому і в присутності понятих почали рвати дичку з усього городу та складати до кущів. Нарахували більш ніж 300 кущів.

Євген Спірін

Як пояснює один з організаторів Маршу свободи Тарас Ратушний, кількість кущів для справи важлива. «Вирощувати коноплі — кримінальний злочин, якщо їх понад десять кущів. А до десяти — адміністративний. Крім того, є і стаття адміністративного кодексу 106-1. За нею «невжиття землекористувачами або землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель тягне за собою штраф». Поліція у нас часто вдається до таких фокусів — замість невжиття заходів «шиють» вирощування. Але вирощування — це інше, бо там потрібно довести догляд, полив і так далі».

Румянцев каже, що не знав про всі ці тонкощі законодавства і просто посадив вісім кущів. Поліція вирішила перекваліфікувати його вчинок з адміністративного на кримінальний та докинула диких конопель.

Після обшуків прокурор склав обвинувальний акт. У ньому йшлося, що в Румянцева вилучили 331 кущ конопель, з них 215 дикорослих, за які Румянцев заплатить штраф, а ще 116 вирощено самим Румянцевим. За сотню з гаком кущів Румянцев міг отримати до семи років вʼязниці.

Через девʼять місяців, у травні 2019-го, прокурор змінив кількість кущів, і замість 116 їх стало 18. Адвокат не знає, чому прокурор так вирішив.

— Його звинувачують у тому, що він ростив 18 кущів конопель. Чому саме стільки? При обшуку в Румянцева знайшли шість порожніх упаковок від насіння. Прокурор поліз на сайти з продажу насіння. Тепер обвинувачення каже, що оскільки на сайтах продаються пакети з однією, трьома, пʼятьма насінинами, то значить у Румянцева були пакети з трьома, а отже шість пакетів по три насінини — це 18 кущів.

Так ця справа й тягнеться: Румянцев говорить, що посадив тільки вісім кущів, а це адміністративка, а прокурор стверджує, що 18, — а це вже кримінальний злочин. За словами Віталія, прокурор пропонував йому визнати провину та замість вʼязниці заплатити штраф, але він себе винним не вважає і мати ще одну судимість не хоче.

Євген Спірін

2.

У холі районного суду натовп: це активісти та правозахисники, які приїхали підтримати Румянцева. Тут представники ініціативної групи Маршу свободи за реформи державної політики щодо наркотиків, ГО «МІСТ», «Єдиний досвід», «Українська асоціація медичного канабісу», журналісти з Києва. За столом зі зразками заяв сидить Румянцев і його брат Михайло, біля них стоїть адвокат, ще за кілька метрів — прокурор. Він риється в пакетах із символікою Нацполіції. Через кілька хвилин коридором проходить суддя Олександр Драбинський і запрошує всіх до зали. Суддя сідає на своє крісло й оглядає групу підтримки з камерами та диктофонами.

— Ого скільки вас, преса! Я повинен запитати, чи немає заперечень, що ви тут усі присутні. Прокуроре?
— Не заперечую.
— Адвокат?
— Я за.
— Румянцев?
— За.

Суддя нахиляється через стіл і звертається до обвинуваченого.

— Ще раз запитаю, ви не проти преси? Тому що тут будуть говорити про деякі аспекти вашого здоровʼя. А це таємниця.
— Ні, ваша честь, я не проти.
— Але ж потім про всі ваші хвороби дізнаються люди. І буде це на всіх сайтах і навіть на YouTube!
— Нехай знають. Я не проти.
— Добре, переходимо до слухань.

Тарас Ратушний

Першим виступає прокурор, він зачитує обставини справи та повторює канцелярські фрази про те, як Румянцев, «реалізуючи злочинний намір», висадив 18 кущів конопель «для особистого вживання», а потім «регулярно доглядав за ними шляхом поливу водою, яка перебувала в пластикових пляшках біля кущів», а також «знищував бурʼяни сапою». Суддя спирається на стіл.

— Сапою?
— Так, сапою. Сапка вилучена та опечатана. Пляшки не вилучалися...

Далі прокурор переходить до медичної історії хвороби Румянцева. Її слідчі взяли місяць тому на вивчення. Прокурор Гульпа зачитує кілька схожих сторінок з анамнезів в історії хвороби.

— Виписка... Румянцев, хворіє понад пʼять років, своє захворювання повʼязує з уживанням наркотиків, стаж 15 років. Румянцев Віталій, хворіє вісім років, захворювання повʼязує з уживанням наркотиків, стаж 15 років. Лікувався в нарколога, перебуває на обліку. Румянцев Віталій, хворіє з 2005 року, своє захворювання повʼязує з уживанням наркотиків, стаж 15 років. Лікувався в нарколога, перебуває на обліку. І так далі. Це все говорить про те, що Румянцев —наркоман, і тому він і вирощував, що йому потрібні коноплі.

Після цього прокурор переходить до судимостей Румянцева й зачитує, за що обвинувачений сидів у вʼязниці. Він виступає ще хвилин 20.

— Враховуючи внутрішні переконання та докази, а також те, що Румянцев не визнає провини, вважаю, що обвинувачений скоїв злочин.

Суддя клацає язиком та звертається до адвоката.

— Ваше слово.

Тарас Ратушний

Адвокат Прутян заперечує докази прокурора.

— Я вважаю, що весь обшук був незаконним. Тому що інваліду Румянцеву відмовили в адвокаті. Я не розумію, як стосується справи те, що Румянцев 15 років тому вживав наркотики. І який стосунок має те, що він сидів, адже його судимості давно погашені за строками давності. Крім того, мій підзахисний — особа з інвалідністю.

Суддя раптом перебиває адвоката.

— Ви акуратніше. Зараз не можна говорити «з інвалідністю», треба говорити «з ознаками інвалідності», а то ви принижуєте честь і гідність. І взагалі, скоро буде як у Європі, і групи інвалідності приберуть.

Адвокат продовжує.

— Мій підзахисний через інвалідність і невиліковну хворобу постійно відчуває біль. Але стаття 3 Конституції України говорить, що «людина, її життя і здоровʼя, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». Крім того, стаття 27 Конституції говорить, що «обовʼязок держави — захищати життя людини». Держава не забезпечила Румянцеву позбавлення від болю, він уже майже 15 років живе як під тортурами. Він пішов на адміністративне правопорушення і висадив вісім кущів конопель, щоб палити і полегшити свої страждання. Іншого виходу в нього не було. Доказів того, що було 18 кущів, а не вісім, у прокурора немає.

Прокурор голосно хрустить шиєю і бере слово. Він по пʼятому колу зачитує про кущі конопель, про догляд методом поливу з пляшок, про сапу, про те, що Румянцев наркоман і сидів у вʼязниці. Нарешті прокурор переходить до кількості кущів і пояснює, чому їх саме 18.

— Під час обшуків у Румянцева вилучили три стікери від насіння, і потім ще три в будинку. Разом шість стікерів від насіння конопель. Слідчий просив дати йому тимчасовий доступ до сайтів, де здійснюється реалізація насіння конопель, про що є відповідна постанова.

Прокурор гортає документи та знаходить якийсь акт з описом того, як слідчий аналізував сайти з насінням конопель. Гульпа починає зачитувати перелік сайтів і назви насіння, які на них продають.

— На сайті «псилабсідс ком, стронг сідс» продається насіння марки «АК-47» по три насінини в пакеті, а також насіння «Пута Мадре» по три насінини в пакеті, насіння «Блю квін авто» по три насінини. На сайті «сантаплантас» продається насіння марки «Акапулько голд» по три, пʼять і сім насінин у пакеті. На сайті...

Прокурор перераховує список адрес та марки насіння, яке продається по три, пʼять і сім у пакеті, і закінчує висновком:

— Таким чином, у вилучених шести пакетах могли перебувати 18 насінин, по три в одному, що і є 18 кущів, які вирощував Румянцев.

У залі здавлено сміються, хтось каже: «А могли і не перебувати. І взагалі, чому не по пʼять насінин? Тоді б у нього було 30 кущів». Суддя знову передає слово адвокату. Прутян встає і дістає з папки два пакетики від насіння конопель.

— Доказів того, що в кожному пакеті було по три насінини, у звинувачення немає. Я тримаю в руках пакет, на якому написана цифра 1. Це означає, що в ньому одна насінинка. У Румянцева були саме такі пакети. У кожному одна насінинка.

Прокурор не витримує й говорить з місця:

— Тоді насінин і кущів має бути шість! Тому що в нього вилучили шість пакетиків!

Євген Спірін

— Ні, кущів було вісім, а два пакетики він викинув. Він визнає, що ростив вісім кущів. Там були відра поставлені, видно, що за ними доглядали. Румянцев — особа з інвалідністю і курив коноплі для полегшення болю.

Прокурор бере слово.

— Ніде в амбулаторній карті не написано, що йому приписано курити коноплі. І взагалі, це незаконно! Враховуючи внутрішні переконання та докази, прошу суд визнати його винним і призначити покарання — 1 700 гривень штрафу.

Суддя передає слово Румянцеву, той намагається встати, але не може, відповідає з місця.

— А що я ще можу сказати. Ростив. Вісім кущів для себе. Згоден з адвокатом. Вважаю себе невинним.

Суддя дивиться на годинник. Засідання почалося із запізненням і затягнулося, ось-ось має розпочатися наступне.

— Гаразд. Дебати вважаю закінченими, останнє слово обвинуваченого та вирок переношу на 17 грудня. Румянцев, готуйтеся до своєї промови. Засідання закінчено.

Тарас Ратушний

3.

Віталій розмовляє з адвокатом, журналісти та правозахисники виходять на вулицю, прокурор Гульпа складає папку з документами справи у валізу. Питаю, чому він вирішив, що в кожному пакеті саме по три насінини.

— Сторона обвинувачення досліджувала сайти, і там продаються [пакети] по три насінини.
— Але там і по пʼять, і по сім продають.
— Ви ж зрозумійте, людина вживала і вживає, і навіть не заперечує цього. А чому три? Ну, взяли мінімум, щоб не пʼять. Але все одно це кримінальна стаття, хоч і штраф. Тому що від десяти кущів до пʼятдесяти.
— А чому на виїзд з обшуком поїхав аж цілий начальник поліції і прокурор?
— Це така практика. Звичайно, він нічого поганого нікому не зробив. Але на справи про наркотики та зброю виїжджає прокурор. Щоб не порушувалися права людини.
— І начальник поліції?
— Ну, так, і начальник. Він може виїжджати куди хоче, справа його.

Через кілька місяців після обшуку в Румянцева, 30 липня 2018 року, начальника поліції Стремилова заарештували за вимагання та хабарі. Зараз він сидить у СІЗО.

На сходах суду правозахисники разом з Віталієм та його братом фотографуються з конопляним прапором у руках. Два роки тому Румянцев і уявити не міг, що не тільки буде доводити свою невинуватість, але й боротися за декриміналізацію марихуани.

— Я з інтернету дізнався, що трава може допомогти тяжко хворим, таким, як я. А потім покурив, покращилася координація, мова, болі вщухли. Чому люди повинні страждати? Чому їх садять у вʼязницю? Вони не продають нічого, тихо собі вирощують.

Євген Спірін

Адвокат Румянцева каже, що справу так затягнули, бо сподівалися на новий закон про декриміналізацію марихуани для хворих людей, але проєкт застряг. Один з організаторів Маршу свободи, журналіст Тарас Ратушний, який допомагає Румянцеву, бореться за декриміналізацію вже понад 10 років і просував законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.

Ратушний вважає, що проєкт застряг через нового заступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі. Джерела theБабеля в МВС підтверджують цю інформацію: Гогілашвілі категорично проти законопроєктів про будь-яку марихуану, до того ж, раніше він працював у Міжнародній антинаркотичній асоціації. Коли тепер законопроєкт зареєструють, невідомо.

Румянцев, спираючись на брата, підходить до баклажанової «шістки», плескає її по капоту.

— Ось, новенька, нещодавно купили, тепер з нашого села сюди хоч їздити простіше. Правда, бензин дорогий, у мене пенсія 1 564 гривні. Зараз ще присудять штраф 1 700, і доведеться віддавати.

Брат садить Віталія в машину й вони їдуть до себе в Воссіятське. Наступний суд у вівторок, 17 грудня. З суду повільно виходить прокурор Гульпа.

— Скажіть, чому ви все ж вирішили, що він винен?
— Ви його біографію подивіться. Він наркоман. І ніякі не болі заважають йому жити, він весь час ці коноплі курив. Навіть болячку собі заробив.
— Вибачте, але марихуана не викликає ураження мозку та енцефалопатію.
— А що ж тоді? Викликає ще й як! Я в інтернеті бачив.

Тарас Ратушний

17 грудня

Вознесенський суд повністю виправдав Віталія Румянцева. Cуд визнав недопустмими докази, а факт вирощування саме 18 кущів недоведеним. Також суд погодився з доводом про порушене право на захист.

Автор:
Євген Спірін

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо