Тиждень «пранкер Джокер» листується з депутатами від імені генерального прокурора. Ми з ним поговорили і пояснюємо, що відбувається

Автори:
Юліана Скібіцька, Ріта Дудіна, Марія Жартовська
Дата:

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

З 30 жовтня в українському інформаційному полі зʼявився новий персонаж — «пранкер Джокер», який листується з депутатами від імені генерального прокурора Руслана Рябошапки. Про нього нічого невідомо, крім того, що він має Telegram-канал з аномальним приростом підписників — 10—15 тисяч на добу. Там він викладає листування з депутатами Богданом Яременком, Михайлом Радуцьким і Миколою Тищенком (вони всі «Слуги народу»). Першого листопада блогер Анатолій Шарій прорекламував в своєму Telegram канал Джокера: «Тепер буде чимало цікавого. А чого не буде там, буде на моєму каналі». Ми написали на пошту, вказану в профілі Джокера, і запитали, хто він такий, чи повʼязаний він із Шарієм і чому пише тільки депутатам від «Слуги народу».

Тридцятого жовтня інтернет видання «Страна.uа» опублікувало листування Богдана Яременка з «пранкером Джокером». У листуванні цей чоловік представився генеральним прокурором Русланом Рябошапкою. Цього дня Яременко потрапив у скандал — журналісти видання «Букви» сфотографували його листування із секс-працівницею. Яременко сказав журналістам, що це була провокація — за його словами, він знав, що за ним стежать, і вирішив спеціально показати таке листування. Після повідомлень Джокера-Рябошапки Яременко написав у Facebook пост із вибаченнями. Першого листопада Яременко повідомив, що йде з посади глави Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентської співпраці.

Наступного дня Джокер завів Telegram-канал. У коментарі theБабелю він сказав, що ресурс «зʼявився 31 жовтня, на Гелловін». Зараз у каналу 35 тисяч підписників. «Усі підписники прибувають органічно, завдяки увазі вас і ваших колег журналістів. Хоча, чесно зізнаюся, на старті я купив 1 000 підписників», — говорить Джокер. У гуглі про пранкера немає жодної згадки до 30 жовтня, а сам він каже, що раніше працював у кіноіндустрії. Першого листопада блогер Анатолій Шарій написав у Telegram про канал Джокера: «Тепер буде чимало цікавого. А чого не буде там, буде на моєму каналі», після цього пранкера почали асоціювати з Шарієм. Джокер сказав, що він не Анатолій Шарій і не знайомий з ним, але додав, що «любить кульки і не любить шару».

За кілька днів у Telegram-каналі пранкера та на сайті «Страни» зʼявилось кілька листувань Джокера з депутатами «Слуги народу». З усіма він листувався від імені Руслана Рябошапки. «Мені здається, в нашій країні багато хто хотів би мати довірливі стосунки з генпрокурором. Я це легко довів», — пояснив Джокер theБабелю. У листуванні з Радуцьким він обговорював доплати депутатам «Слуги народу» в конвертах. За словами Радуцького, йому почали надходити повідомлення з номера, який був записаний у його телефоні як «хз». Він пояснив, що вважав, що це якась знайома людина, і тому почав підтримувати з нею листування. Микола Тищенко на питання theБабеля про листування не відповів.

Джокер каже, що сам вибирає, яким медіа передавати листування, але поки вони виходили тільки на сайті «Страни». «Вони раніше демонстрували роботу з різними людьми, яких ви називаєте пранкерами. Я не сумнівався, що вони опублікують», — пояснив Джокер свій вибір. Заступниця головного редактора «Страни» Світлана Крюкова розповіла theБабелю, що Джокер вийшов на них через посередника. «Ми зустрілися, він розповів, що Джокер хоче зі мною познайомитися. Посередник сказав, що Джокер хоче вийти на публічний ринок і показав мені, з чим. Я знала Джокера раніше, але не як Джокера, ми отримували від нього через посередника темники з внутрішніх чатів Адміністрації президента. Він або група людей, які представляються як Джокер, зламували пошти та листування», — говорить вона.

У «Слузі народу» не будуть карати депутатів, які спілкувалися з пранкером. Голова фракції в парламенті Давид Арахамія сказав, що в спілкуванні Тищенка з пранкером немає «крамольних фактів», а саме листування може бути «напівправдою». Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко сказав theБабелю, що не цікавився, хто це. Сам Джокер на питання, чому він листується тільки з депутатами від СН, відповів, що «має контакти з різними людьми». За даними Крюкової, Джокер готує близько тридцяти пранків. «Серед них один міністр і кілька досить відомих депутатів. Наскільки я зрозуміла, частина пранків ще в роботі. Арахамія нам сказав, що Тищенко листувався з «генпрокурором» давно, про що він хвалився в кулуарах. Я зробила висновок, що цей пранк був довгостроковим», — говорить вона.

Анонімний Telegram-канал «Розвідник» написав, що Офіс президента доручив Службі безпеки України зʼясувати, хто такий Джокер. На момент публікації тексту глава СБУ Іван Баканов не відповів на питання theБабеля, чи це так. Джерело theБабеля в МВС каже, що в них немає інформації, хто це може бути, але «кажуть, що це — з компанії [Світлани] Крюкової і [головного редактора «Страни.ua» Ігоря] Гужви». «Правоохоронні органи не зверталися в редакцію, але мені передали привіт, сказали, що я скоро можу з ними зустрітися, — каже Крюкова. — Люди, які є моїми джерелами в різних правоохоронних органах, намагаються зʼясувати, хто такий Джокер. Люди з ОП намагалися дати зрозуміти, що якщо це я їх розігрую, це спричинить наслідки. Вони намагалися зʼясувати, хто це, отримати телефон посередника й вийти на Джокера».