Зеленський весь день спілкується з журналістами на міському фудмаркеті. Ось найважливіше з його бесід із першими трьома групами

Автор:
Ріта Дудіна
Дата:
Зеленський весь день спілкується з журналістами на міському фудмаркеті. Ось найважливіше з його бесід із першими трьома групами

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський з десятої години ранку відповідає на питання журналістів на «Київському фудмаркеті»: вони сідають з ним за стіл групами по десять людей і спілкуються півтори години. Зеленський відповідав на запитання про «формулу Штайнмаєра», телефонну розмову з Трампом, конфлікти через розведення військ на Донбасі, про олігархів та звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. theБабель веде пряму трансляцію пресмарафону — переказуємо найголовніше з бесід за першими трьома столами.

Про «формулу Штайнмаєра»

Зеленський визнав, що «формулу» його команда розʼяснила недостатньо. Він нагадав, що «формула Штайнмаєра» не імплементована й може запрацювати тільки разом із законом про особливий статус Донбасу, «який можуть і не ухвалити». «Ми не докомунікували з людьми. У цьому була помилка, але в самій «формулі» помилки не було», — зазначив Зеленський.

Про перемовини з Путіним

Зеленський готовий до прямих перемовин з Путіним заради нового обміну полоненими та повернення людей, але визнає, що суспільство може цього не сприйняти. «Я побачив, що цей формат спрацював, я готовий до нього [...] Поки такої можливості немає, всі проти... Якщо ми хочемо закінчити війну, така зустріч має відбутися», — додав він.

Про конфлікти через розведення військ у Золотому та Петрівському

Якщо ветерани заблокують Золоте зі зброєю, Зеленський збирається «пояснювати їм позицію президента». За його словами, у Петрівському «голий степ і немає людей». Президент відмовився відповідати, хто захищатиме цей населений пункт, але стверджує, що там працюють розвідники та поліція. «Як президент я не можу вам відповідати на такі запитання [хто захищатиме територію] повністю. Я боюся, що мій натяк зрозуміють усі [Росія і бойовики], окрім вас», — сказав Зеленський.

Про війну на Донбасі

Зеленський не готовий називати напад Росії на Україну війною, бо «після такої заяви доведеться відбивати боями Донбас і Крим». «Як президент я не готовий втрачати наших людей. Тому був обраний дипломатичний шлях [...] Я завжди говорив, що перший пріоритет — люди, другий пріоритет — території», — сказав Зеленський. Він назвав припинення війни своєю головною метою.

Про Трампа

Президент стверджує, що Трамп під час телефонної розмови не шантажував його, а постачання зброї в Україну та компанію Burisma вони не обговорювали. «Мені все одно, що буде з цією справою. Я не збираюсь цим шантажувати Трампа [...] У мене не було взаємин із президентом Трампом до цього випадку [до телефонної розмови], і після нього не було [...] Якщо я як президент буду коментувати розмову Трампа, то це і є втручання в вашу [американську] законодавчу систему [...] Ми не можемо підтримувати когось із політиків чи партій під час виборів в іншій країні».

Про Петра Порошенка

На думку Зеленського, Петру Порошенку здається, наче він може очолити новий Майдан. «Його риторика змінюється, як і змінився його статус [...] Він проти розведення [військ]. Мало того, йому здається, що з цього приводу буде Майдан. І він трішки підштовхує людей», — вважає Зеленський.

Про звільнення Кличка

Президент збирається особисто говорити з Кличком перед тим, як підписувати наказ про його звільнення з посади голови КМДА. На питання про те, чому його досі не звільнено, Зеленський сказав: «Тому що поки не звільнив».

Про конфлікт своєї речниці Мендель із журналістом «Схем»

Президент погодився, що Мендель вчинила неправомірно, відштовхнувши Андрушка, але виправдав її дії. «Юля, звичайно, не мала права так реагувати, але емоційно сталося... Виснаження... Вона не зло, вона прессекретар. Вона по-доброму його попросила. Кого завгодно можна довести до такої ситуації. Але вона не змогла як людина по-іншому відреагувати на Андрушка». Зеленський зазначив, що йому часто не подобається поведінка журналіста Сергія Андрушка і що з ним «можуть не впоратись» його охоронці.

Про олігархів

Зеленський вважає, що олігархи, які збагатилися в Україні, мають «щось для неї зробити». «Вони повинні погодитися, тому що у нас війна в країні йде! Коломойський, Ахметов.. Ну, з Фірташем зараз немає звʼязку... Є держава, є Донбас. Беремо гроші — два мільярди, один мільярд — і на дороги. А якщо не виходить домовлятися, тоді суд, ну, або НБУ».

Про звільнення секретаря РНБО Олександра Данилюка

Зеленський не погодився, що Данилюк пішов через ситуацію навколо ПриватБанку. Він відмовився називати причини та розповів, що спочатку той хотів бути премʼєр-міністром. «Я йому сказав чесно: “Сань, ти справді професійна людина, але я вибрав іншу кандидатуру”», — пояснив Зеленський.

Про лобіста Маркуса Коена, який вказав Зеленського замовником

Зеленський сказав, що не просив лобіювати себе, і вважає, що Коен вирішив допомогти добровільно. «Я вказівок, грошей, прохань пану Коену не давав. Я в рамках кампанії зустрічався з багатьма людьми в США. Вони щось говорили, що хочуть нам допомагати, хотіли зрозуміти нашу позицію, напевно, серед них був пан Коен, там було багато людей і відбувався якийсь хаос», — пояснив Зеленський.