Андрій Смирнов — захисник Євромайдану, радник Владислава Каськіва й адвокат головних регіоналів. Профайл нового заступника голови Офісу президента

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Андрій Смирнов — захисник Євромайдану, радник Владислава Каськіва й адвокат головних регіоналів. Профайл нового заступника голови Офісу президента

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Раніше новий заступник голови Офісу президента (ОП) Андрій Смирнов активно підтримував Євромайдан і працював на лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша. У 2015 році його кар’єра та коло спілкування круто змінилися — юрист почав захищати в судах впливових ексрегіоналів, у тому числі, колишнього міністра юстиції Олену Лукаш і колишнього главу фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. Десятого вересня 2019 року Смирнов став заступником голови ОП Андрія Богдана. Як і коли вони познайомилися, що Смирнов говорить про своїх відомих клієнтів і чим займатиметься на новій посаді — у нашому великому профайлі.

Юридична карʼєра та держслужба

Андрію Смирнову 38 років. Він народився в Києві і з дитинства був хуліганом. Замість навчання надавав перевагу дворовим посиденькам із друзями, тому в девʼятому класі через проблеми з поведінкою його мало не вигнали зі школи. Щоб урятувати ситуацію, мама домовилася із вчителькою з правознавства про факультативні заняття з Андрієм. За словами Смирнова, право настільки його зацікавило, що вже в 11 класі він переміг у Всеукраїнській олімпіаді та вступив на факультет правознавства Києво-Могилянської академії без додаткових іспитів.

В університеті Смирнов став старостою курсу й активно займався оргроботою — замовляв проїзні та організовував дні факультету. Володимир Сущенко, тоді декан факультету, згадує, що Смирнов не був відмінником, але вчився добре і завжди мав власну думку з важливих питань. Крім основної юридичної освіти, він закінчив курс політичних студій.

Під час навчання Смирнов познайомився й зі своєю дружиною Зоряною Пелех, і після випускного, у 2003 році, вони разом створили компанію «Бізнес Юр Консалтинг». Юристи-початківці бралися за будь-яку роботу — від складання позовних заяв до консультацій із сімейного, господарського та цивільного права. Сімейний бізнес проіснував до 2006 року. У 2013 фірму безуспішно намагалися реанімувати, перейменувавши в «Дешарт партнерз». Але особисті амбіції взяли гору — Пелех стала приватним нотаріусом, а Смирнов пішов в адвокатуру.

У 2005 році Смирнов разом з Олегом Чернявським заснував компанію «Український центр електронної торгівлі». Партнери хотіли розробити електронну систему забезпечення держзакупівель, але в 2007-му компанію ліквідували.

У 2006 році Смирнов вирішив спробувати себе на держслужбі. Він встиг попрацювати в управлінні земельних ресурсів Запоріжжя, юридичному департаменті Держкомрезерву, був заступником начальника господарського управління СБУ та головою наглядової ради Українського банку реконструкції та розвитку. Незабаром кар’єра чиновника Смирнову набридла, і він вирішив повернутися в приватну практику. «Держслужба —дуже рутинна й бюрократична робота, яка висмоктує енергію, а розвитку не дає», — пояснює він своє рішення.

До кінця нульових Смирнов стає відомим у юридичних колах — його цінують як фахівця, який досконало знає закон і може вирішити будь-яку проблему. У 2012-му, паралельно з приватною практикою, він став позаштатним радником голови Держагентства з інвестицій та національних проєктів (Держінвестпроєкту) Владислава Каськіва. В агентстві Смирнов познайомився з нинішніми членами команди влади — головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим і заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою. Тоді Гусєв був головою департаменту національних проєктів, а Жовква керував департаментом закордонних інвестицій та міжнародної співпраці.

У 2012 році Держінвестпроєкту на масштабні ініціативи з держбюджету виділили понад 500 мільйонів гривень. Але проєкти так і не реалізували, а гроші зникли. Діяльність агентства розслідували НАБУ і САП. Зараз справу передали в суд. За оцінками глави МВС Арсена Авакова, команда Каськіва розікрала близько двох мільярдів гривень. Сам Смирнов каже, що коли зрозумів, що насправді відбувається в агентстві, — пішов. З Каськівим він пропрацював понад рік.

Майдан

На початку десятих Смирнов познайомився з адвокатом Валерієм Карпунцовим. Коли в 2012-му той пройшов у Раду від партії Віталія Кличка УДАР, одразу покликав Смирнова в помічники. Він готував для депутата аналітичні документи й допомагав із юридичними консультаціями. У вільний час колеги зустрічалися та грали в більярд.

Наприкінці 2013-го Смирнов активно підтримував Євромайдан і працював у Штабі національного опору. У центрі правового захисту при штабі він відповідав за прийом громадян і консультував активістів. Коли з’явилися перші жертви, Смирнов разом із колегою Миколою Голодняком у жилетах з написами «Адвокат» вийшли на Грушевського фотографувати тіла активістів. «Прокуратура й поліція цього не робили, а ми розуміли, що буде кримінальне провадження, і хтось повинен був це документувати, — згадує Голодняк. — Коли інші побоювалися, Андрій спокійно та холоднокровно виконував цю роботу».

У 2014-му Смирнов отримав свідоцтво адвоката й разом зі знайомим Ростиславом Пукалом створив ГО «Трибунал». Передбачалося, що організація буде боротися з корупцією, але засновники ГО активно пішли в адвокатуру й затія провалилася.

УКРОП і «справа Корбана»

Захищаючи активістів Майдану, Смирнов зблизився з представниками «Правого сектора» (ПС). Після початку війни на сході він допомагав учасникам АТО і захищав добровольців у судах. Коли лідер ПС Дмитро Ярош вирішив балотуватися в президенти, Смирнов став його уповноваженим представником у ЦВК з правом дорадчого голосу.

Восени 2014 року Смирнов спробував себе в політиці — він балотувався до парламенту як самовисуванець у 49 окрузі (район Костянтинівки та Дружківки Донецької області). У своїй програмі кандидат обіцяв сприяти збереженню та відродженню культурних цінностей і традицій нашого народу. Він набрав 145 голосів — найнижчий результат на окрузі.

На позачергових парламентських виборах 2014 року в Раду пройшов Андрій Денисенко, один із керівників ПС. Він узяв Смирнова собі в помічники. На місцевих виборах 2015-го депутат запропонував Смирнову балотуватися в Дніпропетровську від партії УКРОП. Він отримав майже 32% і пройшов до обласної ради. У грудні 2015 року Смирнов очолив комісію з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства.

На посаді депутата облради Смирнов продовжував займатися адвокатською діяльністю. Наприкінці грудня 2015-го Генпрокуратура затримала лідера партії УКРОП Геннадія Корбана — його підозрювали в розтраті та організації злочинного угруповання. Групу його адвокатів очолив нинішній голова Офісу президента Андрій Богдан: його телефон був єдиним, який затриманий Корбан зумів набрати з памʼяті. Смирнова запросили адвокатом другого фігуранта у справі Корбана — Михайла Кошляка. У березні 2016 року Корбан пішов на угоду зі слідством, а в червні його відпустили на свободу під підписку про невиїзд. Через два місяці Смирнов домігся, щоб Апеляційний суд звільнив Кошляка й закрив провадження щодо нього. «Справа Корбана» була поворотною в карʼєрі Смирнова: він став майже медійним персонажем і завів корисне знайомство з Богданом. Хоча сам адвокат каже, що якихось особливих взаємин із майбутнім шефом у нього тоді не було — просто працювали разом.

More law, less justice (Більше законів — менше справедливості)

Удень 5 листопада 2015 року колишнього міністра Кабміну Миколи Азарова та в минулому адвоката Віктора Януковича Олену Лукаш затримали працівники СБУ. Її підозрювали в розтраті бюджетних коштів. Через 15 хвилин після затримання Смирнову зателефонувала сестра Лукаш Тетяна. Вони були знайомі з 2014 року, коли юрист представляв Яроша в ЦВК, а Тетяна працювала там секретарем. Вона згадує, що тоді Смирнов підтримав їх не лише як адвокат, а й просто як людина. «Захищати «регіоналів» тоді всі боялися. Ми були першопрохідцями», — розповідає адвокат Ростислав Пукало, якого Смирнов залучив до справи Лукаш. Ще одним адвокатом Лукаш був Юрій Іващенко — її одногрупник і заступник на посаді міністра юстиції.

Юрій Іващенко, Олена Лукаш, Ростислав Пукало та Андрій Смирнов. Слухання у справі Лукаш.

Синиця Олександр / УНІАН

Через справу Лукаш від Смирнова відвернулися давні друзі та однодумці з Майдану. Депутат Денисенко відмовився від співпраці зі Смирновим як помічником, а колеги останнього з УКРОПу попросили його покинути Дніпровську облраду. Смирнов залишився депутатом, але зʼявлятися в Дніпрі став рідше — у 2017 році він був відсутній на половині сесій облради. Адвокат каже, що йому дорікали тим, що він захищає «ворогів». Смирнов наполягає — захищав клієнтів, щоб не допустити порушень їхніх прав. «Якщо людина «ворог», то суд визнає її винною».

Втративши давніх друзів, Смирнов отримав багато відомих та впливових у часи Януковича клієнтів: він перекваліфікувався на справи з політичним складником. «З професійного виклику він зробив спеціалізацію», — коротко описує кар’єрний поворот Смирнова Пукало. У 2017-му разом з Іващенком Смирнов створив адвокатське обʼєднання Smyrnov Law Office. Слоган компанії More law, less justice дослівно перекладається як «Більше законів — менше справедливості».

Крім Лукаш, адвокати захищали Олександра Кацубу, Михайла Охендовського, Юрія Цаплієнка, Володимира Петрова та Олександра Барабошка, Ігоря Гужву та В’ячеслава Хімікуса.

Одним із клієнтів Смирнова був і Олександр Єфремов — колишній голова фракції Партії регіонів і єдиний з верхівки регіоналів, хто після втечі Януковича опинився за ґратами. Єфремова звинувачували в державній зраді. Судовий розгляд у цій справі тривав три роки. Смирнов неодноразово критикував роботу правоохоронних органів і стверджував, що справа є політично мотивованою. Двадцять другого липня Єфремова звільнили з-під варти, а 19 вересня суд скасував домашній арешт і замінив його на найбільш м’який запобіжний захід — особисте зобов’язання.

Зараз клієнти знаходять Смирнова через «сарафанне радіо». «За роки практики напрацьовується авторитет, імʼя, репутація, і клієнти виходять на нас без реклами», — пояснює партнер Smyrnov Law Office Кім Веремійчук. Адвокати просять не ототожнювати їх із клієнтами й кажуть, що насамперед цікавляться долею людей, а не ярликами, які на них навішують.

Роками захищаючи регіоналів, Смирнов і сам нерідко повторював їхню риторику: він багато й часто критикував попередню команду Петра Порошенка. Пʼятого січня 2018 року він першим написав про поїздку Порошенка у відпустку на Мальдіви. Цю новину відразу підхопив сайт «Страна.ua», який звинувачують у проросійській та антиукраїнської риториці. У березні 2018-го Смирнов купив на аукціоні картину заступника головного редактора «Страни» Світлани Крюкової із зображенням тепер уже екснардепа Антона Геращенка.

У серпні 2018-го Смирнов запостив фотографію з іще одним другом «Страни» Андрієм Портновим. У той час колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича жив в Австрії. За словами адвоката, дружніх стосунків між ними немає, а Портнов — високопрофесійний юрист, якого знає весь юридичний істеблішмент. Портнов відмовився коментувати стосунки зі Смирновим theБабелю.

Офіс президента

Сьомого серпня Смирнов став членом робочої групи з питань реформування кримінальної юстиції в Комісії з питань правової реформи. А 10 вересня президент призначив його заступником керівника свого Офісу Андрія Богдана. Смирнов загадково каже, що на цю посаду він прийшов «на запрошення», але хто його запросив — говорити відмовляється. «Мені здалося, що з цією командою людей ми можемо провести швидкі та ефективні зміни». Він запевняє, що перед призначенням припинив будь-які контакти з клієнтами

В ОП Смирнов буде займатися тим же, чим у свій час Портнов за Януковича та Олексій Філатов за Порошенка — правовою політикою, правоохоронною діяльністю та судовою системою. Головна його перевага, вважають колеги, в тому, що він розуміє, як працює система, знає її недоліки та бачить, як їх виправити. Сам Смирнов своїми головними пріоритетами називає судову та правоохоронну реформи, але як вони будуть реалізовані, поки не уточнює. Каже, що це тема для окремого інтервʼю.