Усі обговорюють «формулу Штайнмаєра» і кажуть про «капітуляцію», а я нічого не розумію. Допоможіть! Що це все означає? (Спойлер: нічого)

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Усі обговорюють «формулу Штайнмаєра» і кажуть про «капітуляцію», а я нічого не розумію. Допоможіть! Що це все означає? (Спойлер: нічого)

Rainer Jensen / picture alliance via Getty Images

Уже кілька тижнів у медіа та соціальних мережах обговорюють «формулу Штайнмаєра», питання про неї навіть ставили на пресконференції звільненого з полону Олега Сенцова. Учора, 18 вересня, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що від імені України дав згоду на застосування «формули Штайнмаєра» на Донбасі. Колишня в. о. міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун одразу ж назвала це капітуляцією. У коментарях під постом з нею погодились. Того ж дня колишній військовий ССО Олексій Белько заявив, що замінував міст Метро і погрожував його підірвати, а його товариш по службі написав, що Белько вимагав «зупинити капітуляцію» (насправді він вимагав зустрічі з дівчиною). Що таке «формула Штайнмаєра» і чи справді вона означає здачу переговорної позиції? На прохання theБабеля це пояснює Роман Безсмертний, колишній представник України в Мінському процесі, який був і на зустрічі «нормандської четвірки», де цю формулу обговорювали. Якщо коротко: вислів «формула Штайнмаєра» поки що нічого не означає.

Коли зʼявилася «формула Штайнмаєра»?

Формально — у 2015 році в Парижі, під час зустрічі «нормандської четвірки». Після чотирьох годин перемовин учасники зрозуміли, що з деяких пунктів згоди немає. Вони зійшлись на тому, що проводити вибори на окупованих територіях (вибори в «ЛНР» та «ДНР» прописані в Мінських угодах) можна тільки за законами України. Лідери чотирьох країн вийшли з кімнати перемовин. Після цього міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр сказав: «Через 90 днів після того як Верховна Рада ухвалить закон про вибори і його підпише президент, мають відбутись вибори на окупованих територіях».

Чи закріпили пропозицію Штайнмаєра в будь-якому документі?

Ні. Це була просто балачка. Через два місяці після зустрічі в Мінськ прийшов лист із підписами Штайнмаєра та міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса. В ньому йшлося про таке:

  • треба провести вибори через 90 днів після прийняття закону про вибори;
  • у день виборів тимчасово набуде чинності закон про особливості місцевого самоврядування;
  • після того як Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ верифікує вибори і визнає, що вибори відбулися відповідно до норм і правил ОБСЄ, закон про особливості самоврядування набуде чинності на постійній основі.

Чи були якісь документи крім цього листа? Ні.

А ці вимоги що, не обовʼязкові до виконання?

Ні, це просто лист. Про таке в Парижі не говорили, на рівні Тристоронньої групи не обговорювали, глави держав «нормандської четвірки» нічого не ухвалювали й не підписували. Українська сторона ніякої згоди не давала. Того, що називають «формулою Штайнмаєра», ніде не існує виписаного чи навіть проговореного.

А вибори будуть на окупованій території?

Можливо, колись і будуть, а можливо, і ні. Мінські домовленості говорять тільки, що вибори на окупованій території відбудуться за законом України. А от коли вони будуть, як буде набувати чинності закон про особливості місцевого самоврядування — ніхто, ніколи, ніде ці питання не обговорював.

А чого тоді всі про це говорять?

Річ у тім, що в 2016 році питання, на які не було відповідей (наприклад, вибори, амністія для бойовиків), вивели за рамки опрацювання підгрупами Тристоронньої контактної групи. Тобто вирішити ці проблеми повинні глави країн-учасниць «нормандської четвірки». Але 12 липня 2019 року в Парижі зустрілися радники з зовнішньополітичних питань глав держав. На цю зустріч поїхав Вадим Пристайко як радник Зеленського. Там обговорювали 12 пунктів, серед яких 12-м пунктом були «формула Штайнмаєра, модальності виборів» та «амністія». Цей пункт запропонували обговорити в підгрупах ТКГ. Тобто повернули ці питання до обговорення. Так вислів «формула Штайнмаєра» знову потрапив в інформаційне поле.

Тоді що означає особливий статус окупованих територій?

Насправді мається на увазі закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який ухвалили ще в 2014 році. І там навіть ідеться про вибори та про «недопущення кримінального переслідування й покарання осіб — учасників подій на території Донецької, Луганської областей». Закон існує вже пʼять років, і нічого нового в цьому немає.

Ну і що далі буде?

Нікому не відомо. Навіть слова Вадима Пристайка: «Ми домовилися про «формулу Штайнмаєра», і я дав згоду» практично нічого не означають. Бо ніякої формули документально нема, і Україна не підписувала ніякої згоди. Тому чи будуть вибори, як, коли та яким чином — невідомо.