«Вершина — це остання точка перед спуском». Переказуємо велике інтервʼю Ігоря Коломойського виданню Цензор.Нет — у девʼяти простих тезах

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
«Вершина — це остання точка перед спуском». Переказуємо велике інтервʼю Ігоря Коломойського виданню Цензор.Нет — у девʼяти простих тезах

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Бізнесмен Ігор Коломойський дав чергове велике інтервʼю, цього разу — головному редакторові видання Цензор.Нет Юрію Бутусову. У ньому він скаржиться на апетити Ріната Ахметова, пророкує, що депутати фракції «Слуги народу» неминуче «будуть бл*дувати», коментує роботу голови Офісу президента Андрія Богдана і малює стратегію закінчення війни з Росією — зняття санкцій в обмін на території. Переказуємо його інтервʼю у девʼяти простих тезах.

  • Зараз в Україні живуть 35 мільйонів людей. Якщо через пʼять років президентства Володимира Зеленського буде 38 мільйонів — його треба обирати на другий термін, якщо ні — «ауфвідерзейн».
  • Петро Порошенко зруйнував корупційний принцип роботи політичної еліти, коли запровадив (під тиском МВФ) електронні декларації для чиновників.
  • Індійська компанія «Лакшмі Міттала» володіє комбінатом «Криворіжсталь» вже чотирнадцять років. Через викиди комбінату смертність від раку легенів у Кривому Розі впʼятеро вища, ніж у Дніпрі. СБУ правильно зробила, що порушила кримінальну справу проти менеджменту.
  • На схемі «Роттердам +» за допомоги Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана компанії Ріната Ахметова заробили приблизно 3,5 мільярда доларів. Крім того, «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського заробляє мільярди доларів, продаючи руду в Китай, — замість того, щоб плавити з неї сталь і виробляти прокат, даючи роботу українським підприємствам. На продаж руди держава повинна накласти величезну ренту. Група «Приват», видобуваючи нафту, платить ренту приблизно у 30 відсотків. Компанії Ахметова сплачують ренту приблизно у два відсотки. При цьому Рінат Ахметов «не в курсі проблеми ренти [...]. Якщо він вже відрізняє виручку від прибутку, то я готовий з ним розмовляти на цю тему».
  • У новому уряді свої посади збережуть глава МВС Арсен Аваков і міністр фінансів Оксана Маркарова.
  • Частина депутатів фракції «Слуга народу» неминуче «почне бл*дувати». «Під ризиком виходу [з фракції] десь до ста осіб. Паршивими вівцями будуть насамперед бізнесмени». Щоб знизити цей ризик, потрібно підняти народним депутатам зарплату до пʼяти тисяч доларів (дві тисячі потрібні самому депутату, три тисячі він віддаватиме дружині). Якщо з фракції вийдуть 100 депутатів, за рік будуть нові парламентські вибори.
  • Глава Офісу президента Андрій Богдан перебуває в ейфорії. Він занадто захопився соціальними мережами, тому зіткнення з реальним світом іноді сприймає болісно — особливо, коли журналісти захоплюють його зненацька. Богдан поки що все робить правильно. Але варто памʼятати, «що вершина — це остання точка перед спуском».
  • Якщо б на Донбасі спочатку не почався громадянський конфлікт, там не зʼявилася б і регулярна російська армія.
  • Для того щоб закінчити війну, потрібно запропонувати Росії правила врегулювання, які буде вигідно виконувати і їй, і європейським країнам, — а вони мріють зняти з Росії санкції. Тому потрібно запропонувати знімати «Донбаську» частину санкцій в обмін на повернення територій і контролю над російсько-українським кордоном. Донбасу на пʼять років треба надати особливий статус, а потім провести вибори за українськими законами. При цьому питання Криму і питання Донбасу доведеться розділити та торгуватися за ці території по черзі.
Попередження про конфлікт інтересів

Бізнесмен Ігор Коломойський є інвестором theБабеля

Автор:
Гліб Гусєв

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо