За депутатами нового скликання буде стежити «Великий брат». У чому суть технології та чому приховують її творців — у бліцінтервʼю з адептом ідеї Давидом Арахамією

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
За депутатами нового скликання буде стежити «Великий брат». У чому суть технології та чому приховують її творців — у бліцінтервʼю з адептом ідеї Давидом Арахамією

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

З 29 серпня, починаючи з першого засідання Ради, у парламенті має запрацювати «Великий брат» — система моніторингу голосувань депутатів. За її допомогою у «Слузі народу» (СН) хочуть відстежувати появу неформальних депутатських груп і мінімізувати політичну корупцію. Моніторити «Великий брат» буде всіх, а не лише «слуг». Щоб система зібрала достатню базу даних, навчилася й почала видавати релевантні дані, потрібно від чотирьох до шести місяців. Проти «Великого брата» уже висловилися двоє мажоритарників від СН — Олександр Дубінський і Макс Бужанський. Моніторинг вони вважають обмеженням волі депутатів і початком партійної диктатури. Потенційний глава фракції СН у парламенті Давид Арахамія каже, що це не так. А як — він розповів у бліцінтервʼю theБабелю.

Хто придумав стежити за голосуванням депутатів?

До мене прийшли хлопці-активісти, які займаються розробками у сфері штучного інтелекту. Вони вивчали, як за допомогою технологій можна мінімізувати корупційні ризики, і придумали такий алгоритм. Я цю ідею підтримав і розповів про неї.

Хто ці «хлопці»?

Вони просили залишитися анонімними — побоюються, що на них будуть намагатися впливати та просити дати доступ до програми, зробити її вразливою.

Що це за технологія і за яким алгоритмом вона працюватиме?

Усе базується на відкритих даних із сайту Верховної Ради. Там є розділ з поіменним голосуванням за кожен законопроєкт. Ці дані потрібно промаркувати за ключовими словами. Наприклад, закон про податки, сільське господарство або землю. Далі цю інформацію аналізують стандартні програми — такі є у Microsoft та IBM. У процесі програма навчається: чим більше даних ми завантажимо — тим точніше буде система. Після аналізу даних машина може виявити аномалію й оповістити про неї. Природу аномалії ідентифікує вже людина.

І як це допоможе боротися з політичною корупцією?

Ця програма буде аналізувати роботу всіх депутатів парламенту, не тільки нашої фракції. Вона може виявляти синхронне голосування депутатів з іншими депутатськими групами — це схоже на політичний корупційний ризик?

Не обовʼязково. У фракції можуть бути депутати з різними позиціями з різних питань

Плюралізм думок повинен бути. Підсвічена аномалія — це просто сигнал. Далі потрібна людина, яка буде це аналізувати. Умовно, без програми людині довелося б перевіряти тисячу голосувань, а з машиною — тільки 20 «дивних».

Хто буде їх аналізувати?

Це система інформування. Так само, як у ProZorro є система, яка аналізує корупційні ризики тендерів. Це буде загальнодоступна інформація, і її зможе аналізувати хто завгодно. Хочете — ви, чи можу я.

Що буде, якщо підозри в корупції підтвердяться?

Будемо працювати з цими депутатами, вести виховні бесіди. Якщо є суттєві докази — подавати скарги в правоохоронні органи. Будемо всіма законними методами намагатися цьому запобігати, інформувати громадськість, журналістів-розслідувачів.

Це ваша особиста ініціатива чи партійна?

Ідея моя, але її активно підтримали мої однопартійці. У нас одна повістка — ми хочемо, щоб політичної корупції не стало, і будемо підтримувати будь-які ініціативи в цій сфері.

Ця система допоможе боротися з кнопкодавством?

Ні. Для цього потрібна сенсорна кнопка [працює за відбитком пальця]. IT департамент Ради каже, що кнопка існує вже вісім років, але нею не користуються, бо не вистачає якихось паперів. Я хочу запровадити ще Face ID при голосуванні, як у нас у телефонах. Але це додаткові гроші та багато бюрократичних процедур. Плюс до всього, за кнопкодавство ми хочемо ввести кримінальну відповідальність. З ним потрібно боротися жорсткіше, не просто ретроспективним аналізом даних.