Українські миротворці в Конго опинилися в епіцентрі епідемії черевного тифу та холери. Їх не вакцинували до відправки — через 3 місяці їм додому

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Українські миротворці в Конго опинилися в епіцентрі епідемії черевного тифу та холери. Їх не вакцинували до відправки — через 3 місяці їм додому

Flickr / Ministry of Defense of Ukraine

У пʼятницю, 9 серпня, у клубі при Головному військовому клінічному госпіталі відбулася закрита зустріч. На неї приїхали начальник медслужби Міністерства оборони Ігор Хоменко, представник Офісу президента Максим Кречетов, посол UNICEF Тарас Тополя, лікарі-інфекціоністи, імунологи, епідеміологи та представники МОЗ. Вони обговорювали, чи варто екстрено вакцинувати українських миротворців у Демократичній Республіці Конго (не плутати з Республікою Конго). МО не змогло закупити потрібні вакцини, тому миротворці вирушили в Конго без щеплень від черевного тифу, холери, легеневої чуми та менінгіту. Всесвітня організація охорони здоровʼя вважає обовʼязковим тільки щеплення від жовтої лихоманки та поліомієліту, решта — за ситуацією. Тепер ситуація критична: в Конго спалахи холери, легеневої чуми, лихоманки Ебола та шість випадків зараження черевним тифом серед військових і цивільних у районі, де розташована база. Тим часом в Україні шукають винних, а Тарас Тополя, який порушив цю тему, отримує анонімні погрози.

Український контингент у Конго не прищепили від смертельних і заразних хвороб, а в Конго відразу кілька епідемій

У травні 2019 року 18-й окремий вертолітний загін ЗСУ відправили з миротворчою місією в Конго. Згідно з меморандумом, який описує умови місії, Україна повинна вакцинувати своїх військових перед відрядженням. Зараз у регіонах, де розташовані бази миротворців, поширені лихоманка Ебола, легенева чума та холера.

Уже після того як українські миротворці вирушили в Конго, молодіжний посол UNICEF Тарас Тополя та його напарник з гуманітарного фонду допомоги військовим Сергій Вусик дізналися від службовців 18-го загону, що їх не вакцинували від легеневої чуми, черевного тифу, менінгококової інфекції та холери. (Вакцини від лихоманки Ебола не існує.)

«Я підтримую контакт з військовими в Конго, Афганістані й АТО. Інформацію про те, що немає вакцин, дізналися безпосередньо від хлопців з Конго. Почали перевіряти. Зʼясували, що в Конго відправили 250 осіб, близько 80 відсотків не вакциновані, у решти діє старе щеплення. Раніше в усіх місіях усі були вакциновані, траплялися лише поодинокі випадки, коли чогось не вистачало», — розповів theБабелю Вусик.

Двадцять четвертого липня Тарас Тополя написав про це у Facebook. У відповідь МО на офіційному сайті повідомило, що миротворцям зробили обовʼязкові щеплення від жовтої лихоманки, гепатитів А і В, дифтерії та правця. Щеплення від холери, черевного тифу, менінгіту, як вказало МО, є рекомендованими, а не обовʼязковими.

Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) у своїй інструкції вказує, що при поїздці в Конго обовʼязковим є лише щеплення від жовтої лихоманки. Однак, крім інструкції ВООЗ, миротворчі сили керуються рекомендаціями ООН і епідеміологів, які змінюються щороку в залежності від епідеміологічної ситуації в країні. Наприклад, інститут Statens Serum при Міністерстві охорони здоровʼя Данії надає вичерпний перелік обовʼязкових щеплень для поїздки в Конго. У нього входять щеплення проти гепатитів А і В, жовтої лихоманки, дифтерії, менінгококової інфекції, черевного тифу та малярії.

Щеплення від хвороб. Навпроти країни — літерне позначення, знизу розшифровка.

«Бабель»

Крім того, 1 травня, напередодні відправки миротворців, МО отримало лист з ООН. У ньому йшлося, що в Конго — епідемія черевного тифу, легеневої чуми та лихоманки Ебола, і військовослужбовців слід прищеплювати від цих захворювань.

Лист із попередженням про спалахи легеневої чуми, холери та черевного тифу.

«Бабель»

Українських солдатів прищепили тільки від жовтої лихоманки, гепатитів А і В, дифтерії та правця.

У Конго почалася епідемія лихоманки Ебола, і з епідеміями інших хвороб там боротися не встигають

У грудні 2018 року в країні відбулися президентські вибори, де ставленик чинного президента Джозефа Кабіли програв лідеру опозиції Феліксу Чісекеді. Кабіла став першим главою держави в історії Конго, який залишив свою посаду не внаслідок військового перевороту. Тепер вони з Чісекеді борються за владу в парламенті країни.

Політичне протистояння розділило на два табори й чиновників органів охорони здоровʼя: вони сперечалися про те, яку експерементальну вакцину краще використовувати, і звинувачували один одного в некомпетентності. У підсумку глава МОЗ Конго подав у відставку, а координатор урядового комітету з боротьби з епідемією визнав, що вдалося виявити лише 50 відсотків хворих на лихоманку Ебола. У країні оголосили надзвичайний стан. За останніми даними, вірусом Ебола заразилися вже понад дві з половиною тисячі людей. Це другий за величиною спалах лихоманки після епідемії у Західній Африці 2014—2016 років, коли зафіксували понад 11 тисяч смертей від вірусу.

Через загрозу епідемії лихоманки на другий план відійшла боротьба з найбільшими за останні 20 років епідеміями кору та холери. Медики кажуть, що через брак фінансування в деяких районах довелося навіть перервати вакцинацію від цих хвороб. Тільки в період з січня по червень кором і холерою захворіли близько 120 тисяч людей. Саме про ці епідемії ООН попереджало Україну, тому щеплення від тифу, холери та менінгіту були обовʼязковими.

Міноборони хотіло вакцинувати військових. Але не змогло

Проблема з вакцинацією миротворців виникає щороку. Річ у тім, що Міністерство оборони має право купувати лише сертифіковані вакцини, а вони є не від усіх хвороб. Наприклад, в Україні немає сертифікованої вакцини від холери. «Зараз розробляють законопроєкт, щоб дозволити купувати Міноборони вакцину без реєстрації, — розповіла theБабелю колишня експертка Офісу реформ МОУ в Головному військово-медичному управлінні Марія Назарова. — Зараз цього робити не можна. Наприклад, вакцина від холери не зареєстрована, а сума за реєстрацію більша за прибуток, який отримає фармкомпанія від продажу вакцин».

За словами Сергія Вусика, МО оголосило тендери на закупівлю вакцин від черевного тифу та холери, але купити їх не встигло. Тому військових прищепили тим, що було. Керівництво 18-го вертолітного загону звернулося до представника ООН з проханням вакцинувати українських миротворців у госпіталі ООН. Із госпіталю прийшла відповідь, що вакцини проти холери, черевного тифу, менінгококової інфекції відсутні та в госпіталь ООН не поставляються.

Лист, в якому йдеться, що вакцин у госпіталі ООН у ДР Конго немає.

«Бабель»

У нас немає точних даних про те, чи є випадки захворювань (і смертей) серед миротворців — є тільки суперечливі коментарі

Під постом Тараса Тополі у Facebook деякі користувачі писали про смерті українських миротворців. Вусик намагався з ними звʼязатися. «Факти смерті є, але ми не знаємо причин, — говорить він. — Вдови мовчать, а після наших запитань взагалі ігнорують нас і не відповідають на повідомлення».

Якщо це виявиться правдою, і Україна відкличе своїх миротворців з Конго — це завдасть серйозного удару по репутації країни на міжнародній арені: вона не виконала умови меморандуму і недбало поставилася до попереджень ООН. Після того як посол UNICEF Тополя опублікував у своєму Facebook частину документів, йому надіслали СМС з погрозами на адресу його дітей.

На закритій зустрічі 9 серпня голова медслужби МО Ігор Хоменко сказав, що в українському миротворчому контингенті немає випадків захворювання або смерті. Він навіть пропонував подзвонити лікарю місії в Конго, але так цього і не зробив.

На закритій зустрічі вирішили вакцинувати миротворців безпосередньо в Конго. На це залишається всього кілька місяців

На зустрічі в клубі при Головному військовому клінічному госпіталі ухвалили рішення вакцинувати українських військовослужбовців на місці — на базі миротворців у Конго. Деякі учасники зустрічі виступили проти. Наприклад, головна інфекціоністка МО Маріанна Павловська заявила: «Як лікар я проти. На базах є лікарі, які оглядають військових щодня. Цього достатньо». За її словами, вимоги наказів про вакцинацію врахували, а для профілактики холери досить дотримуватись правил гігієни. Головний епідеміолог МО Вадим Петров з нею не погодився: «Вакцинувати треба обовʼязково. Ми зможемо їх захистити». Доцент кафедри терапії інфекційних захворювань Валентина Кирієнко наполягала на негайній вакцинації від холери, тифу, менінгіту та легеневої чуми.

У підсумку на нараді вирішили, що необхідно вакцинувати військових від трьох захворювань: черевного тифу, холери та менінгіту, а від легеневої чуми провести профілактику.

Однак у Міністерства оборони немає необхідних вакцин. Щоб їх придбати, МО і МОЗ доведеться написати лист у Червоний Хрест з проханням надати вакцину, а коли вакцину виділять, доставити її в Конго. На листування, погодження та транспортування піде, у кращому разі, кілька тижнів. Крім того, два тижні необхідні, щоб щеплення почало діяти — організм адаптується до вакцини близько 14 днів. Миротворці повертаються в Україну в листопаді цього року — вже через три місяці.

Миротворці перебувають у зоні епідемії та виконують бойові завдання, можливо, контактуючи з зараженими. Щеплення — це завжди мікродоза хвороби, вона може підвищити ризик зараження. За словами інфекціоністів та імунологів МО, українським миротворцям нічого не загрожує: прищеплювати їх будуть поетапно, максимум що їх чекає — підвищена температура протягом дня. Після повернення додому миротворців помістять у карантин.

16 січня 2019 року, Бені, Демократична Республіка Конго. Масіка Любахо та Катсува Мукуро приїхали в Центр лікування лихоманки Ебола, щоб відвідати свою 15-річну дочку Джулі, яка, імовірно, заразилася лихоманкою Ебола.

Vincent Tremeau / World Bank