Офіс президента пропонує усунути Віталія Кличка від керування Києвом. Як це хочуть зробити? Суть конфлікту у простих питаннях і відповідях

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Офіс президента пропонує усунути Віталія Кличка від керування Києвом. Як це хочуть зробити?  Суть конфлікту у простих питаннях і відповідях

«Бабель»

У Києві починається бюрократична боротьба за повноваження: глава Офісу президента попросив Кабмін ініціювати звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. Це не вперше, коли президент намагається усунути мера столиці від важелів керування містом, використовуючи колізії в законодавстві. Річ у тім, що з юридичного погляду влада в Києві влаштована особливо: її регулюють одразу кілька законів, включаючи Конституцію, і їхні окремі положення суперечать одне одному. Кореспондентка theБабеля Марія Ульяновська пояснює суть юридичної суперечки у простих питаннях і відповідях.

Що сталося?

Глава офісу президента Андрій Богдан написав листа в Кабінет міністрів. У ньому він попросив Кабмін ініціювати звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Звільняти Віталія Кличка буде президент Володимир Зеленський, але спочатку Кабмін повинен запропонувати йому це зробити. (Мовою бюрократії це називається «внести подання на звільнення».)

Добре, Богдан просить Кабмін ініціювати звільнення Віталія Кличка. Чим він аргументує своє прохання?

У листі Андрій Богдан пише, що за законом голови місцевих держадміністрацій займають свої посади, поки не змінюється президент. Президент змінився, і тепер він має право призначити нових голів місцевих держадміністрацій.

Тепер Кабмін зобовʼязаний ініціювати звільнення Кличка? Взагалі, Кабмін був зобовʼязаний хоч якось відреагувати на лист Андрія Богдана?

Ні і ні. Але премʼєр-міністр Володимир Гройсман уже пообіцяв розглянути лист Богдана на найближчому засіданні. Якщо Кабмін погодиться і запропонує президенту звільнити Віталія Кличка, Володимир Зеленський напевно це зробить.

Припустімо, Кабінет міністрів підтримає Богдана і запропонує президенту звільнити Віталія Кличка з посади голови КМДА. Президент має право це зробити?

Так. Конституція дає йому таке право — він призначає і звільняє голів місцевих держадміністрацій і КМДА.

Звільнивши Кличка, він зможе призначити на посаду очільника КМДА іншу людину?

Тут і криється каверза. Якщо керуватися законом «Про столицю» — то зможе. А якщо спеціальним розʼясненням Конституційного суду — то ні (при цьому рішення КС має більшу юридичну силу, ніж закон).

З юридичного погляду владу в Києві влаштовано по-особливому. У Києва є обраний міський голова (мер) — голова місцевого, міського самоврядування. На ньому також функції голови КМДА — виконавчого органу, який є частиною вертикалі виконавчої влади. Формально голову КМДА призначає президент. Проте, за рішенням Конституційного суду, він зобовʼязаний призначити на цю посаду обраного київського міського голову — тобто того самого Віталія Кличка.

Тоді навіщо Богдан написав листа в Кабмін? І чому заварилася вся ця каша?

Судячи з усього, голова ОП Андрій Богдан і сам президент хочуть усунути Віталія Кличка від керування Києвом: спочатку призначити на посаду голови КМДА свою людину, а потім змінити закон «Про столицю» і розділити повноваження мера Києва та голови КМДА.

Таку схему намагалися втілити й раніше?

Так. Уперше це спробував зробити президент Леонід Кучма в 2003 році — він хотів звільнити з посади голови КМДА обраного мера Олександра Омельченка. Тоді йому завадив Конституційний суд. Він розтлумачив, що главою виконавчої влади в місті повинен бути обраний міський голова, і що навіть коли президент звільнить Омельченка, усе одно буде вимушений призначити головою КМДА його.

Вдруге це спробував зробити президент Віктор Янукович — він хотів замінити обраного мера Леоніда Черновецького. Для цього парламентська більшість Партії регіонів змінила закон «Про столицю» і дозволила президенту призначати голову КМДА на власний розсуд. Ця редакція закону чинна і зараз. Вона суперечила і суперечить рішенню Конституційного суду. Віктор Янукович, свого часу, рішення КС проігнорував.

І чим закінчилося протистояння Януковича і Черновецького?

Віктор Янукович призначив головою КМДА нардепа від Партії регіонів Олександра Попова, і мер Черновецький втратив велику частину повноважень. Після цього єдине, що стримувало Януковича від того, щоб установити повний контроль над містом — це міська рада народних депутатів. Саме міськрада затверджує бюджет міста, програму його розвитку і Генплан. Більшості Партія регіонів у міськраді не мала. Політсила розраховувала здобути її на чергових місцевих виборах у 2015 році. Але не встигла.