Собаки теж хочуть розслабитися: у світі зростає ринок зоотоварів з марихуаною — переказуємо матеріал Bloomberg

Автор:
Марія Ульяновська
Дата:
Собаки теж хочуть розслабитися: у світі зростає ринок зоотоварів з марихуаною — переказуємо матеріал Bloomberg

Собака фоторедакторки theБабеля Насті Гудзь. Ніколи не вживала канабідіол.

«Бабель»

У США продовжує зростати ринок канабідиолу (КБД) — заспокійливої речовини, яка міститься в медичній марихуані. Його капіталізація до 2023 року складе 24 млрд доларів. При цьому 7% від продажів — це добавки для тварин. Хоча використання медичної марихуани як домішки до продуктів харчування ще до кінця не досліджено, і тим більше не вивчена її користь для домашніх тварин, деякі власники вважають, що КБД здатний знімати біль, допомагати від артриту та заспокоювати нервову систему, пише Bloomberg.

Келсі Браун, хазяйка 14-річного басенджі Дінго, збиралася його приспати. Собака страждав від артритних болів у шиї та спині, майже не ходив і відмовлявся від їжі. У тварини були напади тривоги і рання стадія захворювання нирок.

Браун стала тричі на день давати йому краплі екстракту КБД вартістю 120 доларів за 30 мілілітрів. «Уже через тиждень Дінго знову застрибував на диван». Сьогодні Дінго вже 16 і з ним усе гаразд.

Інша власниця собаки, Надія Найт із Портленда, прочитавши статті в інтернеті, стала двічі на день давати своєму пуделю олію КБД. Після цього в собаки припинилися щоденні напади блювоти.

Аканах Фалланассі з Німеччини давав папугам КБД, щоб послабити тривожність, через яку вони клювали своє пірʼя. Карен Гайтон із Ванкувера давала своєму собаці екстракт коноплі замість заспокійливого, коли возила його на стрижку.

За останні роки світовий ринок товарів для домашніх тварин виріс до 130 мільярдів доларів. Не в останню чергу, завдяки тому, що господарі готові витрачати більше на продукти преміум-класу. Тепер компанії роблять ставку на те, що КБД стане наступним преміум-інгредієнтом, що підвищує прибуток.

Невеликі компанії-стартапи знаходять клієнтів в інтернеті і збувають продукцію через локальні магазини. Тоді як корпорації, які домінують на ринку товарів для домашніх улюбленців, чекають, коли цю нішу врегулюють на законодавчому рівні.

Чак Сміт, один із засновників Therabis, дочірньої компанії американського виробника марихуани Dixie Brands Inc., разом із ветеринаром розробив лінію КБД-продуктів для собак. Їхні «Спокій і тиша», «Рух» і «Стоп сверблячка» доступні у понад 100 магазинах із 2017 року. Найбільша в світі компанія з виробництва марихуани Canopy Growth Corp. уклала контракт на розробку КБД-продуктів для тварин із популярною американською телеведучою Мартою Стюарт.

Світові лідери ринку товарів для тварин, як-от Mars, Nestlé, General Mills і J. M. Smucker, можуть незабаром викупити такі маленькі бренди.

У квітні компанія Nestlé почала продавати товари з вмістом КБД під маркою Garden of Life, яку купила в 2017 році. У них в асортименті є капсули, олії та спреї. А фірма Purina, головна компанія Nestlé з товарів для тварин, заявила, що розглядає створення КБД-корму для собак.

Виконавчий директор Американської асоціації ветеринарів Джим Пенрод каже, що ветеринарам офіційно заборонено рекомендувати КБД. Через те, що власники домашніх тварин не можуть отримати кваліфіковану пораду, вони самі розробляють дозування канабіодилу.

Стефані МакГрат — професор ветеринарної лікарні штату Колорадо, яка проводить клінічні дослідження з КБД. Вона каже, що деякі дослідження обнадійливі, але щоб зʼясувати, чи може КБД допомагати від болю і судом у собак, необхідно додатково вивчати це питання .

Такий скептицизм навряд чи сповільнить появу КБД в зоомагазинах.