Перший помічник Зеленського Сергій Шефір дав велике інтервʼю «Лівому берегу». Ось найголовніше — у 390 словах.

Автор:
Євген Спірін
Дата:

Перший помічник президента Володимира Зеленського Сергій Шефір дав велике інтервʼю виданню «Лівий берег». Шефір — земляк, бізнес-партнер і кращий друг глави держави; до призначення Андрія Богдана саме його пророкували на посаду глави президентської адміністрації. theБабель поговорив із Шефіром ще в травні. З того часу Зеленський встиг стати президентом, розпустити парламент, змінити глав ОДА та привести свою партію «Слуга народу» до парламентських виборів. В інтервʼю «Лівому берегу» Шефір розповідає про стосунки з президентом, свої повноваження, бізнес «Кварталу 95», інформаційну політику та майбутні переговори з Володимиром Путіним. Ось головні цитати з його інтервʼю Соні Кошкіній.

Між нами [з Зеленським] ревнощів ніколи не було... Ми лаємося так, як можуть сваритися тільки дуже близькі друзі. Навіть у момент скандалу ми один одного по-чоловічому цінуємо і любимо. Моя основна задача — бути поруч і стежити за тим, щоб він, ставши політиком, залишився людиною. Він [Зеленський] мало через які питання комплексує. Тільки коли його ставлять у позицію «ти обіцяв і не зробив». У нього комплекс суперпорядності. Володимир Олександрович вміє слухати, він дуже швидко вчиться. Але ніколи не стане мудрувати, якщо не розбирається в питанні. Найбільше він цінує, після передвиборчої кампанії, підтримку народу. Для нього це дуже важливо.

До мене приходять люди — відбувається багато зустрічей: щось розповідають; скаржаться, що не можуть потрапити до президента. Я жартома називаю свій кабінет місцем морального розвантаження.

У нас нормальні стосунки з Андрієм [Богданом]. Хтось називає його трошки невихованим. Я багато чув про Андрія поганого, але також мені багато розповідали про його професійні якості. Він складна людина, але ми всі, знаєте, не без недоліків. У нас з ним в цілому нормальні стосунки, хоча трапляються і сутички. Він любить перебивати у розмові. У нього такий стиль — тисне, наполягає на своєму. Він дуже пробивний, і якщо це направити в правильне русло. Можливо, якісь розбіжності були. Але не конфлікт. ...Я не помічав, щоб Андрій продавлював своїх людей. Ні в СБУ, ні в інші структури. Хіба тих, із ким йому в Адміністрації у нас працювати.

Ми хочемо вийти на нормальний переговорний процес із Росією. Для цього потрібно зробити перший крок. Повинен бути мир. Будь-яка війна закінчується переговорами. Але без втрати територій з нашого боку! Я переконаний, що ми готові на переговори. Путін хотів би вийти з цієї ситуації з гордо піднятою головою. Крим — дуже важка тема. Давайте почнемо з [Донбасу], а закінчимо півостровом. Зараз перше завдання — повернути моряків. [Медведчук] нам зовсім не потрібний, ми намагаємося відсторонитися від нього, дистанціюватися.

Є ідея розробити законопроєкт про те, що медіаресурс не має права купувати людина, яка веде бізнес у Росії. Або близька до власника людина. Ми ведемо роботу зі створення каналу, який був би сильним інформаційно. Чи то буде інтернет-платформа, чи то супутниковий канал.

Вони [команда Коломойського] реально зупинили війну в Дніпрі. Ми спілкуємося з усіма олігархами, тому що хочемо їх посадити за один стіл переговорів. Добитися того, щоб вони працювали на країну, за єдиними правилами. Що стосується Ахметова, так він допоміг придбати 200 швидких.