Зʼїзд партії «Слуга народу» виключив із передвиборчого списку сімох кандидатів у депутати. Хто вони?

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Зʼїзд партії «Слуга народу» 7 липня в «закритому» режимі виключив зі списку сімох кандидатів у народні депутати. Про це повідомляє пресслужба партії. «Сьогодні на зʼїзді було вирішено виключити зі списку деяких кандидатів на підставі надісланої інформації: Боярчук Роман Михайлович (номер 71 у списку); Вітікач Віталій Вікторович (177); Кавун Ольга Олександрівна (78); Соколов Михайло Юрійович (99); Рагімова Анастасія Борисівна (170)», — йдеться в повідомленні партії. Ще двоє звернулися до голови партії із заявою про виключення з переліку за власним бажанням: Баланюк Юрій Вікторович (164) і Коробкова Олена Анатоліївна (31).

Хто ці люди?

На сайті ЦВК зазначено, що Боярчук Роман Михайлович (був 71-м номером у списку) народився 10 червня 1973 року, громадянин України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня. За даними ЗМІ, Боярчук працював начальником державного управління кіберзахисту Держспецзвʼязку.

Як стверджують «Схеми: корупція в деталях», Боярчук повʼязаний з історією про реєстрацію нібито фальшивої електронної декларації від імені тодішнього члена НАПК і нинішнього заступника керівника Офісу президента Руслана Рябошапки.

Група експертів дійшла висновку, що електронний ключ був виданий фейковому Рябошапці державним підприємством «Українські спеціальні системи».

За словами журналістів, Романа Боярчука називають одним з винних у технічній стороні підробки «електронного ключа Рябошапки».

Одесит Віталій Вітікач (був №177 в списку) народився 21 лютого 1982 року, громадянин України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в місті Одесі. ЗМІ повідомляли, що Вітікач був «довіреною особою» Зеленського на президентських виборах в Одесі. У Facebook-акаунті Вітікача зазначено, що він у 2005 році закінчив Київський національний економічний університет і в 2012 році одружився.

Ольга Кавун (була під номером 78 в списку) народилася 1 жовтня 1984 року, живе в Миколаєві, освіта вища. Працює заступником директора, ТОВ «Компанія Феронія», безпартійна. За даними ЗМІ, чоловік Ольги Кавун Дмитро, є соратником і офіційним спонсором нардепа Євгена Мураєва («Опозиційний блок»). У першому кварталі 2019 року Ольга і Дмитро Кавуни офіційно проспонсорували партію нардепа Євгена Мураєва «Наші» на 234 тис грн. 4 липня Ольга Кавун написала в Facebook, що невідомі відправляють політичним партіям від її імені листи, в яких підтримується анексія Криму.

Поява в списку «Слуги народу» Михайла Соколова (був 99-м номером) викликала резонанс задовго до «очисного» зʼїзду. Журналіст Сергій Іванов повідомив, що Соколов — громадянин Росії, виконавчий партнер російської лобістської компанії Kesarev Consulting.

«Перевірити цю інформацію можна дуже просто і дуже швидко, адже існують офіційні російські ресурси, які стверджують, що паспорт громадянина РФ Соколова Михайла Юрійовича 4001 №873592 на сьогодні є дійсним», — написав на Facebook Іванов.

У відповідь глава партії «Слуга народу» Дмитро Разумков на одній із пресконференцій заявив, що в політсилі знають, що «ця проблема є, ми цим займаємося».

Анастасія Рагімова (була номер 170 у списку) народилася 31 липня 1986 року, громадянка України, доцент факультету лінгвістики і соціальних комунікацій Національного авіаційного університету, безпартійна, проживає в Києві. За відкритими даними, Рагімова — власниця бутика, а також медіахолдингу People IN. Журналісти «Схем» нагадали, що її чоловік — азербайджанець Насіб Рагімов мав проблеми із законом – у 2017 році його затримували в аеропорту «Бориспіль», інкримінуючи приховування від досудового розслідування. Також Рагімова затримували в 1999 році, а в 2003 році притягнули до відповідальності за двома статтями кримінального кодексу.

Від місць у списку відмовилися добровільно експомічник колишнього народного депутата Степана Кубіва Юрій Баланюк і виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.