Друг Андрія Богдана, ворог Вадима Столара і консультант команди Зеленського. Що потрібно знати про впливового забудовника Андрія Вавриша — великий профайл

Автори:
Оксана Коваленко, Марія Жартовська
Дата:
Друг Андрія Богдана, ворог Вадима Столара і консультант команди Зеленського. Що потрібно знати про впливового забудовника Андрія Вавриша — великий профайл

Facebook / SAGA Development

20 червня Володимиру Зеленському представили концепцію реформування Адміністрації президента. Її вирішили перейменувати в Офіс президента (ОП) і перенести з вулиці Банкової в Український дім на Європейській площі Києва. Представив проєкт девелопер Андрій Вавриш. Через кілька днів про Вавриша, колишнього чиновника Київської міськдержадміністрації (КМДА), заговорили журналісти, політики та кандидати в депутати. Його називають другом голови ОП Андрія Богдана, ворогом соратника мера Києва Вадима Столара та одним із кураторів київських мажоритарників від «Слуги народу». Що з цього правда та яке місце Вавриш отримав у команді влади, нам розповіли його друзі, вороги і він сам.

Андрію Вавришу 40 років. Він народився в селищі міського типу Люблинець на Волині. Батько, Валентин Вавриш, був водієм. Мама працювала на підприємстві «Ковельбудіндустрія». У 19 років Вавриш закінчив Київський електромеханічний технікум залізничного транспорту за спеціальністю звʼязок на транспорті. Під час навчання працював у різних торговельних компаніях. У 22 роки зареєстрував ФОП і, згідно з даними реєстру, торгував непродовольчими товарами. У 25 років отримав ступінь бакалавра менеджменту в Європейському університеті фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу (нині — Європейський університет). Під час навчання заснував власне виробничо-торговельне підприємство, де працювали близько 500 осіб. У 2009 році Вавриш отримав магістра бізнес-адміністрування в Міжнародному інституті бізнесу — МВА.

У квітні 2010 року він пішов працювати помічником знайомого депутата від «Партії регіонів» Миколи Романюка. До приходу в Раду Романюк займався питаннями ЖКГ та енергозбереження.

Карʼєра в КМДА

Восени 2010 року Вавришу влаштували зустріч із заступником міністра регіонального розвитку Миколою Сорокою. Останньому він представив свою програму модернізації МАФів (малих архітектурних форм). Після цього Сорока познайомив Андрія з головним архітектором Києва Сергієм Целовальником, і Вавриш став заступником начальника головного управління містобудування та архітектури КМДА — фактично, заступником головного архітектора міста. Завдання цього департаменту — планувати територію Києва, його забудову і видавати дозвільні документи: детальні плани територій (ДПТ), містобудівні умови та інше. Профільної освіти для нової посади у Вавриша не було, зате він добре виступав перед аудиторією і вмів робити презентації. Завдяки цій навичці молодого чиновника порівнювали з колишнім главою Apple Стівом Джобсом.

За кілька місяців до початку Євромайдану Янукович своїм указом присвоїв Вавришу звання «Заслуженого економіста України» за внесок у розвиток країни. Після Революції Гідності Володимир Бондаренко, який кілька місяців був в. о. голови КМДА, розповідав, що у Вавриша в департаменті була особлива роль — «смотрящий» згори. Про це Бондаренку в особистій бесіді нібито розповів Целовальник. Оксана Величко, експерт «Реанімаційного пакету реформ» і дочка Бондаренка, стверджує, що її батько намагався звільнити Вавриша, але той пішов на лікарняний, потім — на навчання. Очевидно, йдеться про Національну академію управління при президенті, де Вавриш у 2014 році отримав ступінь магістра держуправління.

У Вавриша є своя версія цієї історії. Бондаренко начебто вимагав від департаменту видати документи банку «Аркада» на забудову на Осокорках. В іншому разі просив Вавриша звільнитися. Зрештою документи видав головний архітектор Целовальник, а Вавриш залишився на своїй посаді. Зараз девелопер згадує, що його департамент «ламали через коліно», але вагомих причин не видавати документи не було. Активісти, які досі борються з «Аркадою», намагаючись захистити від забудови невеликий «острівець дикої природи», з колишнім чиновником не згодні.

Величко розповідає, що департамент Вавриша часто без тендерів замовляв розробку ДПТ у близької до чиновника компанії «Терра проджект». А сам Вавриш, за словами джерела theБабеля в КМДА, «весь час лобіював цю компанію». У 2016 році, за даними видання Vgorode, таких замовлень було близько 50. Зараз засновник «Терра проджект» Вʼячеслав Бондарчук працює разом з Вавришем.

Тісну співпрацю з «Террою проджект» колишній чиновник пояснює не дуже переконливо. Начебто багато компаній відмовляються працювати з державою, а в роботі потрібен надійний союзник. «Вийшло вибудувати дружні взаємини. Часто вони були без контрактів, і багато роботи робилося безкоштовно», — розповідає девелопер.

Ще чотири суперечливих випадки в роботі Вавриша зафіксував рух «Чесно». На думку активістів, його департамент незаконно видав дозвільні документи забудовникам, повʼязаним із відомими політиками: нинішнім депутатом Віктором Бондарем, регіоналом Нестором Шуфричем, екснардепом Михайлом Бродським, Петром Порошенком та його бізнес-партнером Ігорем Кононенком. Детально про це читайте тут.

У 2014-му департамент Вавриша розробляв правила боротьби з незаконними МАФами. Їхні власники, незадоволені результатом, поскаржилися меру на корупцію у профільному департаменті. Наприкінці 2014 року Віталій Кличко відсторонив Вавриша від роботи і призначив внутрішню перевірку. Корупції перевіряльники не знайшли, а звинувачення назвали безпідставними, «оскільки у функціях департаменту відсутні елементи, які могли бути використані з корисливою метою». Враховуючи те, що департамент фактично регулював забудову столиці, це формулювання звучало сумнівно.

Члени Антикорупційної ради при мері Києва критикували Вавриша і за те, що він в обхід процедур не видавав і не продовжував дозволу на зовнішню рекламу. Рекламники довго чекали документів, місто недоотримувало гроші, а все разом вело до корупції. Цей конфлікт зрештою і спричинив відставку Вавриша.

Незадовго до свого звільнення, у липні 2015 року, чиновник дозволив одній із фірм розробити детальний план територій на всі 130 гектарів на Рибальському острові в Києві. Тепер на цій території компанія «Ріверсайд Девелопмент», яку Вавриш очолює з листопада 2016 року, будує житловий район «Рибальський». На це ексчиновник відповідає, що своє звільнення він не планував, а підписаний ним документ стосувався не лише «Рибальського», а й інших проєктів. Із КМДА Вавриш пішов 12 серпня 2015 року «за власним бажанням», пропрацювавши там майже пʼять років.

Девелоперський бізнес

У 2016-му Вавриш закінчив факультет права Національної академії внутрішніх справ, а через два роки захистив кандидатську на тему «Запобігання злочинам проти власності у сфері будівництва». Додатково до кількох вищих освіт він здобув диплом Києво-Могилянської бізнес-школи.

4 січня 2017 року колишній чиновник очолив девелоперську компанію SAGA Development. Її засновник — офшорна компанія «Тревор Бізнес С. А», зареєстрована в Панамі. Але у Вавриша є опціон на купівлю SAGA. Після того, як він виконає його умови, зможе перереєструвати бізнес на себе. «Це умова контракту з моменту формування компанії», — пояснює він.

Розробку документів з першого свого проєкту — ЖК New York Concept House у центрі Києва — він віддав дружній із часів КМДА компанії «Терра проджект». «До кого ще я міг піти з фразою: “Хлопці, ви могли б спроєктувати, а там я якось розрахуюся?” — тільки до тих, кого знаю», — пояснює свій вибір Вавриш. Цікаво, що містобудівні умови та обмеження цей проєкт отримав у день звільнення Вавриша з департаменту архітектури — 12 серпня 2015 року. «Пощастило» і ще одному проєкту SAGA — ЖК Philadelphia Concept House, який планують будувати на території заводу «Арсенал» у центрі Києва. Земля під цим ЖК, як і у випадку з ЖК New York, належить Генпрокуратурі. У травні 2019 року КМДА змінила цільове призначення ділянки — її перевели у фонд житлової забудови. Це рішення суперечить генплану і викликало багато запитань у міських активістів.

Компанії Вавриша також будують один із наймасштабніших проєктів столиці — житловий район «Рибальський». Як молодий забудовник потрапив у такий великий проєкт? Він каже — випадково. Після звільнення з КМДА «випадково» зустрівся з двома землекористувачами на Рибальському острові: Михайлом Бродським, який займався розвитком річкового порту, та Ігорем Кононенком — партнером Петра Порошенка і тоді ще співвласником заводу «Ленкузня» (обидва бізнесмени стояли за скандальними землевідведенням КМДА, у яких фігурував Вавриш). Девелопер тоді думав над комплексним планом розвитку Подолу і хотів дізнатися про плани Кононенка на «Ленкузню». Той відповів, що фінального плану немає, і Вавриш може запропонувати свій варіант. Кононенко, за словами девелопера, так нічого робити й не почав, а проєкт із Бродським трансформувався в «Рибальський», де Вавриш уже купив собі квартиру.

Своїм нинішнім бізнесом Вавриш задоволений і пишається ним. Через три роки після появи його компанія конкурує з найвідомішими київськими забудовниками. Нещодавно у Facebook він опублікував рекламу навушників Apple, зняту в Києві. На задньому плані в ролику видно один із проєктів SAGA — Chicago Central House. Найдешевшу квартиру в цьому ЖК, за даними Lun.ua, зараз можна купити майже за сім мільйонів гривень.

Консультант влади

На презентації проєкту нового Офісу президента у Володимира Зеленського Вавриш зʼявився завдяки давній дружбі з головою Офісу — Андрієм Богданом. За словами девелопера, вони знайомі сім чи вісім років, і проєкт переїзду АП обговорювали ще до першого туру президентських виборів. У КМДА майбутній девелопер кілька років вивчав питання перенесення урядового кварталу, і коли Богдан запитав його поради, той розповів, що знав. Після цього проаналізували всі варіанти й вибрали Український дім.

В оточенні Зеленського, розповідають співрозмовники theБабеля, Вавриш позиціонує себе як людина, яка знає, як і що працює в місті. Але сам він говорить, що конкретних завдань у команді влади в нього немає: «Просто я трудоголік і люблю працювати — ось моя координувальна роль».

Вавриш дружить із Олександром Ткаченком, девʼятим номером списку «Слуги народу» і гендиректором телеканалу «1+1». Вони познайомилися, коли Ткаченко захопився ідеєю розвитку Подолу, і за словами джерела theБабеля, близького до Вавриша, саме девелопер сказав медійнику, що з нього міг би вийти непоганий мер. Ткаченко цією ідеєю нібито зацікавився. Вавриш не заперечує, що обговорював цю тему з другом, але не впевнений, що його слова вплинули на рішення Ткаченка.

В майбутньому Вавриш і Ткаченко планують спільний проєкт стосовно Одеської кіностудії, в наглядову раду якої входить останній. «Я мрію, що ми зробимо крутий хаб виробництва мультимедійного продукту. Він [Ткаченко] запросив мене взяти в цьому участь», — розповідає Вавриш.

Ще один справжній, а не майбутній спільний проєкт Ткаченка і Вавриша — кампанія київських мажоритарників від СН. Відповідає за цей напрямок гендир «Плюсів», а Вавриш, стверджують обидва, час від часу допомагає йому порадами. «Я багато знаю про місто, де що лежить, та, якщо мені хтось телефонує з питаннями, я цю інформацію знаходжу протягом 30 секунд», — розповідає девелопер.

Серед столичних мажоритарників із Вавришем повʼязані, як мінімум, двоє — Ганна Бондар (балотується від 220 округу) і Дмитро Гурін (218 округ). Бондар працювала з Вавришем в одному департаменті КМДА й отримала місце головного архітектора Києва після звільнення Целовальника. Гурін — співавтор ЖК «Рибальський» і давній знайомий Вавриша. Ткаченко разом із Вавришем, Гуріним і Бондар працювали над проєктом реконструкції Контрактової площі. Гендир «Плюсів» наполягає, що обидва кандидати в депутати — люди самодостатні, і повʼязувати їх із Вавришем неправильно.

Сам девелопер каже, що Бондар — найкраще, що траплялося з департаментом містобудування в останні роки. «Вона дуже вплинула на мій світогляд і ставлення до того, чим займаюся зараз», — зізнається він, уточнюючи, що в мажоритарники її нікому не рекомендував, але зробив би це, якби його запитали. При цьому Вавриш обіцяє фінансово підтримати київську команду СН і перерахувати гроші у виборчий фонд партії.

Ще один близький до забудовника підприємець — Олександр Горенок — іде в депутати від 136 округу в Одесі. Там у SAGA є кілька великих проєктів, а сам Горенок раніше працював асистентом Вавриша і консультував його компанію в питаннях урбаністики. Девелопер, як і у випадку зі знайомими київськими мажоритарниками, каже, що до цього зовсім непричетний. «Просто багато хороших, порядних людей визнали можливим впливати на долю країни», — коментує він і уточнює, що в депутати йдуть приблизно 70 осіб з його оточення.

Від імені нової влади Вавриш нещодавно зустрічався з Кличком. Крім іншого, обговорювали переїзд Офісу президента в Український дім. Девелопер розповідає, що мер пообіцяв усіляко цьому допомагати. Утім, джерела theБабеля стверджують, що стосунки Вавриша з київською владою напружені: у девелопера конфлікт із соратником Кличка Вадимом Столаром, який багато років неформально курирує питання столичної забудови. Столар, за словами джерел у команді Зеленського, розміщує компроматні щодо Вавриша замітки в ЗМІ. Депутат Сергій Лещенко, який балотується в тому ж окрузі, що й добра знайома Вавриша Бондар, каже, що девелопер хоче посісти місце «смотрящего» Столара за нової влади. Сам Вавриш конфлікт із соратником Кличка коментує неохоче і плутано: «Вадим Михайлович [Столар] багатоликий... мені нецікаво».

Про перенесення Офісу президента в Український дім Вавриш каже, що своє завдання в цьому проєкті він уже виконав. Займатися реконструкцією будівлі буде компанія іншого члена команди влади — кандидата в депутати від СН Івана Юнакова (65 місце в списку). А Вавриш обіцяє допомагати Національному художньому музею, якому планують передати будівлю Адміністрації президента на Банковій.